Știai ca ductele galactofore cresc odată cu fiecare sarcină? Adică la cel de-al doilea copil produci mai mult lapte decât la primul?
Am citit un studiu interesant pe care doresc să-l împărtășesc cu voi.
Studiul a implicat 22 de mame și a examinat producția de lapte la 1 și 4 săptămâni după naștere, atât pentru primul, cât și pentru al doilea copil. Iată ce au descoperit:
La 1 săptămână, s-a observat o creștere semnificativă de 31% în ceea ce priveste producția de lapte matern in timpul alaptarii celui de-al doilea copil. Ceea ce este interesant este că această creștere a fost cea mai pronunțată la mamele care au avut inițial o producție de lapte mai mică pentru primul copil, aceștia beneficiind de o creștere de 90% în producția de lapte.
De asemenea, s-a constatat că mamele au petrecut mai puțin timp hrănindu-și al doilea copil, cu o scădere de 20% la timpul petrecut în sesiunile de alăptare. Această eficiență crescută în transferul de lapte a rămas evidentă și la 4 săptămâni.
Dacă ai avut dificultăți cu producția de lapte la primul copil, există șanse bune ca a doua experiență să fie mai ușoară.În plus, experiența mamei și încrederea în procesul de alăptare pot avea un impact semnificativ asupra succesului alăptării la al doilea copil. O mamă care se simte mai încrezătoare și mai relaxată în timpul alăptării este mai probabil să aibă succes. Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că va produce mai mult lapte în mod automat.
Cu toate acestea nu există nicio garanție că o mamă va produce mai mult lapte la al doilea copil, să nu uităm că fiecare mamă și copil sunt unici, iar această regulă nu se aplică în cazul mamelor cu condiții medicale sau probleme specifice de lactație. Cantitatea de lapte pe care o produce o mamă depinde de o serie de factori, cum ar fi genetica, sănătatea mamei, dieta, frecvența alăptării și stimularea corectă a sânului.
Personal, am văzut acestă creștere de multe ori la mamele care au colaborat cu mine!
Referințe:
Ingram J, Woolridge M, Greenwood R. Breastfeeding: it is worth trying with the second baby. Lancet. 2001 Sep 22;358(9286):986-7. doi: 10.1016/S0140-6736(01)06126-8. PMID: 11583756.