Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Un sân sau doi?

Cred că este întrebarea la care am răspuns cel mai des in ultima vreme. Logic este, dacă ai doi sâni, să îi oferi pe amândoi la fiecare hrănire! Atenție, am spus să îi oferi!

Fiziologia lactației, reglarea producției de lapte este simplă: cu cât copilul solicită mai mult lapte de la sâni (cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât pompa de sân pompează mai mult), cu atât glandele mamare sunt stimulate și drenate și cu atât mai mult lapte este produs.

Oferirea unui singur sân per masă/per hrănire, pentru că așa mi s-a „recomandat” în maternitate, fără a asculta de nevoile și cererea bebelușului, ar putea avea consecințe asupra sănătății acestuia, cum ar fi creșterea mică în greutate.

Este adevărat că unele mame produc atât de mult lapte încât bebelușii lor se mulțumesc cu un singur sân. Alți copii trebuie să sugă din ambii sâni, iar alții (ca și fetița mea) au nevoie de 3 sâni!

Imediat după naștere, tu, proaspătă mama, ar trebui să ai ca prim obiectiv obținerea unei producții de lapte care să răspundă nevoilor bebelușului tău.

Pentru a îndeplini acest obiectiv, încă din spital este important să încerci să punctezi cât mai multe din următoarele recomandări:

  • Ora magică, adică alăptarea timpurie: încă din prima oră de la naștere copilul este pus la sân.
  • Atașarea să fie corectă, bebeluș în poziție optimă pentru alăptare.
  • Se oferă ambii sâni!
  • Exprimarea colostrului de către mamă și hrănirea bebelușului cu acesta – cu o linguriță, seringă, dar nu cu o sticlă dacă pruncul nu acceptă sânul.
  • Piele pe piele: bebe să fie lăsat pe bustul mamei sale, amândoi goi, eventual acoperiți cu o pătură.
  • Hrăniri frecvente, bebe pus la sân la cel mai mic semn de foame, adică 5 până la 20 de supturi în primele câteva zile.

Pentru a evita tensiunea, durerea, angorjarea sânilor, furia laptelui și implicit dificultatea pentru nou-născut de a suge, de a apuca mamelonul și areola, sunt necesare hrăniri frecvente, aproximativ la fiecare 1 – 2 ore, la primele semne de foame, și oferirea ambilor sâni.

Mama propune, bebelușul alege.

Exact, alegerea este a bebelușului, nu a mamei, nu a personalului medical și cu atât mai puțin a vecinei!

În plus, alternarea sânilor contribuie la creșterea producției de lapte. De multe ori mamele, când aud de această alternare a sânilor, se gândesc la conținutul de grăsimi ingerat de copil, se tem că acesta poate fi scăzut dacă oferă ambii sâni deoarece conținutul de grăsime este cea mai importantă variabilă în laptele matern. Cu toate acestea, creșterea sugarilor este mult mai legată de cantitatea de lapte pe care o primesc decât de valoarea calorică a acestuia. Dacă un sugar alăptat nu ia în greutate suficient, nu este o problemă legată de „calitatea” laptelui, ci de cantitatea consumată.  Cel mai bine este să nu vă faceți prea multe griji cu privire la problema „lapte de început / lapte de sfârșit”.

Cu cât bebelușul bea mai mult lapte, cu atât mai hidratat și bine hrănit va fi, cu atât mai bine va lua în greutate. Se satură, suge suficient, primește bebe suficient lapte, sunt întrebări pe care majoritatea mamelor și le pun.

D043DG Closeup view of scales on a floor and kids feet

Însă dacă, din diverse motive (de cele mai multe ori nefondate), mama oferă un sân pe alăptare, celălalt sân nu este stimulat, iar producția de lapte este probabil să scadă, deoarece va fi mai puțin stimulat.

Este important să schimbi/oferi sânii ținând cont de câteva reguli:

  1. La început, cel mai probabil bebelușul suge activ – se aude și se vede când inghite. Înainte de a oferi al doilea sân, trebuie să te asiguri că bebelușul a drenat cât mai bine primul sân: lăsă-l la primul sân, atâta timp cât înghite în mod regulat și cât timp este necesar.
  2. Doar atunci când suge fără să înghită începe să comprimi sânul. Dacă bebe nu înghite sau o face de prea puține ori, poți să-i oferi cel de-al doilea sân.
  3. După acești pași, mama/bebe poate schimba sânii după cum dorește.

Oferirea sistematică a ambilor sâni la fiecare hrană ajută la menținerea alăptării, deoarece ambii sâni sunt stimulați de fiecare dată. Dacă copilul este plin după un sân și îl refuză pe al doilea, asta depinde de el – el știe ce are nevoie.

Ori de câte ori un sân este plin, producția de lapte încetinește.

Ori de câte ori un sân este golit în mod regulat, producția de lapte crește.

Alăptarile frecvente, compresiile mamare și utilizarea ambilor sâni per alăptare sunt toate strategii pentru a produce mai mult lapte.

Așadar, repet, lasă bebelușul să decidă! Singura persoană care îți poate spune cât de des trebuie să se hrănească copilul tău este chiar el! Numai bebelușul tău știe când un sân este gol și dacă are nevoie de laptele de la celălalt sân.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *