Alaptarea A - Z

Un sân produce mai mult lapte decât celălalt?

– “Sânul drept îi place mult mai mult!”

Fie după o perioadă de alăptare, fie în timp ce pompai ai observat că un sân pare să producă mai mult lapte decât celălalt. În engleză există și un termen pentru asta, slacker boob, adică sânul leneș. Sună haios, nu?

Ei bine, este complet normal ca anatomia sânilor să prezinte variații și chiar ca unul dintre sâni să aibă mai mult țesut mamar decât celălalt, deci să fie mai productiv. Ar trebui să îți pui semne de întrebare dacă diferența este majora încă de dinainte de sarcină, în astfel de situații altele sunt cauzele și trebuie adresate individual(sindrom Polland, insufieciență de țesut glandular).

Țesutul mamar (uneori denumit „țesut glandular”) este țesutul din sân care produce laptele matern. Când rămâni gravidă, acest țesut crește, se dezvoltă. Este o parte din motivul pentru care sânii te dor la începutul sarcinii! Țesutul crește și mai mult atunci când copilul tău se naște și se instalează lactația matură.

Așadar, este normal ca anatomia sânilor să aibă variații și ca unul dintre sânii tăi să aibă pur și simplu mai mult țesut mamar decât altul. Uneori poate fi o mică diferență, dar alteori poate fi destul de semnificativă.  Pe scurt, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care un sân produce mai mult lapte decât celălalt.

De fapt, un copil mai mare poate avea o preferință pentru un sân din acest motiv. În ceea ce privește bebelușii, ei ar trebui să se descurce cu orice tip de flux și o fac atâta timp cât nu au restricții orale, traume la naștere sau tensiuni musculare de genul torticolisului.

Conform unui prim studiu din Kentucky, sânul drept produce în medie cu 123 ml mai mult decât cel stâng. Dar multe mame pot observa, în schimb, această medie ridicată pe sânul stâng.

Studiul lui Hartmann datează din 1996, el cuantifică diferențe semnificative care pot varia chiar de la 600ml la un sân, aici dreptul, până la 180ml la celălalt sân, stângul, la o capacitate totală de producere de 780ml.

La o altă mamă participantă la acest studiu, diferența dintre cei 2 sâni a fost minimă, 110 ml pentru sânul drept și 90 ml pentru sânul stâng. Aceaste diferențe de producție între sâni nu afectează cantitatea de lapte produsă în 24 de ore. De ce?

Ei bine, producția de lapte este reglată de FIL (Factor Inhibitor al Lactației), o proteină prezentă în laptele matern a cărei funcție este, după cum sugerează și numele, de a inhiba producția. Este activată pe măsură ce laptele se acumulează în alveole și scade rata producției de lapte de către celula alveolară.

FIL dictează fiecărui sân cât lapte trebuie să producă întrucât sânii produc lapte individual, adică nu sunt conectați la nivel de producere al laptelui. Dacă bebelușul tău se hrănește des de la un sân, nivelurile de FIL în acel sân vor fi scăzute. Acest lucru acționează ca un semnal pentru ca sânul respectiv să producă mai mult lapte.

sursa: genuinelactation

Dacă sânul nu este drenat suficient, FIL determină să nu se mai producă prolactină, deci laptele nu se va mai sintetiza.

De aceea, cel mai bine este să alăptezi la cerere, deoarece cu cât alăptezi mai mult, cu atât produci mai mult lapte. Nu este adevărat că sânii trebuie să facă pauze pentru a se umple din nou. Dimpotrivă, dacă alăptările sunt distanțate, sânul va produce din ce în ce mai puțin lapte. Un alt aspect foarte important este să oferi ambii sâni, făra a lăsa bebelușul să favorizeze o parte.

Ce poți face pentru a echilibra diferența dintre sâni?

ÎNCEPE ALĂPTAREA CU SÂNUL MAI MIC

Amintește-ți: alăptarea funcționează pe sistemul cerere-ofertp, așa că începe cu sânul cu producție scăzută atunci când alăptezi copilul și încurajează-l să sugă cât mai mult înainte de a îl muta la sânul mai productiv. Cu cât alăptezi mai mult la sânul cu producție scăzută, cu atât va produce mai mult lapte.

FOLOSEȘTE POMPA DE SÂN PENTRU A-ȚI CREȘTE LACTATIA LA SÂNUL MAI MIC

Din nou, cu cât îți golești mai des sânii, cu atât vor produce mai mult lapte. Folosește pompa de sân pentru a mări cererea și implicit producția la sânul mai mic.

ÎNCURAJEAZĂ COPILUL SĂ SUGĂ DIN AMBII SÂNI

Dacă bebelușul arată o preferință, asigură-te ca nu are o problemă de funcționalitate(fren restrictiv, tensiuni musculare), găsește modalități de a-l încuraja să acorde puțin mai multă atenție sânului cu producție scăzută. Acest lucru poate însemna să experimentezi diferite poziții de alăptare și să profiți de acele momente în care pare mai dornic sau chiar somnoros.

Care este mai exact concluzia?

Indiferent de cantitatea de lapte produsă de un sân sau de altul, indiferent de capacitatea de stocare, dacă bebelușul are întotdeauna acces la sân fără restricții de timp și fără intervale fixe  de timp, deci la cerere, va avea întotdeauna suficient lapte pentru a crește armonios.

Referințe:

Breast Development and Control of Milk Synthesis, Peter E. Hartmann, Robyn A. Owens
Blood and milk prolactin and the rate of milk synthesis in women, D B Cox , R A Owens, P E Hartmann

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *