Alaptarea A - Z Nutriție mami și bebe Probleme frecvente

Un pas în prevenirea obezității infantile

Romania ocupă un loc fruntaș în Europa în privința obezității infantile!!

 Organizația Mondială a Sănătății  (OMS) spune că,  în prezent, obezitatea are o pondere mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. Experţii OMS ne avertizează că în lipsa unor măsuri de prevenţie şi tratament, până în anul 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză, copiii fiind incluși.

Prevenirea obezității infantile presupune măsuri profilactice specifice celor trei perioade de timp critice din cursul vieții: preconcepția și sarcina, perioada de sugar și preșcolar, precum și perioada de școlar și adolescență.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat două studii care avertizează asupra epidemiei care se confruntă cu țările din sudul Europei.

Primul studiu,  a arătat că obezitatea severă afectează aproape 400.000 din cei aproximativ 13,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani care trăiesc în cele 21 de țări participante. Acest studiu este primul care a investigat prevalența acestei boli.

Al doilea studiu, denumit Prevalence of Severe Obesity among Primary School Children in 21 European Countries,  concluzionează că nivelul scăzut de alăptare, deși s-a demonstrat că această practică reduce riscul obezității, agraveaza aceste date și situația totală a obezității infantile.

Conform acestui al doilea studiu, alăptarea poate reduce șansele ca un copil să devină obez cu până la 25%.  Datele provin de la aproape 30.000 de bebeluși monitorizați ca parte a inițiativei OMS pentru supravegherea obezității copilului.

Atât laptele matern în sine, cât și modul în care se hrănește copilul îl ajută să dezvolte tipare sănătoase. Bebelușii alăptați par să fie mai capabili să își regleze apetitul ,au mai multe șanse să aibă anumite bacterii în tractul digestiv toate acestea ajutând  la prevenirea obezității.

Micuții care se hrănesc direct de la sânul mamei nu devin supraalimentati. Când sunt plini, încetează sa suga sau trec la ceea ce mamele numesc”suzetat”. Când bebelușii sunt hrăniți din sticle, părinții îi împing,  încurajează să termine sticla; hrănirea devine o chestiune ce ține de volum și program.  Alăptând acoperiți această metodă profilactică  de prevenire a obezității din timpul periodei de sugar.

Ca atare unul dintre obiectivele globale este creșterea prevalenței alăptării exclusive în primele șase luni la cel puțin 50% până în 2025. Cu cât mai mult este alăptat un copil, cu atât este mai mare este protecția lui împotriva obezității și cresc șansele de a îndeplini acest important obiectiv global.

Skin to skin by Unicef

De beneficiile alăptarii se bucură și mama, mamele care alăptează tind să piardă mai repede greutatea acumulată în timpul sarcinii,  s-a estimat că mama consuma în medie 600 de kcal în 24 de ore datorită alăptarii. Cu o dietă sănătoasă și variată, tânăra mamă poate pierde în greutate fără probleme sau eforturi speciale.

Experții OMS care au condus aceaste cercetări în toată Europa cer mai mult ajutor și încurajare din partea tuturor implicați în acest proces(sarcina,nașterea, îngrijirea sugarului) pentru ca femeile să alăpteze, precum și măsuri pentru a stopa comercializarea necorespunzătoare a laptelui praf .

Toți copiii au nevoie și merită accesul la o alimentație  sănătoasă , și cu toții putem face mai multe pentru a îndeplini acest lucru.

Surse : https://www.who.int/

https://www.unicef.org/

1 comentariu

  1. […] Nu uitați alăptarea poate reduce șansele ca un copil să devină obez cu până la 25%. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *