Alaptarea A - Z

Tetanalgezia sau cum țiți face bine

Tetanalgezia, așa cum sugerează și numele său, este un termen folosit pentru a face referire la efectul calmant și reducerea durerii experimentate de bebeluși atunci când sunt alăptați în timpul procedurilor medicale dureroase: vaccinuri, administrarea de vitamina K după naștere, colectarea sângelui etc.

Acest „cuvânt” a fost inventat în urmă cu câțiva ani de un grup de pediatri de la Centrul de Sănătate El Greco de Getafe (Madrid) aparținând Grupului Previnfad, după ce au văzut că bebelușii care erau alăptați de mamele lor în timpul vaccinării nu au plâns când li s-au administrat vaccinurile corespunzătoare, opus celorlalți bebeluși care nu erau la sân și plângeau inconsolabil.

Dacă vă gândiți la asta, are toată logica din lume, deoarece bebelușii cer instinctiv să sugă atunci când simt durere (sau frică), sau în orice situație nouă, pe care ei o pot percepe ca periculoasă, iar mamele scot rapid sânul pentru a-i calma și a îi ajuta astfel încât durerea lor să fie mai mică.

Avantajele sunt numerose pentru mamă, copil, dar și pentru personalul medical:

-totul se efectuează mai rapid și fără suferință;

-nu este nevoie de ajutor din partea altor persoane pentru a imobiliza copilul;

-scade riscul de a greși vena.

Cu toate astea, mamele au o reticență în a proceda așa. Este ciudat, nu? Ceva atât de simplu, atât de ieftin și care nu reprezintă nicio problemă pentru nimeni, cum este posibil să nu se facă un protocol pentru toți bebelușii alăptați în toate spitalele și centrele de sănătate?

Ei bine, vina o găsesc în protocoalele rigide ale unor centre de sănătate. De multe ori mamele nu fac asta de teama reacției personalului medical.

Doar profităm de efectul de ameliorare a durerii (analgezie) și de confortul pe care îl are alăptarea, clar unii copiii plâng, durerea o simt insă oferind  protecție prin intermediul sânului, scad semnele externe ale senzației de durere la copiii mici.

Așadar, de ce să nu ne folosim de alăptare?

Puteți găsi documentul care analizează conceptul de „tetanalgezie” în FAPap , AEPap(Asociația Spaniolă de Pediatrie) și  OMS.

Eu vă doresc înțepături fără dureri, la sânul mamei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *