Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Se poate alăpta după operația de cezariană?

Operația cezariană este o intervenție chirurgicală majoră, care se practică deoarece nașterea vaginală nu este posibilă, și contrar a ceea ce auzim des din surse mai puțin informate(rude, prieteni, vecini) alăptarea este posibilă și chiar recomandată, cezariana nu reprezintă o contraindicație pentru hrănirea la sân.

Alăptarea este întotdeauna posibilă, nu este adevărat că operația însăși este responsabilă de întârzierea instalării lactației mature, ceea ce face dificilă începerea alăptării este separarea care apare între mame și copii în orele de după naștere, practic bebelușul nu beneficiază de ora magică, de skin to skin cu mama, se împiedică ideea de breast crawl(atunci când beblușul se târăște către sân și se atașază singur), nici mama și nici copilul nu beneficiază de perioada ideală de conectare și atașare.

Carlos Gonzales un pediatru faimos zice așa: “Când ți se face cezariană ți se taie burta, nu laptele.” Producerea laptelui începe din a 16- a săptamâna de sarcină, imediat după naștere,indiferent de modul nașterii, mama are colostru. Colostru=lapte. Lactația matură se instalează după 24-72 se ore de la naștere, este un mecanism hormonal ce ține de eliminarea placentei si nu de modul în care s-a realizat nașterea.

Ce poți face pentru a alăpta cu succes după cezariană?

  • 1. Incizia și intervenția chirurgicală în sine sunt foarte dureroase și în fiecare schimbare de poziție adesea mama simte durere intensa. Cu toate acestea nu ezitați să cereți copilul cât mai curând posibil, să îl puneți la sân (acest lucru este posibil, nu trebuie să vă schimbați poziția, să vă ridicați, copilul vă poate fi pus pe piept chiar în sala de operatii)
  • 2. Din momentul in care bebelușul v-a fost adus nu vă mai separați, cereți ajutor pentru schimbat scutecele. Perioada de timp petrecută în spital este de multe crucială în alăptare.

  • 3. Nu bravați, luați analgezicele de care aveți nevoie pentru a calma durerea, marea majoritate a medicamentelor sunt compatibile cu alăptarea, puteți ruga medicul sa vă recomande unul cât timp sunteți în spital.
  • 4. Faceți skin to skin cu bebelușul (acoperit cu ceva pentru a evita frigul), plasați-l aproape de sân, fără a-l forța să sugă. Rămâneți așa cât de mult posibil. Se știe că este cel mai bun mod de stimulare a producției de lapte.
  • 5. Dacă bebelușul are nevoie de supliment, acesta trebuie dat cu seringa, paharul special, lingurita pentru a evita confuzia sân-tetină.

Recuperarea poate fi mai grea pentru mamă însă se pot găsi poziții ideale pentru a pune copilul la sân fără a pune presiune pe operație, sau fără ca mama să fie nevoită să se ridice. Cereți ajutor pentru prima atașare la sân a copilului, suportul tatălui este foarte important după operația cezariană, mamele sunt adesea deprimate după incizie, apare o furtună hormonală intensă, simt durere.

Nu ezitați să cereți ajutorul consultantului în lactație. Acesta vă poate ghida și vă poate sfătui. Acest lucru vă poate ajuta să depășiți dificultățile și, astfel, să reușiți să alăptați.

Foto Unicef și breastcrawl.com

2 comentarii

  1. Betina spune:

    Extrem de valoroase aceste informatii!

  2. […] A nu se înțelege greșit, medicamentele se iau la recomandarea medicului! In plus și după operația de cezariană, care este medicalizată se poate […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *