Nutriție mami și bebe

Sarea la bebeluși, da ori ba?

Știați că bebelușii nu ar trebui să consume sare? Vă explic de ce!

Cu câteva zile în urmă, o proaspătă mamă mi-a trimis un mesaj să mă întrebe „Pot adăuga sare în mâncarea bebelușului meu?”. Din cauza unui volum mare de mesaje pe care le primesc zilnic și deoarece nu este suficient să zic că nu trebuie să adăugați sare, imediat primesc mesaj înapoi: “Care este motivul din spatele regulii “fără sare” pentru bebelușii de până la 1-2 ani?”. Așadar, scriu detaliat aici.

Să argumentăm mai întâi câteva concepte de bază:

De ce crezi că bebelușul tău are nevoie de sare în mâncare?

Nu pentru că nu are sare mâncarea este reticent copilul tău sau chiar refuză complet primele alimente, ci pentru ca a băut doar lapte timp de 6 luni, este o perioadă de acomodare. Atât, nu este despre a adăuga sare.

În special bunicii spun că bebelușii ar trebui să mănânce „aromat”, dar papilele gustative ale bebelușului sunt „virgine”, nu știu cât de sărate, dulci, lipsite de gust pot fi alimentele.  Ceea ce pentru tine poate fi „lipsit de gust” pentru el va aduce o mulțime de arome. Fără a lăsa în urmă predispoziția unor boli viitoare precum hipertensiunea arterială.

Conceptul de SARE este ceva cultural, bebelușii nu se nasc știind dacă ceva este lipsit de gust sau „delicios, aromat”.

Preferințele alimentare se stabilesc în primii ani de viață. Dacă consumul de alimente bogate în sare este ridicat, acest fapt va face ca la vârsta adultă să opteze pentru alimente sărate, să gătească cu multă sare și alimentele fără sare să îi pară lipsite de gust.

În plus, preferințele alimentare ale familiei marchează preferințele alimentare ale celor mici, motiv pentru care luarea măsurilor familiale precum reducerea consumului de sare de masă și la gătit precum și evitarea acelor alimente procesate cu un conținut ridicat de sare, va fi de ajutor pentru toată familia.

Efecte nocive ale adăugării de sare în mâncarea pentru copii:

Necesarul de sare pe zi al bebelușului este mai mic de 1 g pe zi (0,4 g de sodiu) și acest lucru este satisfăcut în mare parte de laptele matern sau formulă.

Rinichii bebelușului tău sub 12 luni nu sunt pregătiți să primească cantități mari de SODIU și CLOR, adică nu le pot „prelucra”, deși zic bunicii că pun doar un praf, ar trebui să știți că TOATE alimentele conțin în mod natural SODIU ca mineral; prin adăugarea de sare la mesele  copilului tău va crește cantitatea respectivă și, prin urmare, riscați supraîncărcarea rinichilor.

Pur și simplu rinichii bebelușilor sunt încă imaturi și nu sunt capabili să filtreze excesul de sare la fel de eficient ca rinichii adulților. Ca urmare, o dietă prea bogată în sare poate afecta rinichii unui copil. O dietă bogată în sare poate afecta, de asemenea, sănătatea și preferințele gustative ale bebelușului pe termen lung.

Aportul excesiv de sare în copilărie a fost, de asemenea, atribuit unor boli precum osteoporoza, bolile cardiovasculare și bolile respiratorii. Nu mă înțelege greșit, nu se întâmplă nimic dacă gustă, mănâncă din ciorba bunicii, care are toată o linguriță de sare, ideea este că sarea nu trebuie să fie prezentă în dieta zilnică!

Dietele bogate în sare pot determina creșterea tensiunii arteriale a bebelușului tău. Cercetările sugerează că efectul de creștere a tensiunii arteriale al sării poate fi mai puternic la bebeluși decât la adulți.

Drept urmare, bebelușii hrăniți cu o dietă bogată în sare tind să aibă niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale în timpul copilăriei și adolescenței, ceea ce le poate crește riscul de boli de inimă mai târziu în viață.

Potrivit ENSIN 2015, consumul ajunge între 10-15g de sare (aproape dublu sau triplu față de recomandările actuale). Aceste date sunt similare în România.

Industria adaugă sodiu în până la 81%  din alimentele pe care le consumă copiii și nu numai un singur tip de „sare”, ci mai multe tipuri, într-un singur aliment, de exemplu: nitrat, citrat sau benzoat de sodiu etc. De aceea, este extrem de important să verifici etichetele. Nu cumpăra alimente bogate în sare, verifică ca sarea să fie prezentă la valori nutriționale (aportul natural de sodiu al alimentului), nu la ingrediente.

Poți utiliza in schimb condimente naturale (frunze de dafin, pătrunjel, mărar, rozmarin, cimbru, oregano etc.)

Marile organizații recomandă:

După vârsta de 1 an, recomandările variază ușor. De exemplu, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că 1.100 mg de sodiu pe zi – aproximativ o jumătate de linguriță (2,8 grame) de sare de masă – sunt sigure și adecvate pentru copiii de 1-3 ani.

În Statele Unite, recomandările pentru aceeași grupă de vârstă sunt în medie de 800 mg de sodiu pe zi. Adică aproximativ 0,4 din linguriță (2 grame) de sare de masă pe zi.

Concluzia

Să evităm sarea la copiii cu vârsta sub 1 an, ideal 2 ani! Mâncarea este suficientă pentru a furniza cantitatea necesară de sare la aceste vârste.

Aporturile de sodiu conform EFSA, care sunt considerate sigure și adecvate pentru copii sunt extrapolate din valoarea pentru adulți, ajustându-se pentru necesarul energetic respectiv și incluzând un factor de creștere și sunt după cum urmează: 1,1 g/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani, 1,3 g/ zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4–6 ani, 1,7 g/zi pentru copiii cu vârsta între 7–10 ani și, respectiv, 2,0 g/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11–17 ani.

Ca în multe ocazii, nu lipsesc oamenii care spun că medicii pediatri de astăzi interzic TOTUL și că majoritatea dintre noi am fost hrăniți așa … Amintiți-vă că știința se schimbă, dar și predispoziția noastră generală la probleme de sănătate tot mai diverse crește în zilele noastre și că, dacă nu a avut impact asupra ta, nu înseamnă că și bebelușul tău va fi excepția, nu mi se pare ceva de experimentat sănătatea copilului!

Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32259824/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622771/

https://www.worldactiononsalt.com/salthealth/children/

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5778

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *