Alaptarea A - Z

Saliva bebelușului și laptele matern

Știați că saliva bebelușilor cauzează o creștere a factorilor imunitari în laptele matern?

Atunci când bebelușii sug, sfârcul se mărește și se elonghează,  se produce un vid creat prin presiune negativă și se produce un schimb de fluide, un amestec de lapte și salivă în canalele de lapte, în limbaj tehnic acest lucru se numeste ‘retrograde milk flow’ (Geddes et al. 2008, Ramsey et al. 2004)

Aceste secreții nazale și orale ale bebelușului care intră în canalele galactofore transportă cu ele și agenți patogeni, expunerea la agenți patogeni provoacă un răspuns imunitar din partea organismului mamei, pe scurt organismul mamei răspunde acestor agenți patogeni și produce  anticorpi pentru a le inhiba creșterea.

Cum se întâmplă acest lucru? Atunci când laptele matern este amestecat cu saliva copilului, are loc o reacție chimică care produce peroxid de hidrogen, reacție suficientă pentru a inhiba creșterea patogenilor cum ar fi Staphylococcus aureus și Salmonella spp.

Din nou ni se demonstrează că laptele matern este un aliment dinamic, nu doar o sursa de hrană pentru un copil. Laptele matern ajută atât flora microbiană intestinală, cât și a gurii copilului. Cercetătorii de la UCLA au demonstrat că o treime din bacteriile regăsite în flora intestinală a bebelușului provin din laptele matern, plus un 10% de pe pielea de pe sânul mamei. Datorită acestor bacterii  cât și a acestor procese, cum ar fi acest “retrograde milk flow”, sistemul imunitar al unui copil alăptat se dezvoltă mai repede și mai bine. Și încă nu se cunosc toate legăturile dintre microbiomul copilului si ălăptare, cum zice Sinatra, THE BEST IS YET TO COME.

Referințe aici :

1.E. L. Sweeney, S. S. Al-Shehri, D. M. Cowley, H. G. Liley, N. Bansal, B. G. Charles, P. N. Shaw, J. A. Duley, C. L. Knox. The effect of breastmilk and saliva combinations on the in vitro growth of oral pathogenic and commensal microorganismsScientific Reports, 2018; 8 (1) DOI: 10.1038/s41598-018-33519-3

2. Hassiotou, F., Hepworth, A. R., Metzger, P., Lai, C. T., Trengove, N., Hartmann, P. E., & Filgueira, L. (2013). Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clinical & Translational Immunology2(4), e3.

3. Funkhouser, L. J., & Bordenstein, S. R. (2013). Mom knows best: the universality of maternal microbial transmission. PLoS Biol, 11(8), e1001631.

1 comentariu

  1. […] a factorilor imunitari in laptele matern cauzată de saliva bebelușului ,citiți mai multe aici. Datorită acestor bacterii sistemul imunitar al unui copil alăptat se dezvoltă mai repede […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *