Alaptarea A - Z Parenting Resurse

Rolul tatălui în alăptare

Când vorbim despre alăptare se scoate în relief mai mereu relația mamei cu bebelușul alăptat însă, care este rolul tatălui în alăptare?

A deveni părinte este fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase evenimente din viață, iar tatăl ocupă un rol principal în familie, nu rămâne un actor în rol secundar în familia în plină expansiune.

Tatăl poate, și trebuie să aibă sarcini importante și fundamentale în îngrijirea copilului și mai târziu în educație. Acesta nu este doar un gest de considerație față de partener, ci permite și ușurează formarea de legături puternice cu copilul. Cu atât mai mult și el are un rol important în alăptare, proaspăta mamă se poate simți foarte nesigură în legătură cu capacitatea ei de a alăpta, sprijinul partenerului va fi fundamental în această primă perioadă.
Prezența, contactul fizic și afecțiunea bărbaților în actul alăptării sunt factori foarte importanți în stimularea legăturii afective dintre mamă, copil și tată.

https://www.laleche.org.uk


Un proverb Nigerian zice așa “It takes a whole village to raise a child”, in traducere, “e nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil”. Astăzi nu avem un trib, sat care să ne susțină, un trib care să susțină proaspăta familie cu mâncare, cu ingrijirea copilului mai mare în unele famili, un trib care să ajute în a învăța a alăpta un copil, mai ales când este vorba de primul copil, de aceea cu atât mai mult în acest stadiu, tatăl are un rol foarte important, de fapt aș putea spune că succesul acestei prime perioade depinde, intr-o mare parte, de atitudinea tatălui.

Mulți tați cred că ajutorul principal trebuie să fie în metoda de hrănire a bebelușului, că dacă vor da un biberon cu lapte, mama va avea mai mult timp pentru odihnă si astfel va participa activ la creșterea micuțului. Însă un biberon pentru un copil alăptat este total contraproductiv interferând cu producția de lapte a mamei, și nu uitați de cele 10 motive pentru a îți alăpta copilul, despre benefiicile laptelui matern.

Tatăl poată să fie părinte în nenumărate feluri, poate participa la creșterea activă a copilului prin îmbăiere, schimbarea scutecului, îmbrăcarea și dezbrăcarea acestuia, dansând și cântând cu bebe în brațe în timp ce mama face un duș, și cel mai important prin atitudine, afecțiune și prin susținere, prin a întări convingerile mamei că își poate hrăni copilul, că organismul ei este capabil să facă asta, prin a aduce ajutor specializat, cum ar fi consultantul în alăptare la nevoie. În plus, mama nu va mai avea timps să participle la sarcinile din casă, iar aici tatăl poate prelua activitățile sau poate adduce ajutor. Aici un exemplu drăgut de la The Rock despre cum poate tatăl să susțină alăptarea :

Bărbații, cu excepția celor care intră în stereotipul neandertalienilor care se gândesc doar la satisfacerea instinctelor lor, îmi par primii care înțeleg că sânii au o misiune mult mai importantă decât să-i facă bustul frumos unei femei, să fie un element erotic. Sânii, din momentul nașterii, ajung să facă ceea ce au fost destinați / să producă lapte. Părinții nu au de ce să creadă că alăptarea, somnul împreună cu bebelușul le va ruina intimitatea, proaspeții părinți au nevoie doar de imaginație căci cu siguranță, casa-i încăpătoare și aveți o gamă largă de posibilități, limitările vi le impuneți singuri. În plus, sexualitatea si erotismul includ multe forme de expresie Și mângâieri,îmbrățisări,pupici.

Pinterest

De multe ori tații ajung să devină protectori ai alăptarii, acel sprijin în care o mamă se adăpostește atunci când cineva ii aruncă o privire urâtă când alăptează in public(ceea ce nu ar trebui vreodată să se întâmple), sau atunci când bunica, medicul, vecina îi spun mamei că are un copil prea mare ca să mai sugă.

După cum puteți vedea, rolul tatălui în alăptare este simplu, dar important. Dragi tați fiți acolo, protejând, astfel încât nimic sau nimeni să nu deranjeze mama sau copilul, fiți acolo pentru îmbăiat, schimbat, calmat copilul/mama și, uneori fiți acolo doar ca să FIȚI.

2 comentarii

  1. […] a spus că locul copilului este între noi căci doar din noi a ieșit, căci și tatăl are un rol decisiv chiar și în alăptare, am ales să ascult de specialiști, mai ales atunci când se vorbește despre hrănirea la sân a […]

  2. […]  nu doresc din cauza fricii sau dezinformării, deci SUPORTUL este, de asemenea, esențial. Întotdeauna am simțit că tatăl este cel care poate fi cel mai eficient suport. Până la urmă, și tații sunt părinți, nu? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *