Nu este vorba nici despre muzică și nici despre dans, deși în general copiilor le plac amândoua, ci despre ritmul unui bebeluș alăptat, despre ce înseamnă alăptarea la cerere și viata cu un nou născut.
Alăptarea la cerere, de ce?
În timpul sarcinii, bebelușul se hrănește oridecâte ori dorește, iar când sosește pe lume va avea aceiași nevoie fiziologică de a se alimenta, indiferent de oră, zi sau noapte.
Alăptarea la cerere înseamnă a-ți asculta copilul, instinctul și în special, nevoile micuțului. De ce la cerere? Pentru că, doar bebe știe când îi este foame, când îi este sete, pentru că laptele matern se digeră ușor, pentru că alăptarea funcționează atunci când respectăm principiul cerere ofertă și, bineînțeles, pentru că sânul nu înseamnă doar hrană ci și dragoste.
Alăptarea la cerere înseamnă alăptarea la primele semne de foame ale bebelușului – linsul buzelor, scoaterea limbii, suptul mâinilor sau pur și simplu, căutarea sânului(mișcările de rooting). Plânsul este ultimul semn de foame și este deja o alarmă.
Alăptarea la cerere nu înseamnă programarea duratei sesiunii de alăptare, asadar nu contoriza timpul ci, permite-i copilului să se hrănească până este satisfăcut, și bineînțeles oferă-i ambii sâni.
Pe măsură ce trece timpul, bebelușul tău va începe să-și modeleze propriul comportament într-un program ceva mai previzibil, dar a încearca să-l forțezi / să-l ajuți să facă asta înainte ca acesta să fie pregătit poate avea ca rezultat doar o mamă stresată și un bebeluș indispus și cel mai probabil, înfometat.
Un sân, doi sâni sau 10 sâni?
Întotdeauna propunem, ambii sâni , de ce?
Mamele au capacități de stocare diferite și copiii au nevoi diferite – chiar și același copil va bea cantități diferite de lapte pe parcursul unei zile. Oferirea unui singur sân per hrănire scade lactația pe termen lung, așa că încercă să eviți pe cât posibil asta și să oferi și celălalt sân atunci când bebe nu mai suge activ nici după compresia sânului.
A oferi un singur sân, astfel încât copilul să obțină suficient lapte gras este un mit.
Laptele este format din grăsime încă de la începutul hrănirii chiar dacă nu la fel de multă ca spre finalul ei, iar dacă bebelușul suge eficient și „golește” bine sânii, acesta primește suficiente grăsimi. Laptele de la începutul hrănirii este de asemenea important și trebuie să ajungă în burtică( nu uitați că bebelușii nu primesc alte lichide pâna la 6 luni vârsta la care se recomandă începerea diversificarii.).
Nu avem cum să știm cu exactitate cât de mult lapte bea un bebeluș la fiecare hrănire, deci cum poți fi sigură că bebelușul s-a hrănit suficient încât să îi programezi mesele?
Hrănirea la cerere este, de asemenea, o modalitate bună de a te asigura că micuțul va primi suficient lapte pentru a crește corect. Alăptarea la program poate sabota atât producția de lapte, precum și sănătatea, cresterea și dezvoltarea copilului.
Alăptarea la program înseamnă că un părinte alege un interval de hrănire cronometrat și hrănește bebelușul doar în aceste interval, indiferent de semnalele de foame ale acestuia, este ca și cum ți-ai programa momentele de iubire…
De asemenea, alăptarea la program nu permite desfășurarea puseelor de creștere moment în care copilul va cere să se hrănească mult mai des decât în mod normal, contribuind astfel la creșterea aportului de lapte pe măsură ce copilul crește.
Practic, un puseu de creștere are două beneficii dacă micuțul este alăptat la cerere:
1. Crește lactația,
2. Crește copilul.
Dacă bebelușul nu are voie să se hrănească mai des în aceste perioade, s-ar putea ca lactația să nu poată satisface nevoile crescânde ale acestuia.
Una dintre cele mai mari provocări pe care le aud de la mame despre alăptarea la cerere este aceea că se simt suprasolicitate și obosite și nu pot fi disponibile în orice moment. Acesta este un stres obișnuit pentru multe mămici în primele săptămâni, dar vă încurajez – trece. Pentru un bebeluș, (copil) trebuie să fi disponibilă în orice moment, indiferent de metoda de hrănire aleasă. Nu uita, ce se naște din dragoste se crește cu dragoste. Chiar dacă îți pare că bebelușul tău suge NON STOP ,cel puțin în primele 6 săptămâni,… va trece.
Alăptarea este mult mai mult decât un aliment.
Există numeroase dovezi științifice ale avantajelor multiple ale alăptării, atât pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor cât și a mamelor. Pentru copil a-i permite să sugă la cerere înseamnă a-i permite să se simtă în siguranță, protejat prin contactul fizic, căldura mamei, înseamnă a-i arăta că nu este singur, că lângă el are tot ceea ce are nevoie .
La început mama, tatăl și bebelușul trebuie să învețe să se descopere. Părinții au nevoie de calm, au nevoie să înțeleagă cum poate comunica un bebeluș, și cum pot face asta oare dacă nu-i ascultă nevoile?
Alăptarea favorizează o relație foarte strânsă între mamă și copil și o continuitate totodată a legăturii emoționale care începe încă din timpul sarcinii.
S-a constatat, de asemenea, că beneficiile alăptării au o relație doză-răspuns, adică, cu cât durata alăptării este mai lungă cu atât este mai mică incidența bolilor.
Prin urmare, protejarea, susținerea și promovarea alăptării ar trebui să reprezinte un DAR pentru societate în general, DAR a cărei valoare este indiscutabilă și necesară.
Toți copiii, indiferent de vârsta lor, au dreptul să fie alăptați de fiecare dată când au nevoie, iar mamele lor au dreptul să o facă oricând, oriunde.
Trebuie să obținem o schimbare de atitudine în societate, astfel încât să fim cu toții capabili să înțelegem că alăptarea face parte din natura umană, din cultura noastră; imaginea unei mame ce își alăptează copilul TREBUIE să fie ceva atât de cotidian încât nimeni să nu fie șocat.
Cunoașterea ritmului copilului alăptat și cunoașterea semnelor principale care arată dacă bebelușul primește suficient lapte îți vor permite să abordezi viața cu un sugar cu mai puține surprize și neînțelegeri, putând astfel discerne între un comportament normal de bebe alăptat sau nu.
Alăptează-și copilul la cerere, este cel mai frumos dar pe care îl poți oferii bebelușului.
Bibliografie:
Melissa Bartick MD. The Burden of Suboptimal Breastfeeding in the United States: A Pediatric Cost Analysis. Pediatrics Vol. 125 No. 5 May 1, 2010.
Labbock MH. Breastfeeding: Population-Based Perspectives. Pediatr Clin N Am 2013; 60:11–30.
[…] suplimentări (și potențiala utilizare a biberoanelor). Înțelegerea comportamentului, ritmului normal al nou-născutului și a mecanismului alăptarii ajută la evitarea utilizării unei […]
[…] alăptați la cerere și nu impuneți program/orar de supt. În caz că bebelușul este prea somnoros, treziți-l; […]