Alaptarea A - Z

Răni la sân, ragade mamare de ce apar? Pot fi prevenite?

Acum mai bine de 9 ani si jumătate îmi puneam întrebarea aceasta, asistenta din spital mă asigurase că fac ce trebuie și, totuși, chiar și după prima lună alăptarea continua să fie un chin. Aveam răni teribile care nu treceau cu nimic!

Ragada este o leziune a mamelonului și doare taaaare(a se citi exact așa). Afectarea pielii poate fi mai mult sau mai puțin avansată, mergând de la simpla eroziune, cu mici linii roșii sau mici crăpături, chiar la răni profunde care pot sângera. Rana poate fi însoțită de eritem (o roșeață congestivă a pielii), edem ușor, vânătăi, vezicule albe sau galbene sau chiar scurgeri galbene în cazul unei infecții bacteriene. Uneori întregul mamelon este roșu.

Foarte frecvente, ragadele sunt cauza principală a durerii la alăptare.

Managementul acestora se bazează pe o corectare a poziției la nivelul sânului, grija pentru accelerarea vindecării lor și, dacă este necesar, tratament cu antibiotice sau antifungic în caz de infecție bacteriană sau micoză.

Ragadele sunt răni „mecanice”. Ele sunt cauzate de atașarea superficială a bebelușului la sân sau de diverse particularități ale structurii orale a copilului, ceea ce duce la frecare și întindere anormală a mamelonului:

  • cea mai frecventă este poziționarea incorectă a bebelușului la sân, din cauza unei poziții inadecvate de alăptare sau torticolis (bebelușul întoarce mereu capul în aceeași parte din cauza unor tensiuni musculare), de exemplu;
  • probleme orale ale bebelușului: o limbă scurtă, tensiuni musculare, un palat înalt, ogival sau chiar retrognatism sau micrognatism; dacă bebelușul este bine poziționat dar are un supt disfuncțional sau o problemă musculară care poate afecta mobilitatea limbii, asta înseamnă că durerea va continua chiar și cu atașare corectă. Este foarte important ca micuțul să fie evaluat pentru restricții orale și sau/tensiuni musculare.
  • angorjarea severă a sânilor, ceea ce face dificil pentru copil să se atașeze, deoarece toată pielea mamelonului este extrem de întinsă și deloc elastică. Dacă adăugam și o mamă la început de drum, avem rețeta ideală pentru a dezvolta ragade.
  • utilizarea necorespunzătoare a pompei de sân (o cupă prea mare sau prea mică, putere de sucțiune prea mare de la începutul pompării, ședințe prea lungi de pompare).

Fiind o problemă „mecanică”, este inutil să încerci să previi crăpăturile sau rănile mameloanelor încă din timpul sarcinii, nici cu creme, nici prin masaj, nici prin frecare.

Dacă există o alterare bacteriană nu este convenabil să aplici lapte pentru a se vindeca deoarece problema se poate agrava. Ultima recomandare a experților este aplicarea uleiului de măsline, care are proprietăți antiinflamatorii și bacteriostatice.

Cum să vindeci rănile la sâni?

Managementul ragadelor trebuie să integreze două axe: eliminarea cauzei fisurii și ajutarea mamelonului să se vindece.

Pentru a trata cauza fisurii este necesar să se verifice mai întâi poziția corectă a bebelușului la sân, mecanismul acestuia de supt cât și structura orală a acestuia. Nu este nevoie să vă spălați sânii înainte sau după fiecare hrănire, poți agrava rănile, vezi aici de ce.

Este foarte important să eviți folosirea suzetei/tetinelor: tetinele pot dezvolta un mecanism de supt greșit, o atașare superficială, deoarece provoacă confuzie la copil și antrenează alte grupe de mușchi.

În caz de infecție bacteriană

Este important să se trateze cât mai curând posibil pentru a evita progresia spre mastită. Se va prescrie cel mai probabil tratament antibiotic local, in functie de gravitate chiar și oral.  Trebuie continuat pe toată durata recomandată inițial, chiar și în cazul ameliorării, asta va stabili medicul dermatolog.

În caz de candidoză

Candida Albicans este o drojdie prezentă fiziologic în organismul nostru (în flora intestinală, bucală, vaginală) care apreciază în mod deosebit mediile calde și umede, precum mamelonul. Durerea ascuțită și fierbinte iradiază până la axile. Pielea de pe mamelon este strălucitoare și se poate exfolia. Această candidoză se poate dezvolta și în gura bebelușului. Eu recomand în general băile cu bicarbonat pentru a ameliora disconfortul, uneori chiar se prescrie tratament antifungic. Trebuie tratat INCLUSIV bebelușul la nivelul gurii, pentru a evita recontaminarea reciprocă.

Un remediu eficient care funcționează și în cazul infecțiilor dar și a încărcării fungice este unguentul universal de la Dr. Jack Newman (medic pediatru canadian și consultant în alăptare).

Dr. Jack Newman a dezvoltat un amestec inteligent de substanțe antifungice, antibacteriene și antiinflamatoare care tratează atât bacteriile patogene și drojdiile, cât și inflamațiile. Se folosește și se produce pe bază de rețetă medicală, trebuie aplicat după un protocol specific cu distanțare graduală până la oprirea totală.

Alte remedii pentru a ajuta rănile fără încărcare fungică sau bacteriană să se vindece:

HelloMama balsam pentru ragade mamelonare

Fără parfum, coloranți  și cu 100% ingrediente vegetale.

Ingredientul său cheie este uleiul de galbenele cunoscut pentru proprietățile sale calmante si antiinflamatoare , este un balsam care are proprietăți antifungice, antiinflamatorii si antibacteriene care grăbește vindecarea rănilor si calmarea eczemelor. Îl găsiți aici sau în secțiunea SHOP a site-ului.

Compresele cu hidrogel

Sunt compuse din apă, glicerol și polimeri. Ele ameliorează durerea și accelerează vindecarea fisurilor. Se aplică pe mamelon între fiecare alăptare. Există diferite modele pe piață, reutilizabile timp de 24 de ore.

Lanolina

Este o substanță naturală extrasă din glandele sebacee ale oilor, care protejează oile de ploaie și alte intemperii. Dotată cu proprietăți emoliente, calmante si hidratante, se aplică pe mamelon intre alăptări (o cantitate asemănătoare unei alune, încălzită în prealabil între degete). Nu este necesar să o îndepărtezi înainte de alăptare. Are risc potențial alergen. Tu sau copilul puteți fi alergici la acesta. Este important să alegi o lanolină purificată. Eu nu recomand foarte des lanolina, mai ales în cazul mameloanelor uscate și deshidratate.

Ulei de măsline extravirgin

Experții medicali recomandă aplicarea uleiului de măsline extravirgin care are proprietăți antiinflamatorii și bacteriostatice. Uleiul de măsline hidratează pielea. Cu alte cuvinte, te va ajuta la dispariția acelor răni cât mai curând posibil.

Conform studiului publicat , uleiul de măsline extravirgin (EVOO) a fost aplicat într-un studiu efectuat pe mamele care alăptează. Studiul a fost realizat având în vedere două grupuri de câte 150 de femei fiecare.

EVOO a ajutat la reducerea crăpăturii mameloanelor la femeile care alăptează chiar și atunci când poziția de hrănire este inadecvată (nu vă recomand, rănile vor reveni). Reducerea ragadelor mamelonare, reducerea durerii au fost notate dupa folosirea a 3 picături de ulei de măsline extravirgin pe mameloane după fiecare hrănire.

Uleiul de cocos

Are proprietăți hidratante, antibacteriene și antifungice care pot ajuta la vindecarea fisurilor minore. Reface și întărește țesutul subiacent și îndepărtează celulele moarte ale pielii. Este mult mai sigur pentru copil. Uleiul de cocos este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase, așa că nu trebuie să-l ștergi înainte de alăptare. Potrivit Dr. Thomas Hale, uleiul de cocos este folosit în mod obișnuit în NICU pentru a adăuga grăsimi în dieta prematurilor. Asigurați-vă că alegeți un ulei extravirgin, organic și dezodorizat.

Nu este necesară spălarea sau clătirea mameloanelor înainte și după fiecare hrănire, astfel de practici chiar par să mărească incidența durerii și crăpăturilor mameloanelor. Un duș zilnic este suficient.

Pentru a facilita vindecarea fisurii nu se mai recomandă, așa cum se făcea în trecut, uscarea mamelonului. Dimpotrivă, este necesar să se favorizeze vindecarea într-un mediu umed (această metodă nu se folosește când este prezentă candida). Menținând o barieră umedă de hidratare constantă, această metodă de vindecare limitează leziunile pielii, repară mai bine țesuturile și reduce durerea.

Ragadele sunt cauza principală a înțărcării timpurii. Mama se teme de momentul alăptării, se încordează, ejecția laptelui este încetinită, totul devine un stres, nicidecum o poveste frumoasă. Este un adevărat cerc vicios din care trebuie să ieși repede. Această durere, fie că este sau nu însoțită de leziuni vizibile pe mamelon, este un semnal de avertizare demn de luat în considerare cât mai curând posibil. Alăptarea nu trebuie să fie dureroasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *