Protecțiile de mamelon au o reputație mixtă. Unii spun că provoacă mai multe probleme decât rezolvă. Alții spun că, utilizate corect, pot salva o situație dificilă de alăptare.
Protecțiile pentru mameloane sau „apărătoare de mamelon” există de sute de ani. Când mamele se confruntau cu dificultăți în alăptare, optau pentru aceste protecții pentru mamelon, cu dorința de a salva alăptarea atunci când înțărcarea era iminentă. Aceste protecții erau realizate atunci din plumb, cositor, tablă, os, coarne, fildeș, lemn, argint și sticlă.
Îți imaginezi cum sugea bebelușul dintr-o protecție de lemn?
Am avansat puțin de atunci, deși dorința de a salva alăptarea îmi pare în continuă scădere, iar protecțiile pentru sân sunt acum din silicon subțire, flexibil. Mie îmi seamănă cu un sombrero, arată ca o pălărie cu bor larg. Există și unele protecții ce au secțiuni decupate în jurul marginii, care permit nasului și bărbiei bebelușului să fie în contact cu pielea mamei, mai degrabă decât cu marginea de silicon a mamelonului.
De multe ori, când mama întâmpină dificultăți în alăptare în primele zile, i se sugerează să folosească aceste protecții ca soluție la „problemele” ei, în loc să stabilească de unde vine problema și să se încerce să fie remediată. Astfel, în loc să fie ajută sau să i se ofere mamei o soluție pe termen lung, i se oferă ceva care va trata doar simptomele problemei, iar riscul ca alăptarea să nu iasă este astfel crescut.
Protecțiile de silicon trebuie utilizate DOAR atunci când sunt recomandate de un consultant în alăptare! De cele mai multe ori, mamelonul din silicon este folosit temporar, iar bebelușul poate continua să sugă fără el.
Când se folosește protecția de silicon?
1. Atunci când un bebeluș are probleme cu atașarea la sânii mamei sale, adică nu prinde sânul deloc, nu se poate atașa, refuză clar și au fost încercate toate metodele posibile (skin to skin, breast crawl, tehnica sandviș, biological nurturing). Acest refuz poate fi din cauza prematurității, mameloanelor plate sau ombilicate ale mamei sau variații ale structurii orale ale sugarului, cum ar fi un val palatin înalt.
2. Atunci când dorim să învâțăm un sugar hrănit doar cu biberonul să se hrănească de la sân. Practic, ajutăm bebelușul să se obișnuiască cu sânul, să vadă că de la sân vine hrană.
3. Copilul are sindrom Down sau un tonus foarte redus și nu poate susține suptul.
4. Atunci când bebeblușul are un fren restrictiv și nu poate susține suptul, iar pentru mamă este extrem de dureros.
Problema cu protecțiile de silicon este că pot provoca confuzie sân-tetină, deoarece mecanismul de supt nu este același. Utilizându-le, bebelușul nu învață niciodată mecanismul corect de supt, deoarece trebuie să ciupească vârful mamelonului pentru a obține lapte, total diferit de suptul la sân, unde limba se elonghează peste areola și permite sfârcului sa fie orientat înspre palatul moale.
Protecția de silicon NU se folosește atunci când:
1. Mama trece prin așa-zisa furie a laptelui, sânii sunt angorjați și sfârcul aplatizat. Aceasta este o situație temporară ce poate fi rezolvată urmând sfaturile de aici.
2. Bebelușul nu se poata atașa ușor. În acest caz trebuie, înainte de toate, exersată poziția și stimulat bebelușul să deschidă gura suficient. În astfel de situații, trebuie verificat un posibil blocaj al maxilarului, fren restrictiv sau orice probleme care pot interfera cu deschiderea maxilarului.
3. Ragade/Durere/Fisuri: Mămicile nu sunt adesea informate că rănile, fisurile se datorează poziționării nepotrivite a bebelușului. Odată ce poziția este corectată, crăpăturile se vindecă, durerea dispare. Alăptarea nu face rău și nu ar trebui să doară!
Suptul este un reflex arhaic menit a-i asigura supraviețuirea nou-născutului. Practic, o secvență precisă de mișcări este înregistrată în creierul său pentru a-i permite să mănânce. Acest lucru este potrivit pentru suptul de sân și nu pentru un alt obiect.
Când introduci un biberon, suzetă sau protecție de silicon, suptul se va schimba, se va adapta, iar bebelușul nu va mai folosi mișcările adecvate necesare pentru a obține lapte de la sân. El va suge mai puțin eficient și va drena mai puțin sânul.
Multe mame au avut success folosind contactul piele cu piele și lăsarea bebelușului să-și găsească sânul folosindu-și instinctele. De asemenea, alte tehnici pentru a ajuta la îmbunătățirea poziționării și atașamentului pot ajuta la cele de mai sus.
Când utilizezi o protecție pentru mamelon este important să înveți cum să o utilizezi corect. Aceasta implică, de obicei, o întâlnire față în față cu un un consultant în lactație. Consultantul te va ajuta să te asiguri că bebelușul tău este bine atașat chiar și folosind protecția de silicon. Este foarte important să te asiguri că bebelușul primește suficient lapte prin el.
Protecțiile pentru mameloane vin în diferite forme și dimensiuni, astfel încât să vezi un consultant în lactație. față în față te poate ajuta să te asiguri că folosești un mamelon potrivit pentru a asigura un transfer de lapte optim pentru bebelușul tău.
Dacă ai ajuns să folosești protecția este important să o folosești corect, iar pentru a face acest lucru este important sa urmezi câțiva pași:
1. Asigură-te că folosești mărimea potrivită. Pentru a face acest lucru este necesar să măsori diamentrul sfărcului atunci când acesta este stimulat. Aici găsești un tipar care să te ajute să măsori corect. Poti descărca pdf-ul, printa pe foaie A4. Așa arată:
2. Rulează marginile mamelonului aproape complet apăsând pe varful protecției, astfel încât marginea protecției să arate ca borul unei pălării (un sombrero).
3. Dacă utilizezi o protecție cu o secțiuni decupate de-a lungul marginilor, la fel ca cea de mai sus dreapta, poziționeaz-o astfel încât zona tăiată să fie unde va fi nasul și bărbia bebelușului. În acest fel, nasul, bărbia bebelușului vor putea atinge direct sânul.
4. Centrează vârful protecției peste mamelon, astfel încât sfârcul este orientat direct spre vârful protecției, apoi derulează încet marginile deasupra areolei. Este foarte important în timp ce faci acești pași să ții marginile protecției întinse.
5. Ar trebui să existe un spațiu mic între sfârc și tunelul protecției, sfârcul trebuie să stea lejer, să nu fie strâns sau înghesuit în protecția de silicon.De asemenea la o aplicare corectă sfârcul va sta elongat în tunelul protecției de silicon. Aici gasesti video complet cu pasii aplicarii protectiei de silicon.
Un consultant în alăptare te poate ajuta să te asiguri că bebelușul tău. este bine atașat la sân si face un transfer bun de lapte, adică mănâncă.
Următoarele puncte te vor ajuta să recunoaști dacă bebelușul tău. este bine atașat:
1. Gura lui este larg deschisă.
2. Barbia lui este presată în sânul tău.
3. Buzele lui sunt răsfrânte.
4. Observi mandibula miscându-se, se aude când înghite. nu ar trebui alunece de pe protecție.
5. La sfârșitul alăptării, mamelonul nu trebuie să fie nici iritat, nici dureros. Dacă este, protecția de mamelon are dimensiunea sau forma greșită.
6. Se vede laptele in tunelul protecției după alăptare.
Este important să cunoști semnele că bebelușul tău obține suficient lapte matern prin protectia de mamelon. Consultă articolul meu despre creșterea în greutate a bebelușilor.
Nu este nevoie să sterililezi de fiecare dată protecția de silicon. Cu mâinile curate, îl poți clăti cu apă rece după utilizare, apoi îl poți spăla cu apă fierbinte cu săpun special și îl clătești foarte bine cu apă fierbinte. Se scurge, se usucă (de ex. Cu un prosop de hârtie) și se păstrează într-un recipient curat și acoperit care a fost curățat în același mod.
Despre cum să scapi de protecția de silicon în următorul articol!
[…] Protecțiile de silicon. Uneori, destul de rar, pot fi utile (în cazuri cu totul speciale), dar pe termen lung sânul este …. În plus, copilul se poate obișnui și nu va mai ști să sugă fără ele. Protecțiile de […]