Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Primește bebe suficient lapte?

Una dintre cele mai frecvente îndoieli, întrebări ale prospeților părinți( și de multe ori și a bunicilor) este dacă nou-născutul primește suficient lapte. Produce proaspăta mamă cantitatea potrivită de lapte pentru a-și hrăni copilul?

Într-o lume în care suntem obișnuiți să cuantificăm totul, să controlăm totul … este greu să urmărim doar instinctul matern.

Eu însămi am trăit primele luni alături de fiica mea sub umbra  acestei întrebări: primește copilul meu suficient lapte matern? Și nu, nu puneam eu întrebarea ….

Pentru a putea răspunde acestei întrebari trebuie să explic pe scurt cum funcționează lactația.

În ceea ce privește lactația, există mai întâi un întreg proces fiziologic (adică ceea ce se întâmplă în mod natural și spontan în corpul femeii, fără a putea controla neapărat noi), pe scurt producerea laptelui nu se inițieaza ca fiind un proces cerere-ofertă.

În timpul sarcinii și în primele zile postpartum, producția de lapte este condusă hormonal printr-un control endocrin, în saptamana a 16-a de sarcină  începe activitatea celulară secretorie, producerea colostrului, care este practic controlată de hormonii tiroidieni, reproductivi si HLP. După naștere, la aproximativ 30 -40 de ore crește cantitatea de lapte produs, acest lucru se întâmplă datorită eliminării placentei ( lactogeneza II), practic retragerea bruscă a progesteronului în prezența nivelurilor ridicate de prolactină declanșează producția copioasă de lapte. Sunt implicați și alți hormoni (insulină, tiroxină, cortizol), dar rolurile lor nu sunt încă bine înțelese. În acest moment, mamele spun că “le-a venit laptele”.

 Aceste două stadii ale lactației sunt hormonal influențate și au loc indiferent dacă  mamă își alăptează sau nu copilul.

După aceasta etapă, cam din a 9-a zi de la naștere se trece la un control autocrin (sau local). Această perioadă de întreținere a producției de lapte se mai numește Lactogeneză III, pe scurt dacă va exista cerere va fi și ofertă. 

Primește bebe suficient lapte?

Pentru a fi sigur că bebelușul tău bea suficient lapte, iată cele patru semne principale:

1.Evoluția scaunelor și cantitatea de urină.

Ingerarea de colostru, apoi a laptelui de tranziție, permit copilului să aibă o evoluție progresivă a scaunelor sale către o culoare galbenă și o textură a piureului. Primul scaun eliminat de bebe este meconiu și este de culoare neagră, privind schema de mai jos veți vedea tranziția normală a unui scaun de bebe alăptat începand cu prima până la a 7 a zi de la naștere. Scaunele corespund  numărului zilelor de viață.

Dacă meconiul este încă prezent în a patra zi, înseamnă că sugarul nu primește suficient lapte și aveți nevoie de o evaluare completă. Acesta este un moment clar în care trebuie să  luați legătura cu un specialist în alăptare.

În ceea ce privește urina, un sugar elimină o cantitate de urină care corespunde numărului  zilelor de viață. Nou născutul ar trebui să aiba un scutec cu urină în prima zi, apoi două scutece în a doua zi, trei în a treia zi și așa mai departe, de până la 6-8 ori pe zi din a 5 a zi. Prezența cristalelor de acid uric după a 3-a zi de viață reprezintă un semn de îngrijorare și necesită consult medical pentru a exclude deshidratarea.

2. Eficacitatea hrănirii, implicit a suptului.

Observă-ți copilul.

Pentru a vă asigura că copilul dvs. mănâncă atunci când alăptati, este important să aflați diferența dintre supt non nutritiv și supt nutritiv.

După instalarea lactogenezei II, înghițitul devine mai evident, deoarece aportul de lapte este mai mare și curge mai repede. Când partea inferioară a bărbiei copilului tău coboară lung, lent și adânc ca la o broscuta, si se aude un mic sunet(gh) înseamnă că bebe a înghițit. O întrerupere de aproximativ 1/2 secunde are loc atunci când înghite laptele. Atunci ar trebui să vedeți cum se mișcă maxilarul și „bărbia dublă”  coboară.

Mișcările sunt repetitive și regulate. Dacă mișcarea este scurtă, rapidă și puțin adâncă, este mai degraba supt non-nutritiv.  Aici aveti un video cu un supt eficient .

Poză by OMS

După ce înveți să recunoști cum arată un supt eficient, este o idee bună să urmărești cum inghite bebelușul tău. Hrănirea eficientă este definită ca înghițire după una, două mișcări de supt, în primele minute suptul corect este în raport de 1.1.1( supt-inghițit-respirat).

Gândește-te la tine când bei un pahar cu apă. Când înghițiți, se vede mișcarea gâtului. Ei bine, pentru copilul tău este la fel.

3. Somnul și trezirile bebelușului. 

Dacă copilul adoarme în primele minute de hrănire, înseamnă că nu primeste lapte. De cele mai multe ori, corectarea atasarii la san a bebelușului rezolvă problema.

 Dacă copilul tău este foarte somnoros și doarme mult. Dacă nu se trezește de cel puțin 8 ori pe zi pentru a suge din ziua a 4-a de la naștere, este necesar să apelați la ajutor specializat.

4. Creșterea în greutate.

În termeni generali, putem afirma că bebelușii se nasc cu o anumită greutate, din acea greutate pierd de obicei cam  7%  în primele zile de viață. Din a cincea zi de viață ar trebui să înceapă să recupereze greutatea pentru a o recupera pe deplin în jurul a 14 zile de la naștere. După recuperarea greutății copilul trebuie să își urmeze curba de creștere, acest lucru îl putem urmări folosind graficile de creștere ale OMS, aici .

 În 2006, OMS a elaborat propriile modele de creștere a copiilor, realizate cu un eșantion mare de copii alăptați.

Aceste  percentile sunt tabele care reprezintă creșterea normală a sugarilor sănătoși. Există 5 curbe ascendente marcate pe un tabel care corespund percentilelor: 3, 15, 50, 85 și 97. Aceste curbe nu sunt altceva decât reprezentarea normalității în ceea ce privește greutatea și înălțimea copiilor, copilul este sănătos și crește bine atâta timp cât își urmeaza curba de creștere, indiferent că este pe percentila 15 sau 85, important este să nu coboare (mult) sub percentila pe care s-a născut.

Cu câțiva ani în urmă, graficele de crestere folosite de majoritatea pediatrilor erau niște grafice vechi realizate cu un eșantion relativ mic de copii care erau hraniti cu lapte praf și cărora le-a fost introdusă hrănirea complementară la varste fragede . Din păcate aceste grafice vechi încă se regăsesc în cabinetele multor pediatrii.

Pentru a vedea dacă micuțul dumnevoastră ia în greutate potrivit vârstei îi puteți oricând urmări curba de creștere plotându-i greutatea pe graficele OMS.

Ca bebelușul să obțină o cantitate suficientă de lapte și în același timp să stimuleze producția, alăptarea trebuie să fie la cerere la primele semne de foame. Asta înseamnă ca bebelușul să sugă oricând are nevoie, urmărim semnele trezirii și la primele semne oferiți sânul, la cerere nu înseamnă să aștepți plânsul micuțului, plânsul apare când este deja flămând de-a dreptul.

Nu uitați că hrănirile nocturne sunt esențiale pentru succesul alăptării, un copil are de nevoie de luni, chiar spre un an pentru a își dezvolta un ritm circadian atât al somnului cât si al suptului. Țineși cont de faptul că în primele șase lui de viață, ba chiar în primul an, corpul și creierul unui copil se confruntă cu o dezvoltare fulgerător de rapidă, nevoia de calorii si confort este enormă în această perioadă.

Alăptarea nu este întotdeauna ușoară la început, dar totul se poate îmbunătăți. Cele mai grele lucruri de făcut sunt cele de care suntem cele mai mândre.

Pentru a trăi povestea alăptarii viselor tale, este suficient să primești sfaturi recomandate și adaptate situației tale. Așadar, nu ezita să apelezi la ajutor specializat.

4 comentarii

  1. […] ritmului copilului alăptat și cunoașterea semnelor principale care arată dacă bebelușul primește suficient lapte îți vor permite să abordezi viața cu un sugar cu mai puține surprize și neînțelegeri, […]

  2. […] cu transfer optim de lapte. Pentru a recunoaște indicatorii transferului optim de lapte citiți aici […]

  3. […] Este important să cunoști semnele că bebelușul tău obține suficient lapte matern prin protectia de  mamelon. Consultă articolul meu despre creșterea în greutate a bebelușilor. […]

  4. […] mult lapte, cu atât mai hidratat și bine hrănit va fi, cu atât mai bine va lua în greutate. Se satură, suge suficient, primește bebe suficient lapte, sunt întrebări pe care majoritatea mamelor și le […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *