Există nenumărate mituri în jurul alăptării care pot condiționa viața mamelor. Odată cu popularizarea activității consultanților în lactație, unele mituri au fost demontate, dar mai avem mult de lucru. Mai ales în aceste aspecte din domeniul esteticii.
Din păcate în ceea ce ține de epilarea cu laser sau ipl, există multe centre în care nu vă permit, sau nu vă sfătuiesc să efectuați tratamentul dacă alăptați. Cumva, acest lucru este de înțeles întrucât nu există studii pe acestă temă.
Asta nu scuză faptul că în unele locuri există specialiști zeloși care le asigură pe proaspetele mame că vor rămâne fără lapte dacă urmează ședințele de epilare… Și acest lucru nu este adevărat! Fotoepilarea și orice metodă de îndepărtare a părului în general este acceptată. Laserul (Alexandrit, Diodă, Neodim, YAG ) sau IPL, acționează exclusiv asupra pielii.
Cum funcționează mai exact și de ce este acceptat în alăptare? Acestea sunt cele mai importante două motive:
1. Epilarea cu laser, de exemplu, funcționează printr-un proces numit fototermoliză selectivă. Asta înseamnă că lumina laser este utilizată pentru a încălzi și a distruge selectiv foliculii de păr de pe piele. Laserul acționează exclusiv asupra țesutului pielii, nu traversează această barieră. Chiar dacă ți-ai epila axila, nu te-ar afecta deoarece razele de lumină laser pătrund în piele doar câțiva milimetri. Bineînțeles, recomandarea este să nu folosiți laserul pe sâni sau areolă.
2. Nu influențează niciunul dintre hormonii care au legătură cu alăptarea. Nici prolactina, care este responsabilă pentru producția de lapte, nici oxitocina, care permite ejecția laptelui, nu sunt afectate în niciun fel prin epilarea cu laser. Într-adevar, modificările hormonale ale corpului pot provoca modificări ale producției de melanină, ceea ce poate face ca tratamentul de îndepărtare a părului să fie mai dureros și/sau mai puțin eficient.
În plus, utilizarea topică a cremelor anestezice, cum ar fi lidocaina și prilocaina, este în principiu sigură pentru alăptare conform siteului e-lactancia. Există, din păcate șansa ca aceastea să provoace o reacție alergică pentru dumneavoastră sau pentru bebeluș. Desigur, ar fi indicat să nu aplicați în zona sânilor sau a zonelor pe care le atinge copilul, dacă faceți acest lucru este indicat să curățați cu apă și săpun înainte de a alăpta din nou.
Aceste tratamente ar putea fi inconfortabile pentru dvs. – epilarea cu laser este similară cu o arsură solară – dar nu prezintă un risc pentru copilul alăptat. Este ca și cum ai cam uitat de tine la plajă.
Efectele secundare ale epilării cu laser sunt, de obicei, locale: iritație, usturime sau durere ușoară. Disconfort pe care îl puteți observa mai ales în timpul primelor ședințe, indiferent dacă alăptați sau nu.
Este important de știut că nu exista studii care să arate efecte negative produse de epilarea cu laser sau IPL asupra sarcinii sau alăptării, dar nu există, din păcate nici dovezi care să garanteze siguranța și, ca atare, recomandarea mea este dacă aveți îndoieli sau alte întrebări să luați legatura cu medicul dvs dermatolog.
Este esențial ca epilarea să fie efectuată de un tehnician specializat calificat și cu experiență în procedură.
https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/beauty-treatments-and-breastfeeding