Nutriție mami și bebe

Pot folosi îndulcitori în alimentația copiilor?

Odată cu creșterea gradului de conștientizare a incidenței obezității în rândul copiilor și a efectelor adverse ale excesului de zahăr, mulți părinți aleg restricționarea dulcelui în dietele sugarilor (și adulților), așadar multe mame mă întreabă dacă îndulcitorii sunt o opțiune validă.

Îndulcitorii sunt utili în dieta unui copil?

Poate fi rezumat astfel: îndulcitorii nu sunt potriviți. Nici necesari.

Să vedem de ce: în general, majoritatea alimentelor care conțin îndulcitori (sau zahăr) sunt nesănătoase. Multe dintre ele sunt alimente foarte procesate, pre-gătite, produse de patiserie sau dulciuri. Prin urmare, de la bun început ar trebui să fie consumate excepțional de rar. Dar cu adevărat excepțional, nu ca excepție care începe în fiecare luni dimineata și continuă până duminică seara.

În ceea ce privește utilitatea îndulcitorilor, nu s-au demonstrat efecte benefice în prevenirea și tratarea obezității. Se pare că există doar un efect benefic foarte mic, atunci când consumul lor e însoțit de o dietă sănătoasă, în managementul obezității la adolescenți.

Excepție: utilizarea xilitolului pare a fi de ajutor în prevenția cariilor dentare.

Să vedem ce zic asociațiile de pediatrie, nutriție.

Conform reglementărilor europene, îndulcitorii nu pot fi adăugați în formulele de lapte pentru sugari, cereale sau alimente pentru sugari „destinate sugarilor și copiilor mici” (nu precizează mai multe).

Conform recomandărilor Comitetului de Nutriție al Asociației Spaniole de Pediatrie „utilizarea acestora nu este recomandată la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani” (referință aici)

Academia Americană de Pediatrie consideră că nu există suficiente studii privind posibilele beneficii pentru sănătate la copii și adolescenți; deci NU ar trebui să fie o parte „semnificativă” a dietei la copii și adolescenți (referință aici).

Atenție, nu discut despre un consum ocazional, acesta nu pare să aibă niciun efect asupra sănătății copilului. Multe medicamente pentru copii conțin îndulcitori (și/sau zahăr), dar asta nu este o problemă. Problema este dacă gustările care conțin îndulcitori sunt luate cu o anumită frecvență, mai ales ca înlocuitor al alimentelor sănătoase.

Încă nu cunoaștem implicațiile pe termen mediu și lung ale consumului frecvent de îndulcitori, deși încep să apară studii, ca acesta. A fost efectuat pe un eșantion de 1100 de persoane cu istoric de diabet și a relevat faptul că persoanele care au în sânge nivel ridicat de eritritol prezintă un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord sau cheaguri de sânge, în comparație cu cele care au un nivel mai scăzut. Da, studiul nu este efectuat pe copii, însă sunt și copii cu diabet. Din ce în ce mai mulți!

În plus, există două aspecte care sunt relevate în alte studii, care sunt deosebit de importante la copii:

1. Copilul se obișnuiește cu gustul prea dulce, care interferează cu dobândirea unor bune obiceiuri alimentare. Aceasta pe lângă faptul că gustul dulce stimulează anumite zone ale creierului și creează o anumită dependență din cauza secreției forțate de dopamină și a stării temporare de bine, de surescitare.

2. Posibila alterare de echilibru a managementului carbohidraților, reglării energiei și a apetitului. Apariția unui gust dulce în gură semnalează creierului că zaharurile vin în tractul digestiv. O serie de mecanisme sunt apoi puse în mișcare pentru a asimila acel zahăr, care apoi nu ajunge unde este așteptat. Organismul este „păcălit”, astfel încât răspunsul metabolic este nepotrivit. Acest lucru ar explica (doar în parte) de ce toate alimentele și băuturile cu îndulcitori nu au contribuit la îmbunătățirea problemei obezității. Și de ce nu sunt recomandate nici în alimentația diabeticilor.

Șobolanii și șoarecii hrăniți cu îndulcitori artificiali prezintă, de asemenea, cantități mai mici de peptidă care reglează nivelul zahărului din sânge și semnalează stomacului să-și golească conținutul după ce nutrienții și energia au fost absorbite. Cu mai puțină peptidă, stomacul se golește mai repede, ceea ce ar putea duce, de asemenea, la mai multe senzații de foame și poate determina animalele să mănânce mai mult. Oare acum se înțelege de ce nu sunt recomandați?

Ce tipuri de îndulcitori există?

Acesulfam-K/ de potasiu (E-950)

Aspartam (E-951) – una dintre cele mai periculoase substanțe cu rol de îndulcitor;

Zaharină (E-954)

Ciclamat (E-952)

Sucraloză (E-955)

Steviol glucozid (E-960) (îndulcitor artificial obținut din stevie, care plantă, deși este naturală, nu este autorizată pentru consum deoarece are alte componente care pot fi toxice)

Alcooli de zahăr (polioli): sorbitol (E-420), manitol (E-421), izomaltitol (E-953), maltitol (E-965), lactitol (E-966), xilitol (E-967), eritritol ( E-968)

Alte mai puțin utilizate: Thaumatin (E-957), Neohesperidin DC (E-959), Neotame (E-961)

Concluzie finală: mâncarea sau băuturile cu îndulcitori nu ar trebui să ocupe un loc semnificativ într-o dietă sănătoasă, în care trebuie sa primeze alimentele adecvate și hidratarea corespunzătoare, cu apă. Consumul ocazional nu este o problemă, dar se recomandă a fi după vârsta de 3 ani.

Referințe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220878/

Uso de azúcares y edulcorantes en la alimentación del niño. Recomendaciones del Comité de Nutrición de la AEP. An Pediatr 2015; 83:353.e1-7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *