Alaptarea A - Z

Pot dona sânge dacă alăptez?

Mi s-a pus recent această întrebare și mi-am dat seama că nu am vorbit niciodată despre asta pe blog, așa că am decis să remediez problema rapid.

Adevărul este că nu sunt surprinsă că există îndoieli în privința asta pentru că de multe ori nici măcar organizațiile oficiale nu sunt de acord.

Există multe motive în spatele reglementării donărilor de sânge de la mamele care alăptează. O explicație este că mamele au nevoie de timp pentru a înlocui celulele sanguine pierdute în timpul nașterii.

O altă preocupare pentru mamele care alăptează este anemia feriprivă. Mamele care suferă de acest tip de anemie nu au voie să doneze sânge. Potrivit unui studiu din 1995, 22% dintre mamele care alăptează pentru prima dată sunt anemice, știm bine că femeile însărcinate sunt predispuse la această afecțiune, așadar nu mă uimește.

Aproape fiecare țară are reguli diferite cu privire la momentul în care femeile care alăptează pot dona sânge.  Crucea Roșie Americană permite donații de la femeile care alăptează, dar au ca și condiție trecerea a 6 săptămâni de la naștere. Canada și NHS din Marea Britanie le cer femeilor să aștepte până la șase luni după naștere.  Femeile australiene și norvegiene pot dona atunci când copiii lor au nouă luni, băncile de sânge din Bolivia și ministerul spaniol al sănătății exclud complet donarea de sânge de la mamele care alăptează. În România, conform Centrului de Transfuzii Sangvine București, alăptarea exclude donarea de sânge.

Deci o lipsă de consens care nu ajută pe nimeni.

Sângele contribuie, într-adevăr, în mod semnificativ la producția de lapte matern, astfel încât pierderea sângelui poate micșora cantitatea de lapte, dar este ceva temporar ce putem repara rapid.

Deci, ca o concluzie, donarea de sânge nu este interzisă (sau nu ar trebui să fie) atâta timp cât nu ești însărcinată, ai o producție de lapte normală, analize și o greutate bună, dar cel mai probabil, dacă spui că alăptezi, personalul medical nu te va lăsa să o faci…..

Recomandarea mea este ca dacă bebelușul tău are mai puțin de 6 luni să aștepți să înceapă hrănirea complementară pentru a nu te epuiza atât de mult în timp și de atunci încolo să iei decizia de a dona sânge ori de câte ori dorești..

Personal, cred că ar fi mai bine să individualizăm criteriile la nivel medical, pe baza nivelului de hemoglobină, stabilind un timp rezonabil după naștere și adaptând protocoale specifice pentru femeile care alăptează și care doresc să doneze sânge.

Să includem în acest protocol o alimentație adecvată înainte și după donare, astfel încât să minimizăm starea de rău. Mamele care donează trebuie să se hidrateze mai mult decât de obicei înainte și după donarea sângelui. Încă 3-4 pahare de apă înainte de a dona pentru a menține tensiunea arterială ridicată și pentru a evita deshidratarea. Consumul în prealabil a unei gustări de 200-300 de calorii te poate ajuta să eviți amețelile.

Donarea de sânge ajută la salvarea de vieți și îmbunătățește viața multor oameni. A avea sânge în spitale, la momentul potrivit, este vital!

Referințe:

www.e-lactancia.org

https://www.sanquin.nl/veelgestelde-vragen/antwoord/medisch/mag-ik-bloed-of-plasma-geven-als-ik-borstvoeding-geef

https://www.lllitalia.org/donare-il-sangue.html

https://www.redcrossblood.org/faq.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *