Nutriție mami și bebe

Pot bebelușii să mănânce miere?

Marile academii de pediatrie nu recomandă bebelușilor sub 12 luni să mănânce miere, nici crudă, nici gătită.

Introducerea mierii la sugari îi expune riscului unei infecții grave, deși rară, numită botulism. Botulismul poate apărea atunci când un bebeluș consumă alimente contaminate cu bacteria Clostridium botulinum. Această bacterie produce spori toxici în organism, care pot duce la boli grave.

Deci sfatul acela de a da ceai cu puțină miere, sau de a adăuga o linguriță în mâncărică, iaurt ori să pui puțină miere pe suzetă ca să o accepte nu trebuie luat sub nicio formă în seamă!

Botulismul apare mai ales la bebelușii mici intre 6 săptămâni si 6 luni, de aceea este recomandat sa nu se ofere miere pana la un an de viată.

La copiii mai mari și la adulți este inofensiv deoarece organismul deja conține microorganisme care îl împiedică, dar în intestinul imatur al bebelușului bacteriile oportuniste se pot depune și pot declanșa boala.

Printre simptomele botulismului se numără pleoapele căzute, dificultăți de înghițire, slăbiciune musculară, constipație, plâns slab și tonus muscular slab și dificultăți de respirație.

Pe lângă riscul de botulism, mierea este un aliment bogat în zahăr care este nesănătos pentru un bebeluș și îl predispune la carii și obezitate pe termen lung.

Din punct de vedere chimic zahărul este 50% glucoză și 50% fructoză.

100g de zahăr = 50g glucoză + 50g fructoză.

Din punct de vedere chimic mierea este 12% apă și 82% glucoză și fructoză în proporții variabile.

Adică mierea este 12% apă și 82% zahăr.

Când pot mânca bebelușii miere?

Deși este considerat sigur să introduci mierea după prima aniversare a bebelușului, poate fi benefic să aștepți până mai aproape de a 2-a aniversare pentru a introduce zahăr și îndulcitori (inclusiv arțar,agave, sirop de curmale și ). În exces, îndulcitorii precum mierea pot reduce diversitatea alimentelor pe care un copil este interesat să le consume și chiar pot crește riscul de diabet de tip 2, carii dentare și pot avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare.

Este mierea un alergen comun?

Nu, mierea nu este unul dintre alergenii de top obișnuiți; cu toate acestea, copilul tău poate avea o alergie sau poate fi sensibil la orice aliment. Dacă bănuiești că micuțul are o reacție adversă la miere, opriți imediat servirea și contactați medicul pediatru.

Este mierea sănătoasă pentru copii?

Mierea poate fi folosită pentru copiii mai mari de 1 an. Poate fi folosită ca antitusiv pentru copii mici cu vârsta peste 1 an. Discută cu medicul pediatru pentru a afla dacă acest remediu ar funcționa pentru copilul tău.

 Odată ce sunteți gata să introduceți mierea, există sute de opțiuni de încercat. Profilul nutritiv variază foarte mult în funcție de alimentația albinei și de forma mierii; de exemplu, mierea crudă poate oferi mai mulți antioxidanți decât mierea procesată. Există chiar dovezi care sugerează că unele miere pot avea proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice și antivirale, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Mierea oferă carbohidrați, precum și unele vitamine, minerale și antioxidanți – inclusiv cantități mici de calciu, magneziu și zinc. Totuși, mierea este un îndulcitor și trebuie consumată cu moderație. Prin urmare, este puțin probabil ca mierea să fie o sursă semnificativă de nutrienți în dieta copilului tău.

POT SĂ CONSUM MIERE CÂND ALĂPTEZ?

Mierea poate fi consumată în siguranță în timpul alăptării. Sporii de botulism sunt descompuși și eliminați cu ușurință de către adulții sănătoși, iar acești spori sunt prea mari pentru a se transmite în laptele matern. Mamele care alăptează pot mânca în siguranță miere crudă atâta timp cât au grijă să prevină orice contact direct între miere și copilul lor.

Dacă mănânci miere, asigură-te că îți igienizezi mâinile, și dacă folosești produse de îngrijire a pielii care conțin miere, asigură-te că niciunul dintre aceste produse nu este transferat în zona sânilor și a pieptului.

Referințe:

•            Blasa, M., Candiracci, M., Accorsi, A., Piacentini, M.P., Albertini, M.C., et al. (2006). Raw Millefiori honey is packed full of antioxidants. Food Chemistry, 97(2), 217-222. DOI:10.1016/j.foodchem.2005.03.039. Retrieved August 25, 2020

•            Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf, et al. (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(6), 681–696. DOI:10.1097/MPG.0000000000001733. Retrieved August 25, 2020

•            Ahmed, S., Sulaiman, S.A., Baig, A.A., Ibrahim, M.,Liaqat, S., et al. (2018). Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018:8367846. DOI:10.1155/2018/8367846. Retrieved August 25, 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *