Alaptarea A - Z

Pot alăpta dacă am febră?

Singura contraindicație reală pentru alăptare în această situație este dacă febra provoacă o epuizare atât de mare încât mama să nu mai poată fi în stare să alăpteze. Alăptarea necesită energie și mama poate să aibă această energie într-un episod febril de intensitate medie.

Laptele protejează împotriva infecțiilor

Laptele matern conține muulte specii de bacterii și, de asemenea, anticorpi care ajută la protejarea micuțului împotriva virusurilor și a infecțiilor sezoniere.

Pur și simplu alăptarea cu febră întărește sistemul de autoapărare al bebelușului, acesta fiind primul care primește anticorpii produși de organism chiar înainte de a apărea simptomele explicite ale bolii cu care mama se confruntă.

Conform teoriilor medicale, sistemul imunitar al mamei răspunde la febră prin îmbunătățirea capacității de protecție a laptelui. Dacă mama și bebelușul sunt expuși amândoi la un virus, concentrația de antiinflamatoare în lapte crește, așa că alăptarea cu febră este o modalitate naturală de întărire a apărării bebelușului.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Flinders din Adelaide, febra modifică caracteristicile laptelui matern, crescând semnificativ numărul de celule albe din sânge, principala formă de apărare a sistemului imunitar în laptele matern.

Practic, potrivit experților, sistemul imunitar al mamei îmbunătățește capacitatea de protecție a laptelui atunci când are febră (sau orice boală), producând o cantitate mai mare de anticorpi și leucocite specifice pentru a pune capăt infecției. Și toate acestea ajung la copil prin lapte, ferindu-l de boala suferită de mamă.

Nu trebuie să întrerupi alăptarea de teama de a nu-ți infecta copilul deoarece nu vei transmite niciun agent patogen prin laptele tău.

Există un risc mai mare de a infecta bebelușul prin picăturile Flügge, care sunt micropicături expulzate din greșeală sub formă de secreție prin gură și nas atunci când vorbești, strănuți, tușești sau expiri.

De aceea, este important, chiar dacă îți este foarte greu, să limitezi pupicii până la refacere, pentru a reduce riscul de a-ți infecta bebelușul prin aceste secreții.

Nu toate bolile trec cu ceai de lămâie, iar mamele uneori au nevoie să se refacă mai repede. A nu se înțelege greșit, medicamentele se iau la recomandarea medicului! Dar clar pentru scăderea febrei se pot folosi unele medicamente cu activitate antipiretică, dintre cele prezintă un risc foarte scăzut în alăptare, deci sunt perfect compatibile – citiți aici mai multe despre medicamente și alăptare.

Referințe:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpc.16356?af=R

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *