Nutriție mami și bebe

Nu mănâncă nimic!

„Nu mănâncă nimic! E un/o mofturos/mofturoasă! Nu deschide gura la linguriță, de-abia îi ascund carnea/legumele  în x preparat!”

Cam asta aud de la mame cu copii mici de 8-9 luni, dar și cu copii mai mari de 18-24 luni.

Ascunderea cărnii sau a legumelor într-un preparat și neconștientizarea hrănirii cu ele, deși pare un câștig, în realitate ne dă doar o idee falsă că am reușit să-i facem pe copiii noștri să mănânce niște alimente pe care nu le-au acceptat în forma lor naturală… În primul rând, pentru că nu sunt pe deplin conștienți că mănâncă și, în al doilea rând, pentru că la un moment dat ar putea observa această „înșelăciune”, iar mai târziu vor refuza să mănânce preparatul de camuflaj și nu vor mai avea încredere în tine când vine vorba de un fel nou mâncare (și va dura timp să recâștigi această încredere.

Asta înseamnă să renunți la legume sau la carne? 🥦 A le oferi într-un fel de preparat nu este rău, câtă vreme se știe foarte clar care este diferența dintre includerea (folosirea lor într-o rețetă și implicarea micuțului nostru în această activitate sau măcar a-i spune și reitera ce mănâncă în orice moment) și deghizarea / ascunderea gustului 🥦.

Camuflarea înseamnă a ascunde și a ascunde aroma legumelor nu este ceea ce ne dorim, dacă vrem să ajungă să le accepte. Trebuie să-ți folosești imaginația pentru a le pregăti în diferite moduri, combinându-le cu diferite alimente, până când sunt mai plăcute pentru copii, dar fără a încerca să le ascunzi.

Singurul lucru pe care îl vei obține ascunzând legumele  sau carnea în pregătirea meselor este că nu le vor cunoaște ca atare. Cunoașterea lor, încercarea lor, atingerea lor, a le simți textura, gustul, culoarea, reprezintă modalitatea prin care copiii se familiarizează cu ele. Prin urmare, cu cât o vor face mai devreme, cu atât va fi mai natural pentru ei.

Studiile au demostrat că dacă îți implici copiii în cumpărarea/alegerea alimentelor, dacă ei pot alege legumele pe care urmează să le mănânce, ei vor mânca cu până la 80% mai mult din aceste alimente decât dacă alții le aleg pentru ei. Acest lucru a fost demonstrat conform unui studiu al Universității din Granada, așadar, implicarea acestora în achiziționarea sau selecția legumelor pentru prelucrare ulterioară este, deopotrivă, o strategie valabilă.

De aseamenea, din când în când, oferă-i-le în starea lor naturală (variindu-le și mereu în cantități mici, presiune zero, probabil că vor continua să le respingă de mai multe ori). 🥦 Nu arunca prosopul, ci continuă să predici prin exemplul propriu. Durează mai mult? Da, desigur, dar merită. Pentru că atunci când suntem sinceri cu copiii noștri, aceștia au mai multă încredere în noi și, drept urmare, sunt mai dispuși să încerce ceea ce oferim noi și chiar, în cele din urmă, să și ACCEPTE ceea ce au respins anterior. ✨

Doar prin expunere constantă vor accepta o varietate mai largă de alimente.  Motivația este foarte importantă atunci când vine vorba de mâncare, iar prin participarea la pregătirea preparatelor se simt mai motivați când vine vorba de a le încerca. Uneori, mâncarea pe care nici nu au vrut să o guste într-o zi, o acceptă fără probleme în altă zi.

Vorbesc despre expunerea repetată: dacă un copil refuză să mănânce în special o anumită legumă, expunerea repetată acasă și oferirea acesteia copilului fără a forța consumul ei, poate rupe aversiunea și încetul cu încetul, încurajează aportul acesteia, deoarece părinții și frații au un rol fundamental în alegerile și preferințele alimentare ale celor mai mici din casă, de aceea chiar dacă copilului nu îi place spanacul, ceilalți nu ar trebui să înceteze să îl consume și să îl ofere, deoarece poate fi nevoie de până la 10-15 încercări pentru a obține acceptarea alimentului. Acestea sunt concluziile unei investigații publicate în Jurnalul Internațional de Obezitate.

Așsadar, fiți sincere cu copiii voștri și fiți modele, nu vă așteptați ca voi să mâncați burger și ei spanac!

Referinte:

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110602084232.htm

https://www.nature.com/articles/0802532

University of Granada. „Children eat more vegetables when allowed to choosen ( https://biblioteca.ugr.es/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *