Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Medicamentele și alăptarea

Când mama se simte rău și alăptează își face griji cu privire la compatibilitatea medicamentelor cu alăptarea. Se poate trata, își poate reduce simptomele răcelii, poate lua ceva pentru o durere de măsea? Nu toate bolile trec cu ceai de lămâie, iar mamele uneori au nevoie să se refacă mai repede. A nu se înțelege greșit, medicamentele se iau la recomandarea medicului! In plus și după operația de cezariană, care este medicalizată se poate alăpta.


Și eu am fost de câteva ori în această situație atunci când îmi alăptam fetița, ba chiar am ajuns la urgență unde mi-au fost administrate diverse medicamente și mă gândeam cu groază la ce voi face când voi ajunge acasă, îmi voi putea alăpta fetița, oare care sunt efectele secundare ale medicamentelor (ajunse în laptele matern) asupra copilului, oare cât din medicamentul administrat ajunge în lapte?

Din păcate, majoritatea prospectelor în România nu sunt updatate și, cu toate că medicii le recomandă in prospect regăsim avertismente de genul : “Aveti grija deosebita daca alaptati, nu utilizati daca alaptati, siguranta, medicamentului nu a fost stabilita in timpul alaptarii ”. Acest lucru se întâmpla deoarece prospectele nu sunt actualizate, iar femeile care alăptează formează un procent atât de mic încât nimănui nu-i……….(completați voi)

Chiar dacă aproape toate medicamentele sunt transferate într-o oarecare măsură în laptele matern, cantitatea de medicament este de obicei mică și este puțin probabil să determine un efect advers asupra copilului. Dacă bebelușul este expus unui medicament prin intermediul laptelui matern, sunt implicati mai mulți factori care determină dacă există un efect advers (vârsta copilului, timpul de înjumătățire al medicamentului, biodisponibilitatea orală, doza relativă a sugarului și volumul lactației).
Medicamentul nu trebuie să producă reacții adverse dacă cantitatea la care este expus copilul este mai mică de 10% din doza pediatrică. Doza pediatrică este doza care se prescrie copilului în caz de nevoie.

Este important să se cunoscă modul în care se transferă medicamentele în laptele matern și ce factori pot influența acest lucru, pentru acest lucru vă sfătuiesc să apelați întotdeauna la un specialist.

Nu vă automedicați niciodată, consultanți întodeauna medicul, verificați compatibilitatea tratamentului cu ajutorul consultantului în alăptare pe una dintre platformele specializate în medicația în timpul alăptării, cum ar fi e-lactancia.org , lecrat.fr sau toxnet. Aceste site-uri sunt ușor de utilizat și foarte sigure, pentru a putea căuta un medicament este suficient să introduceți substanța activă a acestuia și vă veți lămuri.

Dar ce sunt aceste siteuri?

E-lactancia este un proiect initiat de pediatrul spaniol Jose Maria Patricio împreuna cu APILAM( AsociaȚia pentru promovarea și Cercetarea Culturală și Științifică a Alăptării), o echipă de specialiști in farmacie, neonatologie, imunologie infantilă, gastroenterologie și chiar psihiatrie, cercetează si publică compatibilitatea medicamentelor cu alăptarea. Lecrat (Centru de referință pentru agenții teratogeni) este printre primele centre de internaționale implicate în problema medicației atât în timpul sarcinii cât și în alăptare, aparține francezilor, iar Toxnet(toxicology data network) aparține guvernului american, toate aceste siteuri sunt fondate pe informatiile din cele mai recente cercetari si publicatii stiintifice.

Este ideal să nu luați medicamenete apărute recent pe piață, deoarece efectele lor sunt mai puțin cunoscute, este bine ca medicul să vă prescrie medicamente cu timp de înjumatățire rapid pentru că substanța își pierde concentrația rapid.
Nu subestimați efectul așa-numitelor remedii naturale,de obicei acestea sunt mai putin studiate iar , în unele cazuri, pot dauna sănătății copilului

Există foarte puține medicamente care sunt într-adevăr contraindicate în timpul alăptării și practic sunt medicamente utilizate pentru a trata cancerul sau SIDA. Medicul ar trebui să ne dea informații fiabile, bazate pe date specializate. Dacă medicul spune că trebuie să înțărcăm copilul sau că nu poate prescrie medicamente în timpul alăptării, ar trebui să consultați un alt medic care știe mai multe despre medicamente și lactație și bineînțeles, un consultant în alăptare acreditat.

Mamele copiilor prematuri trebuie să fie mult mai vigilente.

Spor la alăptat!

Photos doctissimo.fr, videoblocks.com

Resurse : http://www.e-lactancia.org/

http://lecrat.fr/

https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm

2 comentarii

  1. […] mai scris deja depre medicamente şi alăptare, dar acum vreau doar să vă detaliez despre cum puteți verifica dacă un medicament este sau nu […]

  2. […] ginecolog – acesta îți poate prescrie un tratament cu antibiotice. Sunt extrem de multe medicamente compatibile cu alăptarea, așadar nu trebuie să îți faci griji că nu vei mai putea alăpta dacăva fi nevoie de tratament […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *