Alaptarea A - Z

Laptele de mamă se transformă în apă?

Pediatrul mi-a recomandat să-i dau fiului meu lapte praf pentru că laptele meu este ca apa.” „După un an de alăptare iese doar apă din sân ”. „Doctorul mi-a spus că laptele meu este apă”.

Și acum, să vă spun adevărul. Laptele matern este 87,5% apă!!! Toate celelalte componente sunt dizolvate, dispersate sau suspendate în apă.

Când are loc conversia laptelui matern în apă chioara? Niciodată!!! Nu există un astfel de fenomen. E o minciună. Laptele matern nu se transforma in nimic. Rămâne tot timpul lapte matern, așa cum laptele de vacă rămâne lapte de vacă!

Laptele matern nu își pierde proprietățile în timp. În primul an de lactație, cantitatea de grăsime din lapte crește față de primele luni, rezultând *o hrană completă și hrănitoare pentru un sugar mai mare și de calitate superioară decât laptele de lapte praf sau de vacă*.

 S-a demonstrat că un bebeluș alăptat peste un an își obține aproximativ 1/3 din necesarul zilnic de calorii și proteine ​​din laptele matern (uneori mai mult, mai ales în perioadele de boală), pe lângă o cantitate foarte importantă de vitamine și minerale. Pe de altă parte, copiii mai mari care sunt alăptați continuă să se bucure de beneficiile imunologice ale laptelui matern, cu o incidență mai mică a infecțiilor pentru vârsta lor decât colegii lor nealăptați. Avantajele menținerii alăptării mai mult timp nu se observă doar pe termen scurt, ci și la ani distanță de la înțărcare. Fie că vorbim de alăptare după vârsta de 1 an, 2 ani, 3 ani, 4 ani vorbim despre beneficii. Punct.

Pe lângă beneficiile deja cunoscute ale laptelui matern, noi studii au descoperit importanța unei componente specifice a laptelui matern.

A treia cea mai importantă componentă a laptelui matern, după lactoză și grăsime, este oligozaharida laptelui uman, HMO după acronimul său în engleză (Human Milk Oligosaccharide).

  • este un carbohidrat complex care a făcut obiectul multor cercetări științifice pentru beneficiile pe care le provoacă în dezvoltarea creierului sugarului.
  • în plus, datorită rolului său prebiotic acționează ca un protector deoarece favorizează dezvoltarea unei microbiote sănătoase, deci a unui sistem imunitar puternic.
  • inhibă colonizarea și creșterea bacteriilor patogene din intestinul bebelușului.

Femeile alăptează de când au avut copii și niciodată calitățile laptelui matern nu au fost puse la îndoială ca acum! Timp de mii de ani, alăptarea a fost singura modalitate prin care o mamă își hrănește copilul și a fost esențială pentru supraviețuirea acestuia. Laptele matern s-a dezvoltat de-a lungul a mii de ani pentru a se potrivi exact nevoilor bebelușului. Deși producătorii de formule pentru copii încearcă să reproducă laptele matern cât de aproape pot, formula nu va fi niciodată exact aceeași cu laptele matern. Alăptarea este vitală pentru dezvoltarea vederii, a vorbirii, a maxilarului și a gurii copilului. Cu cât copilul tău este alăptat mai mult, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari.

 Oamenii de știință încă descoperă componente noi și semnificative în laptele matern și de ce sunt importante….discrepanța imensă este că oricât ar munci acești cercetători să ne evidențieze beneficiile laptelui matern, noi încă mai avem medici cărora laptele matern li se pare “apos”!

Reprezentare schematică a profilului oligozaharidelor din laptele uman (HMO) în laptele mamelor secretoare (stânga) și a mamelor nesecretoare (dreapta). Laptele secretor conține cantități mari de oligozaharide fucozilate α1-2, în timp ce laptele nesecretor are niveluri nedetectabile de oligozaharide fucozilate α1-2 (sursa: reserchgate)

Când să întrerupi alăptarea este o decizie profund individuală, una pe care mamele ar trebui să o poată lua singure. Din păcate, s-ar putea să simți presiune din exterior pentru a lua o anumită decizie care nu ți se pare deloc potrivită. Ai încredere în instinctul tău și caută alți specialiști mai documentați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *