Nutriție mami și bebe

Lapte de vacă pentru sugari?

În multe țări, inclusiv Romania,  laptele de vacă este sinonim cu „lapte”, o concepție greșită din păcate. Părinții nu sunt conștienți de potențialul dăunător pe care laptele de vacă îl are, înlocuind, fără să știe, hrana prețioasă reprezentată de laptele matern cu un înlocuitor cu riscuri mari.

Pe măsură ce bebelușul crește și, poate, are momente de agitație, presiunea socială crește adesea, insistând asupra includerii laptelui de vacă în dieta copilului. Așa sigur s-ar sătura, nu? Convingerea predominantă este că numai laptele mamei ar putea să nu satisfacă cerințele bebelușului în creștere. Și mereu vine cineva cu idei, ori să îi dăm bebelușului niște ceai, ori puțin lapte de vacă!

Pentru a întelege de ce nu este recomandat laptele de vacă ca atare la copiii sub 12 luni, trebuie să înțelegem că sistemul digestiv al sugarului este încă în curs de dezvoltare. Altfel, imediat cum îl aduci acasă, din maternitate, îi oferi 2 sarmale, logic, nu? Pur și simplu corpul său nu produce enzimele necesare pentru a procesa eficient diverse proteine, chiar și cele găsite în laptele de vacă. În consecință, introducerea laptelui de vacă la un sugar poate duce la o serie de probleme, inclusiv disconfort digestiv, alergii și nutriție compromisă.

În schimb, laptele matern este o minune a naturii, creată la comandă pentru a satisface orice nevoie nutrițională a bebelușului tău. Oferă echilibrul perfect de nutrienți esențiali și anticorpi de protecție, susținând creșterea acestuia și protejând împotriva infecțiilor.

Pentru a înțelege clar de ce nu trebuie administrat, să comparăm mai întâi laptele uman cu laptele de vacă. (doar aspectele importante).

1. Proteinele

Proteinele joacă un rol crucial în creșterea și dezvoltarea bebelușului, dar compoziția proteinelor din laptele de vacă diferă de cea a laptelui uman. Când comparăm conținutul de proteine, devine evident că laptele de vacă conține aproximativ de două ori cantitatea de proteine găsită în laptele uman. Pentru că vițelul trebuie să crească mai rapid decat omuletul, sună logic, nu?

Conținutul mai mare de proteine din laptele de vacă poate reprezenta provocări pentru sugari. Sistemele lor digestive delicate se pot lupta pentru a descompune și a digera în mod eficient aceste proteine. Dificultățile în digestia proteinelor pot duce la probleme precum disconfort gastro-intestinal, colici și chiar alergii în unele cazuri.

2. Cazeina; Raportul de proteine din zer

Laptele de vacă conține o concentrație mai mare de cazeină în comparație cu laptele uman. Cazeina, o proteină care se găsește în lapte, poate fi o provocare pentru bebeluși în a o digera corect. Această dificultate poate duce la probleme precum constipația sau diareea, perturbând sistemul digestiv delicat al bebelușului. Mai mult, cazeina poate declanșa și alergii la sugari, provocând complicații suplimentare (de natură dermatologică, gastrointestinală etc).

3. Grăsimea

Când se compară laptele uman cu cel de vacă, o diferență notabilă este conținutul mai mare de grăsimi nesaturate găsit în laptele uman.

Grăsimile nesaturate, în special DHA (acid docosahexaenoic) și AA (acid arahidonic), joacă un rol vital în dezvoltarea creierului. În primul an de viață, creierul uman experimentează o creștere remarcabilă, aproape triplându-se în dimensiune până la vârsta de 12 luni.. Prezența acestor grăsimi nesaturate în laptele uman oferă un sprijin crucial pentru dezvoltarea optimă a creierului în această perioadă critică.

În schimb, laptele de vacă conține o proporție mai mare de acizi grași saturați, care sunt implicați în principal în dezvoltarea corpului, mai degrabă decât în dezvoltarea creierului. În timp ce aceste grăsimi saturate își servesc scopul de a sprijini creșterea fizică, este posibil să nu ofere aceleași beneficii pentru creierul copilului, care evoluează rapid.

Înțelegerea semnificației grăsimilor nesaturate, cum ar fi DHA și AA, în dezvoltarea creierului subliniază necesitatea unei alimentații adecvate în primele etape ale vieții. Alegerea alternativelor la laptele de vacă pentru sugari, cum ar fi laptele uman sau formulele fortificate pentru sugari, poate asigura furnizarea de grăsimi nesaturate esențiale și poate promova dezvoltarea sănătoasă a creierului.

4. Calciu

Conținutul de calciu din laptele de vacă îl depășește de aproximativ patru ori pe cel al laptelui uman. Această diferență provine din faptul că vițeii, cu structura lor scheletică mai mare, necesită mai mult calciu pentru creșterea lor rapidă. Cu toate acestea, este important de reținut că, deși laptele matern conține mai puțin calciu, studiile efectuate de Academia Americană de Pediatrie au demonstrat că este mai bine absorbit de bebeluși decât laptele de vacă.

5. Fier, laptele de vacă poate provoca anemie

Fierul joacă un rol crucial în transportul oxigenului către celulele corpului și în sprijinirea dezvoltării creierului. Laptele matern și formula fortificată cu fier sunt surse bogate din acest nutrient vital, asigurând niveluri optime de fier la sugari.

Un alt factor pentru care bebelușii nu pot bea lapte de vacă este că poate contribui la a dezvolta anemie.

Fierul din laptele matern este cu un grad de biodisponibilitate mare, atât de mult încât 70% din ceea ce primește bebelușul este absorbit de organism. Cel care provine din laptele de vacă se absoarbe mai greu, iar un bebeluș ajunge să primească doar 30% din ceea ce ingerează, adică mai puțin de jumătate.

De aceea formula are mai mult fier adăugat decât laptele matern și laptele de vacă, pentru a compensa faptul că este mai puțin bine absorbit, cantitatea prezentă (în funcție de mărci, cantitatea de fier este aproape de 1 mg) pentru fiecare 100 ml lapte.

Încărcarea și supraîncărcarea rinichilor

Rinichii nou-născuților sunt foarte imaturi la naștere, dar asta nu este o problemă dacă beau lapte matern. Totuși, dacă în loc de lapte matern le dăm lapte de vacă, rinichii lor vor fi supraîncărcați și bebelușii pot suferi modificări serioase (rinichii lor nu sunt capabili să filtreze și să excrete tot excesul de nutrienți pe care îl primesc).

După cum este evident din tabel, nivelurile de sodiu, potasiu, magneziu și fosfor din laptele de vacă sunt considerabil mai mari în comparație cu laptele uman. Acest lucru reprezintă o provocare semnificativă pentru rinichii imaturi ai sugarului, ca urmare, se extrage mai multă apă din organism pentru a facilita excreția acestor minerale prin rinichi, ceea ce poate duce la deshidratare.

Risc crescut de alergii

Se știe că laptele de vacă pentru sugari îi predispune pe copii mai tare la alergii din cauza compoziției sale proteice. Mai exact, laptele de vacă conține două tipuri principale de proteine: cazeină și zer. Cazeina, în special, a fost identificată ca un alergen comun la sugari, declanșând adesea reacții alergice cum ar fi eczeme, urticarie, respirație șuierătoare sau tulburări gastro-intestinale.

În comparație cu laptele matern, care conține proteine mai mici și mai ușor de digerat, moleculele de proteine mai mari din laptele de vacă pot fi mai dificil de descompus pentru sistemul digestiv imatur al sugarului. Această dificultate în digestia proteinelor poate duce la un risc crescut de răspunsuri alergice la persoanele susceptibile.

Factori de creștere și hormoni naturali

Mulți factori de creștere pe bază de proteine ​​și hormoni sunt prezenți în laptele uman. Factorii de creștere precum factorul de creștere epidermică și factorul de creștere transformator alfa (TGF-a) promovează dezvoltarea unui microbiom și o maturitatea intestinală, în timp ce factorul de creștere transformator beta (TGF-b) ajută la reducerea inflamației excesive în timpul evoluției gastrointestinale.

Hormoni precum leptina, adiponectina, obestatina, grelina, resistina și alții au fost găsiți în laptele uman. Acești hormoni au efecte importante asupra aportului alimentar, echilibrului energetic și metabolismului, iar prezența lor timpurie în dezvoltarea sugarului poate reduce riscul de obezitate mai târziu în viață.

Când poți da lapte de vacă unui copil?

După cum am comentat cu alte ocazii, momentul în care consumul de lapte de vacă este sigur pentru un bebeluș este după 12 luni. Ar trebui să fie lapte integral, deoarece bebelușii au nevoie de grăsime pentru a absorbi mai bine vitaminele A și D, și nu mai mult de 500 de ml/zi/24 ore.

Evident, dacă un copil de 12 luni bea lapte matern, consumul de lapte de vacă sau de produse lactate precum iaurtul, kefir, brânză este secundar.

Este esențial să înțelegem că această compoziție a laptelui de vacă, inclusiv conținutul său ridicat de minerale, poate să nu fie potrivită pentru sugari, mai ales având în vedere sistemul lor renal delicat. Prin urmare, prioritizarea laptelui matern sau a formulei adecvate care imită îndeaproape compoziția laptelui uman este esențială pentru a asigura o hidratare adecvată și pentru a minimiza riscul de deshidratare a laptelui de vacă pentru sugari.

Inutil să mai spun că, sub nicio formă, și în ciuda faptului că există persoane care recomandă, mama NU ar trebui să înlocuiască laptele matern cu lapte de vacă. Dacă o face, să fie pentru că a decis să nu mai alăpteze copilul care deja are vârsta adecvată, dar niciodată din motive de sănătate a bebelușului sau pentru că „acum că este mai mare, trebuie să bea lapte de vacă”, ceea ce este un argument absurd.

Referinte:

  1. Iron Deficiency Anemia Zeiger et al
  2. NHS 2013 5. http://pediatrics.aappublications.org/content/89/6/1105 6. http://can.sagepub.com/content/1/3/133.abstract 7. NSA 2002
  3. https://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *