Fără îndoială, a fi mamă implică, încă din momentul conceperii copilului, o infinitate de emoții, un carusel nesfârşit de sentimente și experiențe, printre care se numără şi alăptarea, pe cât de anevoioasă, uneori, pe atât de magică.
Atunci când priveşti un copil la sânul mamei, nu ai cum să nu observi starea lui de bine. Nu ai cum să nu remarci nici lumina din ochii mamei. Asta pentru că legătura care se crează între cei doi este atât de puternică încăt, atunci, niciunul nu concepe viaţa altfel, iar momentul în care alăptarea ia sfârşit este întotdeauna unul extrem de delicat atât pentru mamă cât şi pentru copil.
Vârsta la care înțărcarea apare complet, adică atunci când copilul abandonează definitiv laptele matern și suptul, este variabilă şi influențată de factori cu o natură foarte diversă, atât biologică cât și socială și culturală.
Astăzi știm că nu există motive științifice pentru care ar trebui recomandată înțărcarea la o anumită vârstă. Orice recomandare pentru o vârstă optimă de înțărcare se bazează pe opinii personale, teorii dovedite non-empiric sau, mai bine spus, prejudecăți.
Trebuie avut în vedere faptul că înțărcarea nu este doar o schimbare în dieta copilului, ci şi o etapă foarte serioasă, cu însemnate repercusiuni emoționale pentru copil și pentru mamă.
Întotdeauna, dacă este posibil, e de dorit o înțărcare treptată, ci nu bruscă, aceasta din urmă putând genera, la mamă, atât probleme ale sânilor, obstrucții, mastite și chiar abcese (inflamație și infecție), cât și tulburări emoționale : sentimente de tristeţe, regret ori vinovăţie pentru că a renunţat la această formă de interacţiune cu micuţul ei. La rândul lui, copilul poate experimenta sentimente de frustrare și abandon, neînțelegând de ce mama lui îi refuză ceva atât de important pentru el.
Pentru a avea un drum al înțărcării cât mai lin, vă fac câteva sugestii:
1.Fiţi sigure că asta vă doriţi. Dacă ezitați în a vă înțărca copilul, gândiţi-vă la ce vă deranjează cu adevărat. Apoi, apreciaţi dacă puteţi schimba unele lucruri care vă vor permite să alăptaţi cât mai mult în beneficiul dumneavoastră și al copilului.
2.Nu oferiţi, nu refuzaţi, ci înlocuiţi.
Pentru a începe procesul de înțărcare, mama ar trebui să evite oferirea sânului și să-l înlocuiască treptat cu alte alimente. Am spus de multe ori ca sânul nu înseamnă doar hrană, bebelușii și copiii sugând atât pentru aportul caloric, cât și pentru binele lor emoțional, aşadar odată cu înţărcarea, acestea trebuie înlocuite. Hrana va fi înlocuită cu gustări pregătite şi mereu la îndemână, iar partea emoţională, cu îmbrăţişări, joacă și cât mai mult râs.
3. În cazul în care copilul nu este prea nerăbdător, întârziați alăptarea. Altfel spus, trageţi de timp. Acest lucru va ajuta la spațiarea supturilor, la reducerea numărului acestora. Schimbaţi-i ideile propunând alte activități. Pentru a face inţărcarea cât mai blândă este ideal să spaţiem mesele, acestea să fie înlocuite cu momente cât mai agreabile petrecute împreună. Aşadar, dacă puteţi anticipa suptul, vă puteţi pregăti cu o distragere a atenţiei.
4. Schimbați contextul de supt . De exemplu, dacă micuţul dumneavoastră dorește de obicei să sugă mai mult când sunteți acasă, încercați să stati mai mult afară în timpul procesului de înțărcare. Dacă are un fotoliu preferat unde vă aşezaţi pentru a-l alăpta, evitaţi să staţi acolo, la orele la care suge el de obicei. Practic, încercați să evitați orice i-ar putea aminti de alăptare, de la repere spaţio-temporale, până la gesturi, asocieri cu anumite cântecele sau chiar … haine. Da, purtarea unei bluze mai puţin accesibile pentru alăptare poate ajuta !
4.Gândiţi-vă la înlocuitori ai laptelui matern.
Dacă bebelușul are mai puțin de 12 luni, laptele matern trebuie înlocuit cu o formulă fortificată pentru fier. Alocaţi-vă ceva timp şi răbdare deoarece acest lucru implică şi a-l învăţa pe bebe să bea lapte dintr-un recipient şi pregătirea formulei. Nu uitaţi că laptele rămâne baza alimentației unui copil până la vârsta de 1 an.
5. Lăsaţi suptul de seară, de noapte şi de dimineaţă spre finalul înţărcării. De obicei copiii sug cel mai mult seara sau dimineaţa, aşa că este de aşteptat să opună rezistenţă şi să le fie mai greu să renunţe la aceste mese. Din nou, acordaţi-vă mai mult timp pentru acest proces şi alegeţi să începeti cu scoaterea meselor pe timpul zilei.
6.Începeţi să reduceţi timpul petrecut la sân. Cu un copil mai mare puteți negocia. De exemplu, dacă până la acest moment stătea la sân în timp ce îi citeaţi o poveste şi apoi îşi continua suptul, de acum puteţi să propuneţi să-i citiţi povestea şi abia apoi să sugă. Astfel, se reduce timpul de supt. Iar acest lucru este valabil în orice situație în care suptul se desfăşura în paralel cu altă activitate.
Foarte multe mame nu doresc să își înțarce copiii ci doar să le spațieze mesele sau să reducă supturile de noapte. Deși susțin alăptarea la orice vârstă, inclusiv pe timpul nopții, înțeleg oboseala și lucrez și susțin părinții să continue alăptarea limitând totodată timpul petrecut la sân.
Vă recomand să încercați metoda doctorului Jay Gordon privind înțărcarea pe timp de noapte dacă supturile de noapte sunt cele care vă deranjează. Doctorul Gordon propune să vă stabiliți câteva ore de odihnă, de exemplu între ora 12 PM şi 5 AM şi să fiţi consecvente în a vi le respecta. Puteţi proceda astfel : adormiţi copilul, iar când acesta se trezeşte în intervalul în 12 PM – 5 AM, nu îi mai oferiţi sânul. În schimb, puteţi să-l luaţi în brațe, să vă cuibăriți în pat, să-i cântaţi uşurel, sau orice altă variantă, astfel încât el să readoramă fără sân. Cu timpul, va accepta noua situaţie şi se va adapta.
Este normal ca micuțul să protesteze, aşa ca nu vă aşteptaţi ca începând cu a doua noapte să doarmă liniştit. Pentru el va fi o schimbare majoră şi de aceea este esenţial să fie asigurat de toată iubirea dumneavoastră în tot acest timp. Această metodă functionează foarte bine la copiii de peste 2 ani şi o găsiţi detaliată aici .
Alte sugestii pentru a reduce suptul pe timp de noapte :
- Alăptaţi copilul mai des pe timp de zi şi în special seara, în orele de dinainte de culcare (cluster feeding)
- Alăptaţi copilul când mergeţi dumneavoastră la somn (dream feeding). De exemplu, dacă aţi culcat copilul la ora 8 PM, iar dvs. mergeţi în pat la 10 PM, alăptaţi-l în somn. Astfel, cresc şansele să aveţi parte de o perioadă mai lungă de somn înainte de prima lui trezire pentru supt
- Dacă dormiţi împreună cu copilul şi cu tatăl, rugaţi-l pe tată să doarmă lângă copil
Însă totul depinde de motivele pentru care copilul suge noaptea. Astfel, cea din urmă sugestie ar putea funcţiona foarte bine pentru un copil de peste 18 luni, de exemplu, care se trezeşte şi suge doar pentru alinare, însă cu siguranţă nu ar merge cu un bebeluş de 5 luni, care suge şi de foame noaptea. Tineți cont că este posibil să nu funcționeze niciuna dintre aceste sugestii, asta poate însemna că micuțul dumneavoastră nu este pregătit, faceți o pauză de câteva săptămâni și apoi puteți încerca din nou, și bineînțeles nu uitați de beneficiile alăptării.
Orice aţi dori, nu uitaţi că înțărcarea este o decizie ce vă aparține vouă, ci nu vecinei sau soacrei, pentru că sunt sânii voştri, relaţia voastră cu copilul şi prin urmare nimeni altcineva nu ar trebui să intervină.
Surse : 1.The Womanly Art of Breastfeeding by Diane Wiessinger, Diana West, Teresa Pitman (2010)
2.Dr. Jay Gordon, MD FAA
3. Breastfeeding and Human Lactation, Karen Wambach, Jan Riordan
Special thanks to Alexandra Soare, second editor al acestui articol.
[…] Dacă iei decizia de a începe înțărcarea este important să primești sfaturi bune pentru a o face într-u…. […]