Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Îmi pot vopsi părul dacă alăptez?

Dacă ești ingrijorată de modul în care vopsitul părului te poate afecta pe tine sau pe bebe în timpul alăptării, îngrijorările tale sunt normale și valabile. La urma urmei, vopseaua de păr poate conține unele substanțe chimice destul de toxice – cum ar fi amoniacul, parafenilendiamina, dioxidul de titan și laurilsulfatul de sodiu, pentru a numi câteva.

Însă nu există dovezi că vopseaua de păr sau tratamentele au vreun efect asupra laptelui. Chiar dacă unele cantități mici de vopsea pot ajunge pe piele, doar cantități infime de substanțe chimice sunt absorbite transdermal. Înseamnă că este puțin probabil ca laptele matern să fie afectat de acestea.

Totuși, cele mai multe vopsele, produse de îngrijire și tratamente chimice pentru păr conțin ingrediente dăunătoare și uneori toxice.

Majoritatea se bazează pe amoniac, care este o substanță chimică periculoasă. Inhalarea sau contactul direct cu aceste toxine poate cauza probleme grave de sănătate.

Din acest motiv, multe femei presupun că substanțele chimice care circulă în sânge cauzează probleme atât mamei, cât și copilului alăptat. Acesta este motivul pentru care unele mame se abțin de la vopsirea părului pe parcursul alăptării.

Trebuie remarcat faptul că acea cantitate de substanțe chimice care intră în fluxul sanguin al mamei prin scalp nu este suficient de mare pentru a reprezenta o amenințare pentru copil;…..

În timpul alăptării se recomandă o utilizare limitată (presupun că nu te vopsești săptămânal), un duș după ce finalizarea procesului și, foarte important, menținerea curată a zonei sânilor.

Cea mai mare problemă cu vopsirea părului în timpul alăptării este faptul că bebelușul va fi afectat de mirosul substanțelor chimice din vopseaua de păr. Dacă încerci să îți vopsești părul acasă, asigură-te că o faci într-o camera mare și bine ventilată; astfel, gazele emanate de vopsea nu vor rămâne înăuntru și nu vor fi inhalate de copil. Bineînțeles, cel mic nu are ce căuta în camera în care te vopsești.

Gisele Bundchen alăptând.

Este posibil să fi auzit de un studiu, eu una nu am reușit să găsesc studiul (ci doar o teză) care se presupune că ar arata o relație de tip cauză-efect între vopseaua de păr și leucemia la copii. În primul rând, trebuie să spun că acestă teză se referă la femeile însărcinate, nu la mamele care alăptează, deci sunt situații foarte diferite. Și, de asemenea, este o teză, nu un studiu – nu este altceva decât o ipoteză care nu a fost dovedită în urma unor cercetări ample.

A arăta bine este foarte important pentru multe femei, așa că trebuie să găsești cel mai sigur mod pentru ca tu și copilul tău să fiți fericiti cu aspectul tău, dar și cu toate implicațiile presupuse.

Urmează toate instrucțiunile de pe ambalaj, poartă mănuși, clătește bine părul împreună cu restul corpului înainte de a te duce la copil și spune-mi, tu ți-ai vopsit părul în timpul alăptării?

Referințe:

https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/is-it-safe-to-use-hair-dye-when-i-am-pregnant-or-breastfeeding/

Koren G. 1996. Hair care during pregnancy. Can Fam Physician 42:625-626. [PMC free article] [PubMed]Blackmore-Prince C, et al 1999. Chemical hair treatments and adverse pregnancy outcome among Black women in central North Carolina. Am J Epidemiol 149:712-716. [PubMed]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *