Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Îmi cade groaznic părul, oare din cauza alăptării?

Căderea părului în timpul alăptării

Sarcina se simte grozav pentru majoritatea femeilor, datorită acțiunii hormonilor. Pielea este mai strălucitoare, sânii mai plini, părul arată strălucitor și cu volum, printre multe alte lucruri.

După naștere, hormonii își fac în continuare de cap, dar de data aceasta cu unele efecte negative, inclusiv căderea părului. Și acest lucru nu trece deloc neobservat, foarte multe mame care alăptează se întreabă dacă faptul că își hrănesc copiii are vreo legătură cu căderea părului. Majoritatea nu se plâng de câteva fire de păr pe pat, ci de smocuri imense în perie, în cadă, aproape oriunde, în fiecare zi. În ce măsură este normal?

Ei bine, în timpul sarcinii, ciclul normal de dezvoltare al părului se oprește, reducând considerabil proporția fazei normale prin care trece părul oricărui om – faza de tranziție sau de repaus (în această etapă, părul începe să cadă, durează aproximativ 3 luni și pe tot parcursul procesului, rădăcina părului rămâne în folicul). De aceea, observați un fir de păr mai gros care crește mai mult, adică, de fapt, nu trece prin etapele normale și nu cade în timpul sarcinii.

După naștere, pe măsură ce nivelurile sanguine ale anumitor hormoni de sarcină scad (progesteron), ciclul părului revine la normal. O modalitate simplă de a explica este că în timpul sarcinii părul nu prea cade și, în perioada post-partum, tot acel păr care ar fi trebuit să cadă și nu a căzut,  va cădea în plus față de cantitatea zilnică normală – acest fenomen se numește efluviu telogen.

Nu îmi cade părul din cauza alăptării?

Răspunsul este cu siguranță NU. Modificările hormonale post-partum vor apărea indiferent de hrana pe decizi să i-o oferi bebelușului: laptele matern sau laptele artificial. Toate femeile își vor pierde părul în perioada post-partum, într-o măsură mai mare sau mai mică, dar alăptarea nu afectează.

Acest fenomen este complet normal și fiziologic. De obicei, începe în a patra săptămână post-partum și poate dura 3-6 luni. În plus, părul cade într-un mod difuz (generalizat), fără a se concentra pe vreo zonă anume.

Trebuie avut în vedere că deficitul de fier poate afecta căderea părului, determinând ca această cădere să dureze mai mult (este ceva total independent de efluviul telogen). Din acest motiv, de obicei se recomandă efectuarea unor analize de sânge după naștere.

Ai grijă de dieta ta post-partum. Trebuie să începi să îți îngrijești părul din interior, iar nutriția este cheia în acest sens. O dietă sănătoasă, cu aportul corect al tuturor nutrienților este esențială, iar cel mai bun sfat este să ai echilibru in alimentație (alimente bogate în siliciu, zinc, seleniu, vitamina E, acizi grași etc.).

Nu insista asupra curelor de slăbire, mai ales dacă îți alăptezi bebelușul. Cerințele sunt mai mari acum și orice dietă restrictivă poate însemna că organismul tău nu primește toți micronutrienții de care are nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *