Alaptarea A - Z

Igiena sânilor în timpul alăptării

Deși alăptarea înseamnă momente frumoase, uneori nu pare deloc așa, iar frumosul se arată într-o dezordine uimitoare. De la tricoul acela mereu pătat de lapte la regurgitațiile bebelușului și cearcănele adânci, mereu purtăm pe noi semne ale maternității.

Este normal ca în momentul inițierii alăptării și în timpul acesteia, să apară multe îndoieli cu privire la modul în care ar trebui îngrijiți sânii mamei, la igiena lor și obiceiurile pe care aceasta le are de urmat. „Pot mânca asta? Pot bea cafea dacă alăptez? Ce produse pot folosi pentru sâni și bebelușul să poată suge fără probleme? Pot folosi această cremă? Trebuie să mă spăl pe sâni înainte de fiecare supt?”

Toate mamele proaspete au multe îndoieli și acordă atenție mitului „Trebuie să speli sânii înainte de fiecare hrănire”.

Acest mit a început cu câteva decenii în urmă, când femeile erau instruite să se spele pe sâni după fiecare hrănire. De fapt, recomandarea era ca sânul să fie spălat înainte de supt și apoi acoperit cu un tifon steril pentru a fi evitat orice contact între microorganisme și bebeluș. Bănuiesc că nu știau prea multe despre microbiom…..

kateisobelscott

De ce este un mit să speli sânii înainte sau după fiecare hrănire?

Corpul tău este uimitor, ISTEȚ și bine dotat pentru a se menține curat singur. În ceea ce privește sânii este de remarcat faptul că glandele Montgomery de pe areola unei mame care alăptează (micile umflături ridicate care înconjoară mamelonul) secretă o substanță naturală, uleioasă, care curăță și lubrifiază mamelonul și areola.

Glandele Montgomery (numite și tuberculi) sunt glande sebacee mici care se găsesc în jurul mamelonului și areolei (zona pielii pigmentate din jurul mamelonului).

La fel ca alte glande sebacee din jurul foliculilor de păr de pe corp, acestea secretă o substanță uleioasă care ajută la lubrifierea pielii.

De fapt, ele se găsesc pe întreaga suprafață a corpului, cu excepția palmelor și a tălpilor.

Numărul de glande pe care le are fiecare femeie este foarte variabil, deoarece există femei la care pot fi numărate 4 per areolă și altele care au până la 38, de exemplu. Acești tuberculi sunt observați cel mai des în timpul sarcinii și alăptării, moment în care rolul lor este și cel mai important.

Mai multe glande Montgomery sunt situate în partea superioară externă a areolei.

Este interesant faptul că aceasta este direcția în care nasul unui bebeluș este adesea îndreptat atunci când suge.

Există studii care demonstrează că aceste glande exocrine situate pe areola femeilor care alăptează emit compuși volatili care pot activa în mod fiabil răspunsul comportamental și autonom al nou-născuțiilor.

Mirosul este un sens important atunci când nou-născuții își folosesc instinctele pentru a localiza mamelonul mamei lor.

Există studii care spun chiar despre acești stimuli (mirosul și gustul acestui lichid) pot favoriza alinierea capului sugarilor cu sânul mamei și ușura atașarea și suptul. Prin urmare, acești stimuli pot funcționa pentru a iniția lanțul evenimentelor comportamentale și fiziologice care conduc la optimizarea angajării și consolidării proceselor interactive timpurii precum suptul; în plus, mirosul areolar poate fi implicat în co-activarea altor sisteme senzoriale neonatale implicate în dezvoltarea percepției și răspunsului selectiv la mamă: de exemplu, mirosul mamar stimulează deschiderea ochilor la sugari, favorizând timpuriu expunerea la fața mamei.  .

Prin urmare, nu este DELOC necesar să vă curățați/spălați sânii înainte de a vă hrăni copilul sau să luați măsuri drastice pentru a rămâne curată în timp ce alăptați.

Ei bine, adevărul este că, după fiecare hrănire, dacă o femeie se dedică spălării mameloanelor, singurul lucru pe care îl realizează este să îndepărteze treptat acel strat protector, lăsând pielea mai uscată și mai neprotejată. Acest lucru crește riscul de fisuri sau răniri.

Dar bacteriile care se află pe mamelon?

Bacteriile care se află în mamelon sunt flora normală a mamei, iar bebelușul trebuie să fie în contact cu această floră. În plus, laptele uman de la sfârșitul hrănirii conține acizi grași și esteri cu lanț scurt, ambii cu o activitate bactericidă importantă, evidențiind factorul antistafilococic al esterilor. Da, ați citit corect, laptele matern are componente împotriva bacteriilor.

Deși nu este nevoie să vă spălați sânii înainte sau după fiecare hrănire, eu recomand mamelor să-și spele sânii cu apă în timpul dușului zilnic și să evite utilizarea săpunurilor sau loțiunilor aspre, parfumate sau a oricăror elemente care conțin alcool pe mameloane. Aceste produse pot deteriora pielea și pot crește probabilitatea ca sfarcurile să devină excesiv uscate și crăpate.

Ok, am explicat de Igiena sânilor în timpul alăptării, dar ce zici de deodorant?

 Alăptarea și acest produse (deodorantele) sunt într-adevăr compatibile? Nu cu mult timp în urmă, platforma „E-Lactancia”, și-a modificat recomandările în acest sens. E-lactancia este o pagină web care oferă informații veridice și fiabile despre efectele medicamentelor și plantelor  în timpul alăptării. Este un ghid excelent, în special util, care ne permite să verificăm orice remediu, medicament și compatibilitatea sa cu laptele matern, mai precis clarifică compatibilitatea alăptării cu peste 26.500 de substante.

Potrivit e-lactancia, absorbția transcutanată a ingredientelor din deodorant este foarte limitată, dar în laptele matern s-au găsit triclosan, parabeni și mosc sintetic.

 Cu aceasta, se evidențiază faptul că autoritățile sanitare și diferiți autori, precum Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) și Institutul Național al Cancerului din America de Nord (NCI), consideră că efectele nocive ale deodorantelor pentru sănătate nu sunt dovedite, cu atât mai puțin o relație cu cancerul. Efectiv sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica dacă compușii deodoranților se pot acumula în țesutul mamar și apoi să știe care este implicația sa patologică .

Asadar, în principiu, pericolul pentru bebelușul alăptat nu este mai mare decât acela pentru mamă…Până când sunt disponibile mai multe informații, limitați deodorantul la utilizarea moderată în timpul alăptării, evitând cele care conțin bisfenol, parabeni și parfum sau parfum excesiv și nu îl aplicați în apropierea sau pe sân, pentru a preveni ingerarea lor de către sugar.

Dacă mama folosește deodorant în mod regulat, cel mai bine este să verificați să fie cu cât mai puține componente chimice.

Și, bineînțeles, nu utilizați săpunuri parfumate, alcool sau loțiuni pe mameloane.

Dacă utilizați tampoane pentru alăptare pentru a absorbi orice exces de lapte sau scurgeri, asigurați-vă că le schimbați frecvent. Lăsarea tampoanelor de alăptare prea mult timp creează un teren de reproducere perfect pentru ciuperci precum candida.

Din momentul în care bebelușul se naște, primul lucru recomandat este să îl lăsați pe sânul mamei. Motivul principal este că este mai cald și mai confortabil acolo decât oriunde altundeva.  Acum știți, laptele matern are deja propriul său sistem de protecție și lubrifiere, iar un duș zilnic este mai mult decât suficient.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *