Bebelușii trebuie să exerseze mestecarea alimentelor și hrănirea cu mâinile, întrucât această practică îi va ajuta să își dezvolte atât obiceiuri alimentare sănătoase, cât și abilități motrice fine. Cu cât copilul va fi stimulat să lucreze musculatura caracteristică articulației mânuțelor, cu atât acesta va deveni mai îndemânatic și va avea un control mai mare asupra mișcărilor.
Acest lucru se poate face atunci când sunt expuși texturilor, alimentelor în diferite forme dar, din păcate, borcanasele nu ajută la această dezvoltare motrică.
Bebelușul tău va beneficia, de asemenea, de gustul adevărat al fructelor și legumelor, va învăța cum arată acestea și cum se simt la atingere.
În plus, potrivit unui raport realizat de Centrul pentru Știință și Interes Public(SCPI), principalii producători de borcănașe înlocuiesc unele „alimente adevărate” cu apă și agenți de îngroșare. Acest lucru diluează și reduce valoarea nutrițională a alimentelor („Agenții de îngroșare” includ făină, amidon, porumb, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și zahăr).
Când părinții se pregătesc de începerea diversificării, caracterul practic al acestor borcănașe face ca multe familii să aleagă să le folosească, dar cât de recomandabile sunt ele pentru bebelușul tău?
O să explic de ce…
1. Sunt alimente cu multe calorii în volum mic, care oferă până la 90% din acele calorii din zahăr. Fiecare plic sau borcan ar putea conține până la 3 linguri de zaharuri adăugate, iar recomandarea actuală este de a nu da alimente cu adaos de zaharuri până la 2 ani, cu scopul de a reduce preferința pentru dulce și implicit riscul de obezitate, diabet și hipertensiune arterială.
2. Având în vedere conținutul mare de zaharuri, acestea sunt alimente care pot predispune la carii.
3. Pe lângă faptul că sunt pline de zaharuri adaugate, sunt însoțite și de alte ingrediente, printre care făina de porumb sau de orez se remarcă drept agenți de îngroșare, așa că NU CONȚIN NUMAI FRUCTE!
4. În cazul prezentărilor în pungi, acestea nu sunt deloc potrivite pentru a stimula senzorial un bebeluș. Hrana trebuie explorată de buze, limbă, mâini și apoi mestecată și înghițită. Învățarea acestor mișcări este întârziată la copiii care mănâncă din recipient de acest fel.
Amintește-ți că modul în care începi acest proces de hrănire va depinde de viitorul bebelușului tău, hai să optăm pentru alimente naturale!
Ca să vedeți diferența:
- Fructele proaspete: sursă alimentară de vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți și aport redus de energie. Vitaminele, variază în funcție de fruct, un kiwi (150 grame) de exemplu, conține 137 miligrame vitamina C , o portocală (180 grame) 87 miligrame, un măr (150 grame) 5,9 miligrame.
Fiecare dintre aceste fructe, pe lângă vitamina C, conține și alte vitamine remarcabile, precum și multipli nutrienți importanți pentru organismul nostru (minerale, antioxidanți…). Tot kiwi ne servește ca exemplu care, pe lângă faptul că are valori mai mari de vitamina C decât portocala, are vitamina K și E (antioxidant), este bogat în potasiu (comparabil cu banana) și este o sursă de fibre,
Fibrele variază în funcție de fruct, de la un măr 5 grame sau o portocală 4,5 grame.
2. Fructele la punguță – pe baza datelor reflectate în tabelul cu informații nutriționale ale plicului vitamina C este singura care și-a detaliat prezența 22,5 mg.
În ceea ce privește mineralele, doar sodiul iese în evidență (3,4 până la 4,6 miligrame). Iar în cazul fibrelor, furnizează doar între 1,7-1,8 grame/per recipient.
Așadar sunt de preferat fructele proaspete deoarece oferă nutrienți multipli într-o porție și cu puține calorii. În plus, un fruct zdrobit sau pasat nu are același efect asupra metabolismului ca un fruct întreg.
Când micuții măncâncă un fruct întreg încorporează și fibre, care creează o senzație de sațietate și încetinesc procesul prin care zahărul trece în sânge.
Așadar ideal este să oferiți fructele proaspete, iar aceste tipuri de fructe zdrobite la borcănaș sau plic să rămână doar pentru ocazii speciale.
Un mic efort de pregătire evită un efort mare de reparație aș zice eu!