Un super aliment în dieta oricui, indiferent de vârstă ficatul are super beneficii!
Între textura sa particulară și reputația proastă pe care o are carnea roșie în general în ultima vreme, aproape nimeni nu-și mai amintește de acest organ intimidant și cu aspect sângeros. Ba că este filtrul organismului și este plin de toxine, ba conține prea multă vitamina A și colesterol. S-au înșelat bunicile noastre când ne dădeau săptămânal?
O posibilă explicație pentru prevalența mai scăzută a cariilor dentare în comunitățile ancestrale ar putea fi asociată cu consumul de ficat. Consumul de ficat furnizează cantități adecvate de vitamine liposolubile care contribuie la întărirea dinților și a sistemului osos. În special, deficitul de vitamina D este o cauză principală a multor afecțiuni dentare, cum ar fi cariile și problemele gingiilor.
Ficatul reprezintă una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D, deoarece aceasta este stocată în el ca o vitamină liposolubilă, fiind distribuită în organism în mod optim.
FICATUL: UN SUPERALIMENT VECHI
Poate merită să ne amintim că din timpuri străvechi ficatul a fost considerat o bucată selectă (există doar unul per animal) căreia i-au fost atribuite proprietăți curative, aproape magice în unele culturi. Și prădătorii sălbatici știu valoarea acestuia, deoarece este prima bucată pe care o consumă după ce au capturat o pradă. Dar mai bine să apelăm la știință.
Gram per gram, ficatul conține mai mulți nutrienți (vitamine, minerale și alte substanțe) decât orice alt aliment. Credeți sau nu, conține mai multă vitamina C decât mărul! Ficatul este superaliment. Dar, haide să îți arăt beneficiile la nivel de micronutrienți :
Este cea mai bună sursă existentă de vitamina A, necesară pentru buna funcționare a vederii, a sistemului imunitar și a dezvoltării fetale, precum și una dintre cele mai bune surse de vitamine B (acid folic, vitamina B12 etc.) și de minerale precum fierul și cromul în forme ușor de asimilat de către organism.
Un alt nutrient oferit de ficat, mult mai puțin apreciat, este colina, al cărei deficit este cunoscut a fi asociată cu pierderea memoriei. Colina are un rol critic în funcționalitatea creierului datorită impactului său asupra neurotransmițătorului acetilcolină.
Pe lângă toate acestea, ficatul este și o sursă bună de coenzima Q10, benefică pentru sistemul circulator.
Dacă te întrebi cât de repede îl poți introduce în alimentația copilului tău, află că fix din prima lună de diversificare. Diversificarea înseamnă diversitate, așadar în funcție de istoricul familial de alergii, copilul trebuie să aibă parte de o varietate de alimente.
PARADOXUL MALNUTRIȚIEI ÎN TIMPURI DE ABUNDENȚĂ
Înțelegi unde bat? În mod paradoxal, în contextul abundenței în care trăim, există tot mai multe persoane cu deficiențe nutriționale, în același timp în care gradul de obezitate a crescut enorm. Un dezechilibru clar între aportul de calorii și aportul de nutrienți. Există mai multe factori care contribuie la acest dezechilibru. Unul dintre acești factori este creșterea disponibilității și accesibilității alimentelor procesate și fast-food-urilor. Aceste alimente sunt adesea bogate în calorii, grăsimi saturate, zaharuri și sare, dar au o valoare nutrițională scăzută. În același timp, există și o lipsă de educație alimentară și conștientizare în ceea ce privește importanța unei alimentații echilibrate și sănătoase
O obiecție populară față de consumul de ficat este credința că ficatul este un organ de stocare a toxinelor din organism. Deși este adevărat că unul dintre rolurile ficatului este de a neutraliza toxinele (cum ar fi medicamentele, agenții chimici și otrăvurile), acesta nu stochează aceste toxine. Toxinele pe care organismul nu le poate elimina sunt susceptibile să se acumuleze în țesuturile adipoase ale corpului și în sistemul nervos. Pe de altă parte, ficatul este un organ de stocare pentru mulți nutrienți importanți (vitaminele A, D, E, K, B12 și acid folic și minerale precum cuprul și fierul). Acești nutrienți oferă organismului unele dintre instrumentele de care are nevoie pentru a scăpa de toxine.
Deși nutrițional vorbind ficatul oricărui animal are proprietăți la fel de interesante (carne de vită, miel, pui etc.), este foarte important să ținem cont de origine. Este recomandat să consumați ficatul care provine de la animale sănătoase, care se hrănesc cu dieta lor naturală și trăiesc în aer liber. Cu alte cuvinte, este mai bine dacă este ficat hrănit cu iarbă (cel puțin organic).
În general, carnea de organe este de 10 și 100 de ori mai bogată în nutrienți decât mușchiul. Adăugând ficatul în alimentația ta nu înseamnă că înlături fructele și legumele, ele sunt esențiale într-o alimentație sănătoasă datorită aportului lor de flavonoide și polifenoli, care nu se găsesc în cantități suficiente în alimentele de origine animală. Dar când vine vorba de vitamine și minerale, ficatul este o sursă mult mai concentrată de nutrienți.
Te-am convins să mănânci ficat?
Referințe:
1. „Nutrient Composition and Nutritional Importance of Liver” – journal Food & Nutrition Research
2. „Liver: Nature’s Most Potent Superfood” – Journal of Evolution and Health
3. „Liver: An Important Organ with Potential Nutraceutical and Therapeutic Properties” – journal Nutrients
4. Weightchart.com