Alaptarea A - Z

Există o dată de expirare pentru laptele matern?

Se poate strica laptele în sâni? Dacă mama stă la soare, sau nu alăptează 2 zile are alăptarea „contraindicație” ?

Dacă îți alăptezi copilul, atunci știi deja că sânii tăi sunt destul de uimitori! Plini cu cel mai hrănitor aliment din lume, ca prin magie, sânii tăi devin, de fapt, una dintre superputerile tale de mamă. Dar laptele matern este întotdeauna perfect? Ce se întâmplă dacă nu ai alăptat de ceva vreme? Sau dacă, din nefericire, trebuie să pleci de acasa cateva zile, fara micutul tau? Poate laptele să “se strice” în sânii tăi?

Sânii au un mecanism regenerativ perfect, ba chiar un sistem de autocurățare. Dacă corpul tău produce lapte, nu există nicio modalitate de a se strica în sân. Laptele nu este un produs stagnant, laptele matern este un organism viu și dinamic, spre deosebire de laptele de vacă pe care îl cumpărăm de la magazin.

Componentele vii din laptele matern sunt în continuă schimbare în funcție de nevoile bebelușului și de microbiomul mamei care alăptează. La fel ca sângele și alte fluide corporale, acesta se regenerează constant în țesuturi. Ceea ce nu este utilizat este reabsorbit în sistemul sanguin.

Țesutul mamar este, de asemenea, conceput pentru a reabsorbi laptele atunci când laptele stă prea mult timp în timp sân , cum ar fi în timpul procesului de înțărcare. Pe de altă parte, deși laptele este sigur de furnizat, nu este sigur – și este destul de riscant – să treacă perioade lungi de timp fără muls sau supt. Dacă acest lucru se întâmplă, se poate produce o acumulare de lapte și poate apărea o obstrucție a sânului din cauza drenajului insuficient al laptelui, iar un canal blocat ce poate avea ca rezultat affecțiuni  precum mastita și abcesul.

Corpul este o mașină regenerativă. Deși există unele lucruri nu pot fi regenerate, cum ar fi celulele creierului pe care le pierdem cu toții, majoritatea lucrurilor din corpul nostru sunt apte pentru refacere sau vindecare. Gândește-te la ce se întâmplă atunci când donezi sânge. Dacă ți-ar rămâne o cantitate mică de sânge,  dacă nu ai produce alte celule, ai muri; Dar, deoarece sângele este o resursă regenerabilă pe care corpul tău o produce din alimentele pe care le consumi și din apa pe care o bei, rezerva sanguină se reface. Deși este mult mai complicat decât atât – celulele sanguine se produc în măduva osoasă, există și alte organe si sisteme din corpul uman care ajută la echilibrarea producției de celule sanguine – în esență se întâmplă la cel mai de bază nivel, potrivit Societății Americane de Hematologie. La fel ca și laptele, sângele are ca și component principal apa, laptele(85%) și sângele(78% apă), ambele fiind regenerabile. 

Așadar expunerea la soare sau faptul că mergi la muncă și trec mai multe ore, zile fără să sugă copilul, nu va afecta calitatea laptelui matern, iar cantitatea se va plia pe nivelul cererii.  În schimb, statul la soare fără un aport adecvat de lichide poate duce la deshidratare. Deshidratarea poate provoca o scădere a cantității de lapte. Așadar, la plajă musai să bei apă!

 Laptele matern are proprietăți are proprietăți magice și dinamice care servesc la protejarea lui, precum și la optimizarea sănătății sugarului care îl bea. În plus, bacteriile bune din lapte vor funcționa pentru a elimina bacteriile rele din sân. Laptele din sâni durează la nesfârșit! Atâta timp cât îl produci, este sigur pentru copilul tău să îl consum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *