Nutriție mami și bebe

Diversificarea bebelușului – trecerea de la piure la bucăți

Indiferent de motiv, dacă micuțul tău încă mănâncă pasat, piureuri și foarte puțin sau deloc bucăți, este momentul să citești acest articol.

Cu toții cunoaștem copii care își doresc doar piureuri până tâziu în copilăria mică sau care vor să fie hrăniți doar de către părinți, cu mâncare pasată. E simplu – copiii se obișnuiesc, intră în rutină și nu le plac foarte mult schimbările. De aceea, cel mai indicat este să faci tranziția de la piureuri la solide la momentul potrivit. Iar dacă întârzii, ai răbdare, perseverează și nu te grăbi, pentru că micuții nu înțeleg timpul. Ceea ce înțeleg ei este motivația.

Poate dura doar câteva zile sau poate săptămâni până când copilul tău începe să tolereze alte texturi în afară de piureuri; de fapt, este posibil să folosiți atât piureuri, cât și alimente de dimensiuni mai mari, bucăți, chiar de la început.

Cum probabil știi, atunci când începeți diversificarea puteți alege ca bebe să mănânce singur (blw, autodiversificare) sau să ii oferiți piureuri. Trebuie să precizez că, dacă sunt făcute bine, toate formele acestea sunt acceptate, deși fiecare are avantajele și, desigur, dezavantajele ei. Si prin bine, mă refer la tipul de mâncare oferită bebelușului (fără sare sau zahăr, bine gătită, în proporțiile potrivite de proteine…) și la modul de a o oferi (fără a forța, după ce și-a băut laptele), până la cel puțin 12 luni, într-un mediu liniștit și cu bebelușul calm și fericit).

În orice caz, de multe ori, cei dintre voi care au copii și au început cu piure, vă întrebați cum să treceți de la blenduit la bucăți și de ce este important să faceți această tranziție?

Pentru că poate afecta modul în care copilul vostru mănâncă mai târziu. În urma acestui studiu s-a constatat o legătură între introducerea târzie a mâncarii solide (la 9 luni și mai târziu) și acceptarea alimentelor, la vârsta de 7 ani. Concluzia acestui studiu a fost: introducerea târzie a alimentelor consistente –  la 10 luni sau mai mult, duce la o acceptare scăzută a alimentelor sănătoase – cum ar fi fructele și legumele, precum și la mai multe probleme de hrănire, la 7 ani. În plus, varietatea alimentelor oferite într-un mod ușor de recunoscut (adică bucăți) facilitează acceptarea ulterioară a acestora. Cu alte cuvinte, dacă nu au încercat niciodată un aliment, cu cât îl încearcă mai târziu, cu atât mai greu va fi acceptat.

Copiii mici refuză uneori mâncarea din cauza texturii și, adesea, acest lucru se datorează lipsei de expunere la diferite alimente când erau bebeluși. Experimentarea unei varietăți de texturi diferite încurajează, de asemenea, dexteritatea, precum și dezvoltarea cognitivă, adică abilitățile lor de gândire, explorare și rezolvare a problemelor.

Semne că bebelușul tău este pregătit pentru mâncare mai texturată:

– El tolerează piureuri groase și netede, fără nicio problemă.

– Începe să miște mâncarea în gură, folosind limba

– Observi mișcări de masticație

Dacă oferi piureuri, se recomandă începerea tranziției la solide cât mai curând posibil, nu mai târziu de 9-10 luni. Adaptarea la alimente și texturi noi este mai ușoară în această etapă decât la o vârstă ulterioară, datorită faptului că aceasta din urmă coincide și cu stadiul de neofobie alimentară sau pierderea fiziologică a poftei de mâncare.

Cum să treceți la hrana texturată pentru copii dacă bebelușul este blocat pe piureuri :

Pasul 1. Mâncarea se zdrobește cu o furculiță. Da, atât de simplu este. În loc să folosești un blender, zdrobește mâncarea până când vei obține un piure grosier. Vezi mai jos o imagine cu un cartof pasat cu furculiță vs cartof blenduit.

Pasul 2. Începe să adăugi bucăți mici și moi de mâncare în piure. Ar fi trebuit să apară primii dinți dar oricum, gingiile sunt suficient de puternice pentru a zdrobi alimentele moi.  Această etapă se referă la a oferi copilului ocazia să învețe cum să mestece și să înghită bucăți mici de alimente moi. Bucățile trebuie să fie suficient de mici pentru a nu reprezenta un pericol de sufocare și suficient de moi pentru a evita orice risc de sufocare.

Pasul 3.Oferă-i copilului niște alimente foarte moi, precum biscuiții, bucățile de legume fierte, fructele sau peștele. Poți aduce mâncarea spre gura bebelușului pentru ca acesta să o mănânce sau (cel mai bine!) lăsă-l pe el să-și exerseze abilitățile motorii și să încerce să își ia singur mâncarea.

Pasul 4. Oferă-i copilului bucăți mai mari de mâncare pe care să le țină în mână, să le roadă și să ia mici mușcături. Iată o listă de alimente care sunt, pe cât de manevrabile, pe atât de hrănitoare: legume gătite la abur precum broccoli, conopidă, dovlecel, dovleac plăcintar, cartof, morcov; nugget de pui, chiftele de pui, pește la cuptor, abur, afine zdrobite, avocado, banană.

Încercați să avansați încet. Nu te grăbi să adăugi dintr-o dată prea multe alimente în dieta bebelușului. Încercă să fii atentă și să nu forțezi situația. Poți oferi simultan piure de cartofi și cartofi tăiați în bucăți mici, gătiți la cuptor. Prezintă fiecare fel de mâncare în mod atractiv. O farfurie umplută pe jumătate cu piure, iar pe cealaltă jumătate cu niște solide cu față zâmbitoare făcută din ketchup de casă (fără zahăr și sare) sau ceva haios care să îi amintească de lucruri frumoase, pot fi soluții pentru a-l ajuta să mănânce mai bine. Investește timp în aspectul mâncării și vei vedea că îi vei stârni interesul și că, treptat, va vrea să încerce alimente texturate diferit sau să fie curios ce este în farfurie.

Vorbiți și mănâncați împreună. Să fii cu toată familia în timp ce mănânci, să poți exprima cum te bucuri de o masă sau de o cină este ceva esențial. Căută timpul necesar pentru a putea să o faci, fii exemplu și vei vedea cum această schimbare nu este atât de traumatizantă sau obositoare, dimpotrivă.

Din nou, fiecare bebeluș se dezvoltă într-un ritm diferit,poate unui copil nu-i plac solidele, dar îi aduce statisfacție să mănânce cu mâna un piure gros. Acestea fiind spuse, ca regulă generală, poți începe să introduci mai multă textură în hrana bebelușului tău la o lună după ce ai început cu piureul fin, pe la 7/8 luni.

 Cea mai bună strategie este să continui expunerea îndelungată a copilului la o varietate de texturi. Poate te întrebi de ce să expui copilul la texturi diferite?

Sunt multe cercetări in care se demonstrează relația dintre hrănire și dezvoltarea vorbirii la copii, dezvoltarea danturii și chiar și digestia este influențată.

De exemplu, vorbirea nu se referă doar la învățarea semnificațiilor cuvintelor sau la a știi să folosim cuvintele, ci are și o componentă motrică în care intervin structurile și musculatura zonei orofaciale și pe care copilul trebuie să o dezvolte și să o exerseze încă de la naștere. De exemplu, un copil care nu exersează limba formând bolul alimentar, nici maxilarul zdrobind alimentele, poate avea o mare dificultate în a reproduce sunete în care intervin aceste structuri ca de exemplu sunetul / l /o /r/.

Pe lângă partea musculară, gândiți-vă o clipă la dezvoltarea senzorială a copilului. Un copil căruia i s-a oferit doar piure nu are aceeași dezvoltare senzorială ca un copil care experimentează texturi, culori, arome și temperaturi. Un broccoli verde moale și o căpșuna suculentă oferă stimuli diferiți.

Se pare că dezvoltarea într-o zonă merge în paralel cu dezvoltarea în cealaltă zonă.

Acestea fiind spuse, dacă ești îngrijorat(ă) de cum mănâncă bebelușului tău, dacă copilul refuză total mâncarea texturată, lingurita, mâncarea tip finger food, sugestia mea este să vă consultați cu un specialist.

Bibliografie:

1. An infant‐led approach to complementary feeding is positively associated with language development. Charlotte Webber, Jacqueline Blissett, Elsa Addessi, Amy T. Galloway, Laura Shapiro, Claire Farrow

2.Differing structural properties of foods affect the development of mandibular control and muscle coordination in infants and young children. Meg Simione, Chrystel Loret, Benjamin Le Révérend, Brian Richburg, Mirna Del Valle, Marc Adler, Mireille Moser, and Jordan R. Green

3.Factors Associated With Food Texture Acceptance in 4- to 36-Month-Old French Children: Findings From a Survey Study. Carole Tournier, Lauriane Demonteil, Eléa Ksiazek, Agnès Marduel, Hugo Weenen, Sophie Nicklaus

4.The effect of age of introduction to lumpy solids on foods eaten and reported feeding difficulties at 6 and 15 months. K Northstone 1, P Emmett, F Nethersole, ALSPAC Study Team. Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *