Probleme frecvente Resurse

Despre torticolis cu kinetoterapeutul preferat al copiilor, Cătălina Mitrache

Vi s-a întâmplat să vă uitați la o poza cu un bebeluș sau la propriul copil și să vi se pară că acesta stă cu capul într-o parte? Acest lucru se poate întampla din cauza unui torticolis.

Torticolisul la sugari este frecvent – unele studii raportează că afectează 3-5 din 100 de bebeluși. Din fericire, în majoritatea cazurilor torticolisul pentru sugari este ușor de tratat.

În unele cazuri, sugarii dezvoltă torticolis după naștere (torticolis dobândit, care este în mod normal cauzat de un fel de traumatism sau infecție), dar majoritatea cazurilor sunt încă de la naștere. Înțelegerea simptomelor torticolisului, congenital sau dobândit, vă va ajuta să înțelegeți cum să vă ajutați copilul.

Torticolisul reprezinta pozitionarea vicioasa a capului, ca urmare a scurtarii muschiului sterno-cleido-mastoidian. Capul este aplecat spre muschiul scurtat si intors pe cealalta parte.

In functie de momentul apariției există 2 tipuri de torticolis:

      Torticolisul congenital este prezent de la nastere, dar de cele mai mult ori este observat de  părinții atunci cand sugarul are câteva săptămâni, pe măsură ce începe să aibe mai mult control asupra mișcării capului. Acest tip de torticolis determina incordarea musculaturii faciale, de aceea, de cele mai multe ori alaptarea la san este dificila. In timp, capul se deformeaza si apare plagiocefalia. Acest tip de torticolis apare fie din cauza unor deformari congenitale la nivel osos fie din cauza pozitionarii deficitare a fatului in uter. Pozitionarea deficitara se produce in momentul in care fatul este prea mare, uterul este contractat pe toata perioada sarcinii, mama are o statura miniona sau cordonul ombilical este la nivelul gatului. Toate acestea forteaza fatul sa ramana mult timp intr-o singura pozitie, si atunci muschiul se scurteaza.

    Cea de a doua forma este torticolisul dobândit care apare dupa nastere, si se produce de obicei in primele 4-6 luni de viata din cauza poziționării unilaterale a bebelusului.

     De retinut!!! Torticolisul la copii este diferit de torticolisul adultului.

Torticolisul netratat la timp poate determina intarzieri in dezvoltarea neuromotorie normala. Si anume, bebelusul va dobandii controlul capului mult mai greu, se va rostogolii mai tarziu. Un torticolis netratat corespunzator duce mai tarziu la deviatii de coloana vertebrala si anume la scolioze.

             Tratamentul unui copil pana la 1 an va avea un caracter constant in sensul ca vor fi aplicate manevre de masaj de la cap spre torace si se vor face miscari spre principalele  directii de miscare, cu scopul intinderii muschiului scurtat. Pe langa programul aplicat de kinetoterapeut, li se va solicita parintilor sa actioneze constant in vederea modificarii pozitiei atat in timpul somnului cat si in timpul zilei.

Eficienta sistemului de actionare cu caracter recuperator depinde de precocitatea aplicarii programului si de modul in care parintii se implica practic si afectiv in realizarea obiectivelor stabilite de catre specialistul in kinetoterapie.

Timpul de refacere si de redobandire a pozitiei corecte depinde de precocitatea stabilirii diagnosticului, de aceea este recomandata, inca de la nastere, o evaluare musculo – scheletica a bebelusului,  realizata de catre un specialist in domeniu.

Exercițiile de întindere pentru a trata torticolisul sunt cel mai probabil să funcționeze bine dacă încep când bebelușul este mic.

Pe lângă statul pe burtă, fă ce poți pentru a-ți încuraja copilul să se deplaseze în partea afectată. De exemplu, dacă bebelușul tău întoarce în mod normal capul spre stânga, stai în dreapta lui când îl schimbi. Faceți la fel când îl așezați în pătuțul lui. Pentru mamele care alăptează, încurajează-ți bebelușul să se hrănească din sânul pe care nu îl place in mod expres, cel care ii întinde gatul spre partea afectata. Toate aceste mișcări pot întări musculatura gâtului bebelușului

În calitate de părinte, probabil că sunteți primul care observă că bebelușul dvs. ține întotdeauna capul înclinat într-o parte. Asigurați-vă că vă adresați unui specialist pentru o evaluare. După ce copilul a fost examinat și ați stabilit dacă are torticolis, kinetoterapeutul va stabili o schemă de exerciții, este important sa lucrați împreună pentru a avea succes in recuperare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *