Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Despre oxitocină, stres și supărări

Știați că oxitcina este eliberată  chiar și prin consumul de ciocolată, sau când primiți o îmbrățisare ori un sărut?

Oxitocina, cel mai cunoscut hormon dintre toți hormonii, cunoscut în mod obișnuit ca hormonul iubirii, are un rol fundamental în  viața sexuală a femeilor( este eliberat în timpul orgasmulu)i, în timpul nașterii și în timpul alăptării. În timpul nașterii este responsabil pentru începerea contracțiilor, ceea ce va permite colului uterin să se dilate astfel încât copilul să se poată naște. 

Acest hormon este esențial în alăptare, principala sa funcție este aceea de a produce ejecția (ieșirea) laptelui.

Procesul de ejecție al laptelui este indus de supt, practic când bebelușul suge, se generează un stimul care ajunge prin intermediul traseelor neuronale din măduvă și creier, la hipotalamus și determină eliberarea oxitocinei sub formă de impulsuri. Drept răspuns al acestui impuls, se secretă acest minunat hormon de către glanda pituitară, aceasta ajunge în circulația sanguină și constituie principalul factor stimulator al ejecției laptelui. 

Oxitocina, induce  contracția celulelor miopiteliale, cele care care înconjoară alveolele, în acest fel, țesutul mamar se contractă și laptele este împins către canalele galactofore mari și astfel iese laptele.

Cu toate acestea, nu întotdeauna, această stimulare apare atunci când copilul este alăptat, unora li se întâmpla când aud plânsul altui copil, se gândesc la micuțul lor sau pur și simplu îl îmbrățișează, eliberează oxitocina și declanșează un reflex de ejecție, sunt sigură că și voi ați pățit asta. Acest lucru ne demonstrează că oxitocina este secretată și prin stimuli vizuali și auditivi.

La rândul lor, aceste impulsuri stimulează producerea de prolactină. Prolactina este un alt hormon cu importanță în alăptare și este necesară pentru secreția laptelui, dar nivelul acesteia nu este direct proporțional cu volumul de lapte produs. Eliminarea placentei inițiază acțiunea prolactinei, care va rămâne la niveluri crescute luni după naștere, însă dacă mama nu alăptează, nivelurile scad în câteva săptămâni.

Alăptarea este un proces de tip cerere-ofertă deoarece suptului bebelușului realizează două lucruri esențiale: stimulează prolactina să sintetizeze lapte și oxitocina să transmită laptele.

Ceva important de remarcat este că spre deosebire de prolactină, oxitocina nu se găsește constant în sânge și este ușor distrus de un alt hormon cunoscut: adrenalina.

Adrenalina este produsă în situații periculoase, în situații de stres pentru mamă, care produc teamă, teama că laptele nu va ieși, teama de a nu produce suficient lapte, teama că bebelușul nu se satură. De aici și faimosul: „la supărări, stres, mama rămâne fără lapte” .

Dar nu este doar mama care spune sau simte această teamă, ci toți cei care o înconjoară, începând cu asistenta din spital, apoi soacra, mama, sora, vecinul, șamd. Toți cei care propagă aceste mituri, cei care spun povești de groază despre alăptare femeilor însărcinate sau celor ce sunt deja mame, sunt cei care generează mai multă presiune și stres asupra mamei sau viitoarei mame.

De fapt, adrenalina NU inhibă reflexul de ejecție a laptelui, ci îl încetinește doar, laptele iese mai greu, bebelușul se poate supăra și din acest motiv poate refuza sânul și, într-adevăr, lactația poate scădea. Însă dacă micuțul continuă să sugă, laptele va ieși la un moment dat, oricât de stresate ați fi.

O mamă în devenire sau o proaspătă mamă are nevoie de încurajare, de sprijin, de suținere și ajutor, nu de stres suplimentar. O proaspăta mamă trebuie să știe că micuții sunt diferiți, trebuie să afle despre ritmul bebelușului alăptat.

În ciuda faptului că pare un proces foarte complex, nu trebuie să uităm că alăptarea este una dintre cele mai solide funcții ale corpului femeii. Este o funcție vitală care garantează supraviețuirea copilului.

Alăptarea este un proces de învățare atât pentru mamă cât și pentru copil.

În ciuda faptului că organismul tău este pregătit pentru el, sprijinul unui specialist în lactație și sfaturile bune sunt esențiale pentru ca alăptarea să fie un succes.

Dacă și tu vrei să ai un start optim în alăptare, alege să colaborezi cu un consultant acreditat din orașul tău.

Ely & Petersen, 1941; Gaines, 1915; Kimura et al., 1998; Ott & Scott, 1910; Petersen & Ludwick, 1942; Prime et al., 2009; Prime et al., 201

Tancin, Kraetzl, Schams, & Bruckmaier, 200

Breastfeeding and Human Lactation, 5th edition

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *