Nutriție mami și bebe Resurse

Despre orez și arsenic

În lume există mai mult de 40.000 de varietăți distincte de orez acesta reprezentand alimentul de bază a peste 50%  din populația globului si totodata este considerat a fi sursa pentru 20% din energia asigurată prin alimentație la nivel mondial (grâul 19%, porumbul 5%).

Orezul este simplu de transformat într-o mâncare ușoară, plăcută, și destul de ieftină. Impartasesc ideea ca mai toti am servit din plin faimosul orez cu lapte în copilărie, iar unii pediatrii încă îl recomandă sub formă de cereale instant  în special bebelușilor care nu iau prea bine în greutate.

Dar cât orez putem consuma pentru ca sănătatea noastră să nu aibă de suferit din cauza conținutului de arsenic? Dar micuții noștri?

În studiul reazlizat de CONSUMER Report, au fost testate 233 de probe  de produse din orez și au fost găsite niveluri semnificative de arsenic  în aproape toate, fie că vorbim despre orezul organic sau convențional inclusiv alb, integral, prefiert, basmati și alte tipuri de orez  din toate regiunile lumii.

Nivelul crescut de arsenic este toxic pentru oameni si este asociat cu cancerul, afectiunile cardiace, problemele de crestere si diabetul.

Dar ce este arsenicul?

Arsenicul este un element natural prezent în sol, apă, plante și animale. Este unul dintre cele mai toxice elemente din lume care a intrat în lanțul alimentar în urmă cu mulți ani.

Din păcate oamenii au complicat această problemă dealungul timpului prin adăugarea de pesticide și îngrășăminte tuturor culturilor astfel ca, la momentul actual în sol se regăsește o cantitate mai mare de arsenic.

Toxicitatea arsenicului variază foarte mult , arsenicul anorganic este în general considerat mai toxic decât arsenicul organic, însă ambele sunt considerate probleme de sănătate publică .

Arsenicul anorganic se găsește  într-o varietate de alimente. Chiar si puii de gaina sunt adesea hrăniți cu medicamente care conțin arsenic pentru a crește mai repede. Totusi una dintre cele mai frecvente surse alimentare de arsenic anorganic rămâne orezul.

Expunerea frecventă la arsenic anorganic poate provoca probleme de sănătate, inclusiv:

-dureri de stomac

-dureri de cap

-diaree

-amețeli

-hipertensiune

Arsenicul este, de asemenea, un cancerigen uman, acesta a fost legat de multe tipuri de cancer,cum ar fi cancerul de piele, plămâni, vezica, ficat și cancer renal, cel pulmonar fiind cea mai frecventă cauză de mortalitate legată de expunerea la arsenic.

Pentru femeile gravide și copii situația poate fi chiar mai rea.

Femeile gravide care sunt expuse la arsenic îsi supun si copiii  nenăscuți riscului de a avea sisteme imunitare compromise începând cu viata intrauterina și până în copilărie. Bineînțeles discutăm aici de doze mari de arsenic.

Us Food and Drug Administration a constatat că un nivel ridicat de arsenic anorganic în timpul sarcinii este legat de numeroase refecte adverse. De exemplu, expunerea la arsenic în timpul sarcinii și a copilăriei poate afecta performanța unui copil la testele de dezvoltare.

Deci … cu siguranță ne dorim să evităm (sau cel puțin să îl limităm) în alimentația noastră. Să vă explic cum putem face asta.

  1. Alege orez sau produse din orez cu un conținut redus de arsenic.

Orezul alb conține mai putin arsenic anorganic față de orezul brun.  Ce chestie, nu?

Cu toate că orezul brun conține mai mulți nutrienți decât cel alb, studiile au arătat că orezul brun are în medie cu 80 la sută mai mult arsenic anorganic decât orezul alb .  Arsenicul se acumulează în straturile exterioare ale bobului, aceste straturi sunt indepartate pentru obtinerea orezului alb, de unde rezulta si cantitatea mai mica de arsenic retinut in bob.

Plantație de orez

Orezul basmati din California, India sau Pakistan este cea mai bună alegere, potrivit datelor furnizate de CONSUMER REPORTS.  Aceste tipuri de orez au contin cu pana la 66 % mai putin arsenic anorganic în comparație cu orezul brun din alte regiuni.

2. Într-o oarecare măsură, arsenicul poate fi “spălat” deoarece este solubil în apă.

Studiile publicate indică faptul că gătirea orezului în exces de apă (de la șase la 10 părți apă la o parte orez) și drenarea excesului de apă poate reduce de la 40 până la 60% din conținutul de arsenic anorganic,  în funcție de tipul de orez.

Într-un studiu din 2015 publicat în PLOS ONE, s-a  identificat o metodă de gătit care a redus arsenicul cu 85%. Metodă simplă dar ingenioasă, ce consta in folosirea unui filtru de cafea pentru a trece apa foarte fierbinte prin orez.

Până se vor descoperi și alte metode de a găti orezul  pentru a reduce conținutul de arsenic, recomandarea oficială este ca acesta să fie pus la la inmuiat peste noapte în apă cu puțină lămâie, dimineața se clateste bine  pana cand apa ramane curata. Gătirea orezului se face prin fierbere  cu 6 părți de apă iar excesul lichid rămas se aruncă.

3. Alegeți produsele care nu sunt din orez sau nu conțin orez.

Există atât de multe produse cu orez în ele. De exemplu: cereale expandate, lapte de orez, paste pe bază de orez, pâine cu orez, biscuiti făcuți cu orez etc.

Nu faceți exces de produse cu orez, încercați și alte tipuri de cereale! Știți cum se spune, varietatea este condimentul vieții!

 Iată alte câteva cereale cu valoare nutritivă mare pe care le puteți încerca și care au un nivel    neglijabil de arsenic anorganic:

-amaranth

-hrișcă

-quinoa

-porumb

-bulgur

-mei

-orz

4. O alimentație sănătoasă te poate proteja

Legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles și rucola pot ajuta, deoarece conțin un compus numit sulforafan. Studiile au arătat că sulforafanul poate proteja organismul de efectele arsenicului, ba chiar ajută și eliminarea acestuia.

Deci, ce trebuie să înțelegi din toate astea?

Cu cât mănânci mai mult orez, cu atât riscul la care ești supus este mai mare.

În general, cel mai bine este să reduci consumul de orez al familiei la aproximativ o dată pe săptămână, să roteștești cerealele și să ai ca scop o dietă sănătoasă, echilibrată.

Ah,da! Si dacă primești ca recomandare pentru bebelușul tău, cerealele instant cu orez nu strică să ceri si o a doua părere, cu siguranță îți dorești o alimentație sănatoasă din fragedă pruncie, fără arsenic și zahăr, bineînțeles cu muult lapte matern.