Probleme frecvente

Despre masaj, mers de-a buşilea, torticolis şi alăptare, cu kinetoterapeutul Cătălina Ghinea

 Ştim că toţi părinţii sunt preocupaţi să-i asigure copilului o dezvoltare armonioasă şi sunt dornici să afle mai multe despre fiecare etapă pe care micuţii o parcurg. În acelaşi timp, miturile care se propagă mult mai repede decât informaţia documentată ştiinţific pot produce confuzii, idei eronate, care ar putea avea un impact negativ asupra sănătăţii copilului. Când vine vorba de dezvoltarea neuromotorie a copilului, informaţiile false sunt destul de multe şi transmise de la o generaţie la alta. Aşa că am rugat-o pe Cătălina Ghinea (foto), kinetoterapeut, să ne răspundă câtorva întrebări legate de masajul bebeluşului, mers de-a buşilea, încălţăminte adecvată pentru primii paşi, în speranţa că vom veni în întâmpinarea părinţilor care traversează cu micuţii lor aceste etape. Vă invităm să citiţi interviul de mai jos:

 • De ce este important masajul bebeluşului? Putem începe să-l masam pe bebeluş încă de când ajungem cu el acasa, din maternitate ? Când este recomandat să efectuam masajul, înainte sau după baie ?
 • Masajul are rolul de a relaxa musculatura, de a stimula circulația sângelui, produce relaxarea generală a corpului şi nu in ultimul rând, contribuie la dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Masajul se poate începe încă din prima saptamână de viaţă. In primele săptămâni masajul este mai mult o mângâiere, apoi devine mai viguros şi se insistă pe toate zonele corpului. Recomandarea ar fi ca masajul să se efectueze înainte de băiță, pentru ca apoi excesul de ulei să fie îndepărtat de pe suprafața corpului. In mod normal, masajul se efectuează atunci când bebelușul are o stare de confort, este relaxat, mâncat şi nu are niciun disconfort.
 • Ce este torticolisul ? Cum poate el influenţa alaptarea ?
 • Torticolisul congenital este o deviaţie a capului. Acesta se apleacă spre o parte si se răsucește în sensul opus. Mecanismul de apariţie a torticolisului este scurtarea unilaterală a  muşchiului sternocleidomastoidian. Cauzele de apariţie sunt multiple: spaţiu redus in uter, uter contractat, bebeluş cu o greutate sau o lungime mare, statura minionă a mamei sau poziționarea acestuia pe o singură parte. Torticolisul determină contractura musculaturii feţei şi din acestă cauză apar probleme cu alăptarea. Contractura musculaturii faciale şi a muşchiului sternocleidomastoidian împiedică alaptarea normală, din cauza poziționării deficitare a capului şi deschiderea incompletă a gurii.
 • De la ce varstă ar trebui sa începem să punem bebeluşul pe burtă ?Ce rol are această etapă în dezvoltarea lui ulterioară ?
 • Bebeluşii pot fi poziționați pe burtă încă din prima săptămână, bineînțeles sub supraveghere permanentă . Poziționarea pe burtă determină stimularea controlului capului iar mai târziu, ajută la dezvoltarea neuromotorie normală. Un bebeluș care nu sta pe burtă nu o se rostogolească la timp, nu o sa se târască si nu o să meargă  în 4 labe.
 • Când încep bebeluşii să se rostogolească ? Ce putem face pentru a-i stimula?
 • Bebelușii încep să se rostogolească încă de pe la 4 luni, dar atunci este o rostogolire parțială de pe spate pe lateral. Rostogolirea de pe burtă pe spate si invers se face la 6 luni. Poziționarea pe burtă ajuta la stimularea rostogolirii.
 • Am auzit la unii parinţi : „Copilul meu nu a mers de-a buşilea, a mers direct în picioare !”. Mersul de-a buşilea este o etapă peste care sar mulţi copii ? Are vreo importanţă acest mers de-a buşilea ?
 • Majoritatea copiilor care nu au mers de-a bușilea nu au fost puși pe burtă în primele luni. Mersul de-a bușilea creează coordonare pentru mai târziu, atunci când o sa meargă. Ii conferă copilului o mobilitatea mai mare, un echilibru şi o coordonare bună.
 • La ce vârstă stă bebeluşul singur în şezut ? Este necesar să-l punem  noi intre perne,în funduleţ, pentru a grăbi acest proces ?
 • Bebelușul stă singur în șezut de la vârsta de 7 luni. Atunci ar trebui să aibă echilibru, iar spatele trebuie sa aibă o poziție corectă, dreaptă. Poziționarea între perne sau în alte sisteme păcălește copilul iar acesta nu reușește să își dezvolte senzația de echilibru. In plus apar devieri ale coloanei vertebrale  din cauza poziționării timpurii a copilului in șezut.
 • Pe la ce vârstă reuşesc copiii să mergă singuri în picioare ? Există un moment când ar trebui să ne ingrijoram dacă nu merge copilul în picioare ?
 • Fiecare copil are ritmul său propriu de dezvoltare. In general mersul se produce după vârsta de 11 luni. Dacă până la un an,bebelușul nu se ridică în picioare, să meargă pe lângă mobilă, in lateral, atunci sunt anumite semne de întrebare.
 • Il ajutam  pe copil să meargă în picioare, ţinându-l de subraţ, de mânuţe sau oferindu-i un premergător ?
 • In momentul în care facem aceste lucruri, îi facem o defavoare copilului. Acesta nu o să știe să se descurce singur , să își creeze echilibru, nu o să poziționeze picioarele normal şi o să apară mersul patologic. Adică un mers deficitar.
 • Odată ce a început copilul să meargă în picioare, ce ar trebui să urmărim ? Cum ne asigurăm că are un mers corect şi cum evitam eventualele probleme ? Ce tipuri de încălţăminte se recomandă ?
 • După ce începe sa meargă singur trebuie să urmărim poziția tălpilor  şi a genunchilor  în timpul mersului. Încălțămintea este foarte importantă, mai ales atunci când el începe să meargă, din ce în ce mai mult. Încălțămintea trebuie să îi susțină glezna, să fie pe mărimea lui, să îi confere o poziție corectă a piciorului.
 • Pe la ce vârstă ar putea apărea eventualele probleme ale coloanei, cum ar fi cifoza sau scolioza ? Cum le prevenim ?
 • Deviațiile coloanei vertebrale pot fi de 2 feluri: congenitale, care apar  încă de la naștere, sau dobândite. Cele dobândite pot fi observate încă de la vârsta de 3 ani. De cele mai multe ori acestea apar din cauza poziționării greșite a piciorului. Prevenirea lor se poate face din momentul în care copilul începe să mergă. O încălțăminte bună, o postură corectă şi un stil de viață cât mai activ pot preveni deviaţiile de coloană vertebrală.

Dacă aveţi alte nelămuriri sau dacă doriţi ca bebeluşul dvs să fie văzut de un specialist, Cătălina vă aşteaptă la Centrul Medical Colina Primăverii, str. Constantin Stătescu nr 15, telefon 0248222262.

Sursa foto: www.verywellhealth.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *