Nutriție mami și bebe Probleme frecvente

Despre diversificare și așteptări

În primul rând, diversificarea bebelușului nu trebuie să fie stresantă, ci un prilej de amuzament, dezvoltare senzorială pentru bebeluș și creare de legături noi.

În al doilea rând, părinții trebuie să fie flexibili în ceea ce privește dorințele bebelușului și să își adapteze stilul de viață pe nevoile micuțului.

Copiii trebuie să învețe despre noile alimente într-un mod plăcut. Ei au nevoie de o mare expunere la un aliment înainte de a lua în considerare gustul sau consumarea acestuia.

Din câte tot văd eu, mesele sunt frecvent asociate cu așteptări din partea părinților, așteptări în ceea ce privește cantitatea de mâncare consumată, ba chiar și de apă băută. Mulți copii ajung să fie în gardă, se sperie și ajung să încerce să se protejeze de noile experiențe senzoriale, făcând asta prin refuzul de a mânca sau prin refuzul noilor alimente sau texturi.

Este important să înțelegi că micuții trec prin diverse etape normale în timpul diversificării, în special în primul an, când doar învață despre texturi, gusturi și uneori pot respinge alimentele pe care ulterior le acceptaseră, ba chiar pot refuza și să încerce să testeze alimente noi.

Confortul și siguranța sunt cele mai importante aspecte ale mesei. Când copiii se simt în siguranță și confortabil, sunt mai dispuși să riște și să participe la noile experiențe cum ar fi: alimente noi, texturi noi, mirosuri noi.

Unele strategii, precum forțarea, amenințarea, șantajarea, satisfacțiile sau distragerea atenției, nu sunt adecvate pentru a depăși aceste etape.

Aceste strategii generează o mai mare respingere și rezistență față de hrană, pe lângă generarea unui stres mai mare în familie, în special al mamei, care percepe refuzul copilului ca pe un eșec personal, în acest mod, masa devenind un moment frustrant și plin de stres. Cine ar mai mânca în astfel de condiții?

Dacă micuțul nu vrea să mănânce un anumit aliment, nu îl scot complet din dietă; pot schimba textura, îl pot combina cu alte alimente sau îl pot oferi mai târziu, dar nu îl exclud niciodată.

Putem să ajutăm copiii să accepte alimentul. Prin expuneri repetate vom obține acceptarea lui, întrucât s-a demonstrat, prin studii, că micuții au nevoie uneori de pâna la 15 expuneri pentru a se convinge să accepte mai multe alimente.

Un alt mod de a îi ajuta să accepte o varietate de alimente este prin a îi lăsa să se murdărescă de mâncare , acest lucru face parte din procesul normal de a învăța să mănânce. Jucându-se și atingând mâncarea  copiii se vor simții suficient de confortabil încât să exploreze și gustul, prin intermediul jocului alimentar și doar explorând proprietățile senzoriale ale alimentelor vor deveni mâncăcioși aventurosi. Despre mâncare trebuie  să învețe cu toate simțurile, nu doar cu vederea.

Este important să profitați de etapele incipiente ale introducerii alimentelor, atunci când neofobia sau refuzul alimentar poate fi depășite foarte ușor doar prin a oferi. Nu spun că mai târziu nu va fi posibil, dar va avea nevoie de răbdare de două ori mai multă, decât în prima etapă.

Din păcate, nici să gătiți altceva, dacă micuțul refuză ce i s-a oferit, nu este potrivit, deși toate am făcut și asta. Este important sa oferim un meniu sănătos și variat și să respectăm decizia copilului cu privire la ceea ce mănâncă, sau nu, din preparat.

Nu trebuie să renunți, trebuie să oferi mâncarea respinsă în alte zile, alături, poate, de alte alimente pe care le mai consumă, însă e important să variezi prezentarea pentru că îl va ajuta pe copil să accepte mai des mâncăruri noi.

Alimentația adecvată provine din consumul unei mari varietăți de alimente. Programele de masă care pun accentul mai puternic pe extinderea alegerilor alimentare, decât pe creșterea cantității, vor avea un succes mai mare pe termen lung.

Ține cont de faptul  că primele experiențe cu mâncarea pot ajuta la extinderea sau limitarea aportului de varietate în alimentație.  Din acest motiv, experiențele din perioada pre și postnatală sunt de maximă importanță, ele sunt cunoscute sub denumirea de perioade sensibile și sunt de maximă importanță în învățarea timpurie a gusturilor și dezvoltarea preferințelor alimentare,  aceste etape  continuă  în copilărie și sunt baza obiceiurile alimentare din perioada adultă.

Nu uita că alimentația mamei în timpul alăptării determină și alimentele pe care copiii le vor mânca în viitor și preferințele pentru anumite arome . De aceea este important ca alimentația mamei să fie cât mai variată.

1 comentariu

  1. […] sunt frecvent asociate cu așteptări din partea părinților, așteptări în ceea ce privește cantitatea de mâncare consumată, ba chiar și de apă băută. Mulți copii ajung să fie în gardă, se sperie și ajung să […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *