Aud foarte des în ultima vreme vorbindu-se despre alăptare ca aptitudine naturală. Da, să alăptezi este ceva natural, însă nu este o îndemânare care se naște odată cu proaspătul copil.
Atât copilul, cât și mama au nevoie să exerseze, să fie ghidați și susținuți. Pentru că, și o spun cu cel mai mare regret posibil, chiar și printre cadrele medicale informațiile despre alăptare pornesc din credințe populare, mituri și alte vorbe din popor.
Spun asta întrucât, nu de mult, o mamă în devenire îmi povestea cum și-a frecat sânii cu periuța de dinți pentru a fi pregătită pentru alăptare, pentru că prea mulți specialiști din domeniul sănătății încă mai cred că laptele matern se poate transforma în apă chioară.
Uite așa, peste noapte, te trezești cu apă-n sâni. Dar laptele nu conține apă aș întreba eu?
Așadar, DA, este nevoie să te pregătești pentru alăptare, pentru ce presupune să faci acest lucru, pentru a ști cum să faci să iasă bine.
Nu, nu este nevoie să-ți pregătești sânii fizic. Nici prin masarea lor, nici frecarea mameloanelor cu periuța și nici prin spălarea lor altfel decât în mod obișnuit (o igienă prea mare poate irita și usca sau chiar crește riscul de candidoză).
CUM TE POȚI PREGĂTI?
Cel mai simplu, consiliere ANTENATALĂ, la care este binevenit mereu și partenerul sau participând la cursuri, seminarii despre alăptare, ținute de consultanți acreditați IBCLC, citind informație de calitate, bazată pe dovezi și studii pertinente, prin aderarea la grupuri de sprijin în alăptare. Pentru că, știm cu toții, cunoașterea este putere.
Oricine este informat va avea șanse mai mari de a alăpta cu succes până la termenul dorit (sau chiar de înțărcare naturală).
În caz de dificultăți în alăptare, vei ști fie la cine să apelezi, fie ce să faci ca să alăptezi cu succes.
Așa cum am spus mai sus, cunoașterea aduce după sine putere!
A citi înseamnă a îți oferi posibilitatea de a fi informată. Poți avea dificultăți în alăptare la primul copil sau la al doilea, poate chiar și la al treilea.
Însă după ce ai citit despre acest subiect este mai ușor să identifici obstacolele în fazele incipiente, să le remediezi imediat sau, dacă este necesar, să știi când și pe cine să consulți.
Specialiști, medici.
Din păcate, nu toți profesioniștii din domeniul medical sunt instruiți în lactație umană. Intenția mea nu este să atac sau să acuz pe cineva. Acesta este adevărul nespus.
Poate vă amintiți de asistenta din maternitate care vă strânge abitir de sfârc să vadă dacă este lapte? De parcă așteptați livrarea laptelui pe patul din spital?
Pentru că nu doar în România se întâmplă așa, dr. Jack Newman, pediatru canadian, oferă pe site-ul său, în articolul „Cum să cunoașteți un medic care nu susține alăptarea” câteva idei pentru a ști dacă specialistul pe care îl consultați încurajează sau nu alăptarea.
Da, specialiștii din domeniul sănătății sunt împărțiti în tabere, susținători ai alăptarii și…să spunem, nesusținători. Da, nu ar trebui să fie. Da, trebuie să vă informați pe cont propriu.
Pe scurt, dacă profesionistul te sfătuiește la cea mai mică problemă să oprești alăptarea (că a împlinit copilul un an, că se trezește mai des, că plânge după mama, că nu mănâncă la fel cât un adult) sau să oferi supliment, fără un motiv întemeiat (doar ca să doarmă mai mult noaptea, că laptele tău nu e consistent, că ai sânii prea mici), ori dacă îți spune că în prezent formulele de lapte sunt minunate și echivalează cu laptele matern, ba chiar au mai multe vitamine … fugi!!
Este foarte important să consulți medicul, însă fă asta pentru domeniul său de expertiză, adică afecțiuni pur medicale și altele asemenea….Există o mulțime de medici din toate domeniile care te pot urmări pe tine sau copilul și care să fie, totodată, informați corect, fără o practică nuanțată de opinii personale.
Pe lângă toate acestea, nu ezita să îi informezi pe cei din jur.
Ține cont, este întotdeauna „mai ușor” să alăptezi într-un mediu în care ești susținută.
Poți participa împreună cu soțul la ședințele de alăptare atât antenatale, cât și postnatale. Citiți împreuna despre acest subiect.
Nu uita, informația este echivalentul puterii, iar aplicarea ei poate fi succesul!