Nutriție mami și bebe

Dăm copiilor carbohidrați?

Copiii și mamele lor au nevoie de carbohidrați sănătoși, fix așa!

Există întotdeauna o nebunie jurul carbohidraților, ceea ce te poate face un pic confuz atunci când încerci să mănânci sănătos și mai ales, să îți hrănești copilul sănătos. Ni se spune că unii carbohidrați sunt buni, în timp ce alții sunt răi, că ar trebui să îi evitați și multe alte lucruri. Dar ne putem lipsi de carbohidrați?

Știu, știu că și tu dragă mamă vrei să slăbești, și părerea mea e aici, iar în ceea ce privește dietele sărace în carbohidrați mie nu mi se par foarte durabile și s-ar putea să te confrunți cu oboseală, schimbări de dispoziție și alte lucruri care îți pot afecta fericirea și bunăstarea(în afară de nesomn) .Ca mamă care alăptează, ai nevoie de multe substanțe nutritive, ceea ce înseamnă că ar trebui să te străduiești să ai o dietă echilibrată, să obții toate mineralele și vitaminele de care organismul are nevoie. Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori ce poți mânca atunci când alăptezi?

În loc să elimini carbohidrații, este o idee bună să îi schimbi pe cei simpli, cum ar fi pastele albe și pâinea, cu carbohidrați complecși. Alimentele precum cerealele integrale sunt descompuse mai greu de corpul tău, te ajută să te simți mai plin pentru mai mult timp și sunt în esență mai puțin procesate decât carbohidrații simpli.

Carbohidrații reprezintă una dintre cele trei clase principale de macro nutrienți, alături de proteine și grăsimi. Acești nutrienți sunt esențiali pentru organism, deoarece furnizează energie necesară pentru a susține activitățile zilnice (inclusiv alte tale) și dezvoltarea copiilor. Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt creați egali. Există o diferență semnificativă între carbohidrații sănătoși și cei mai puțin benefici, iar alegerea corectă poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea tuturor.

Energia este esențială pentru funcționarea optimă a corpului uman, iar copiii dar și tu ai nevoie de o cantitate adecvată de energie pentru a susține creșterea, dezvoltarea și activitățile zilnice. Carbohidrații sănătoși reprezintă principala sursă de energie pentru organism, furnizând glucoza necesară pentru funcționarea adecvată a creierului și a mușchilor.

Un alt aspect important este că carbohidrații complecși, datorită structurii lor moleculare complexe, determină o eliberare mai lentă a glucozei în sânge. Aceasta înseamnă că nivelul de energie al copiilor, al tău este menținut constant pe parcursul zilei, evitând astfel fluctuațiile bruște și senzația de oboseală sau iritabilitate care poate apărea după consumul de carbohidrați simpli, precum zahărul. Știi tu, mama dragon.

În plus, carbohidrații sănătoși sunt o sursă de fibre alimentare, ceea ce contribuie la sănătatea digestivă și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al zahărului din sânge.

Ce sunt Carbohidrații Sănătoși?

Carbohidrații sănătoși, cunoscuți și sub numele de carbohidrați complecși, sunt forma ideală de carbohidrați pe care trebuie să îi introducem în alimentația copiilor noștri și cu ocazia asta, și a ta dacă nu prea îi serveai până acum. Acești carbohidrați sunt compuși dintr-o structură moleculară complexă, ceea ce înseamnă că sunt digerați și eliberează glucoză în sânge într-un ritm mai lent și mai constant. Acest aspect este esențial pentru menținerea nivelului de energie stabil și pentru furnizarea energiei necesare pentru întreaga zi.

Exemple de Carbohidrați Sănătoși includ:

1. Cereale integrale: Acest grup include alimente precum ovăzul, quinoa, orezul brun și pâinea integrală. Aceste alimente sunt bogate în fibre, vitamine și minerale și furnizează energie durabilă.

2.  Legumele precum cartofii dulci, morcovii, broccoli și spanacul sunt surse excelente de carbohidrați complecși. Acestea oferă, de asemenea, vitamine și fibre esențiale pentru o sănătate optimă.

3.  Fructele, cum ar fi merele, bananele, perele și portocalele, sunt bogate în carbohidrați sănătoși și în vitamine naturale. Ele sunt, de asemenea, o sursă delicioasă de energie pentru copii.

4. Leguminoase: Fasolea, linte, mazărea și năutul sunt leguminoase care conțin carbohidrați sănătoși, fibre și proteine, oferind o energie sustenabilă.

Carbohidrații complecși oferă mai mult decât doar energie. Ei furnizează, de asemenea, vitamine, minerale și fibre esențiale pentru o sănătate optimă. Acești nutrienți sprijină sistemul imunitar, mențin sănătatea digestivă și ajută la funcționarea corespunzătoare a creierului și a mușchilor.

În contrast, consumul excesiv de carbohidrați simpli, cum ar fi zahărul și alimentele procesate, poate duce la fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge, care pot determina copiii să se simtă epuizați și iritabili. Prin urmare, alegerea unor surse de carbohidrați sănătoși și echilibrați în dieta copiilor este esențială pentru a le asigura o energie constantă și o stare generală de bine.

Prin urmare, ar trebui să promovăm alegerile alimentare sănătoase și să încurajăm consumul de carbohidrați sănătoși în dieta copiilor, ajutându-i astfel să crească și să se dezvolte într-un mod sănătos și plin de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *