Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Dam ceai bebelusilor?

“De la câte luni se dă ceai la bebeluși? Dacă bebe bea lapte praf, pot da ceai de colici?, Putem da cei sugarilor?”

Cu toții știam că al nostru corp uman este o mașinărie perfecta însă, din păcate, această frază a trecut de multă vreme în istorie. În prezent, asistăm la un fenomen de „hipermedicație” în care orice variantă a normalității este considerată o eroare sau o boală care trebuie corectată, iar această problemă afectează și copiii.

Mulți părinți, cu intenția de a le oferi celor mici cel mai natural tratament posibil, oferă bebelușilor ceaiuri sau preparate din plante. Se crede că, deoarece este „natural”, va fi lipsit de efecte secundare. Cu toate acestea, astfel de remedii nu sunt recomandate în niciun caz, deoarece pot fi foarte periculoase pentru copii.

În publicația „Hrănirea sugarilor și copiilor mici: standarde recomandate pentru Uniunea Europeană”, susținută de asociațiile profesionale relevante și de organizațiile de sănătate, recomandările sunt foarte clare în ceea ce privește utilizarea ierburilor și infuziilor la bebeluși și copii:

“Nu este recomandabil să dați ceai sugarilor și copiilor mici. Ceaiul conține taninuri și alți compuși care leagă fierul și alte minerale, reducând biodisponibilitatea acestora. În plus, se adaugă în mod obișnuit zahăr, ceea ce crește riscul apariției cariilor și poate reduce apetitul și poate inhiba consumul altor alimente mai hrănitoare. Băuturile zaharoase trebuie evitate din aceleași motive.”

Utilizarea substanțelor „naturale” și a medicamentelor alternative este în creștere în multe țări și acest lucru a condus la o creștere a utilizării preparatelor pe bază de plante și pentru copii. Datorită dimensiunilor mici ale bebelușilor, aceștia sunt mai vulnerabili decât adulții la efectele farmacologice ale unor substanțe chimice din „ceaiurile din plante”.

Trebuie să amintim CONSTANT mamelor și, din păcate, și unor specialiști că bebelușilor cu vârsta sub șase luni nu li se va administra niciun alt tip de lichid sau alimente în afară de laptele matern sau laptele artificial; numai alăptare exclusivă sau formulă. Nici infuzii, nici sucuri, nici apă.

 După cum scriam și mai sus, ceaiurile conțin taninuri,polifenoli care leagă fierul și alte minerale, reducând biodisponibilitatea acestora (adică împiedicând copilul să le absoarbă corect) şi, deci, favorizează carenţele.

  Mai mult, a da ceai unui bebeluș alăptat, poate duce la o scădere a aportului de lapte matern, având drept consecință stagnarea sau chiar regresul creșterii în greutate a bebelușului. În plus, alăptarea funcționează pe mecanismul cerere- ofertă, deci dacă bebelușul nu se hrănește la fel de mult, corpul tău va începe să producă mai puțin.

Ceaiurile, indiferent din ce plantă sunt (mușețel, chimen, anason, galbenele etc) pot avea efecte adverse asupra absorbției fierului.

“Pentru a evalua efectul consumului de ceai asupra apariției anemiei microcitice la sugari, am studiat 122 de bebeluși sănătoși cărora li s-au efectuat hemogramele de rutină la vârsta de 6-12 luni. O frecvență generală ridicată a anemiei (Hb & lt; 11 gm / dl-48,4%), a microcitozei (MCV & lt; 70 Mm3−21,3%) și a anemiei microcitice (19%) a fost găsită în întregul grup. Procentul bebelușilor care consumă ceai cu anemie microcitară (32,6%) a fost semnificativ mai mare decât cel al celor care nu beau ceai (3,5%)”

Un alt studiu de comparare a băuturilor a constatat că, deși inhibarea absorbției fierului a fost cea mai mare în ceaiul negru (79-94%), și în ceaiul de mentă a existat o inhibare a absorbției fierului de 84% și o alta semnificativă în ceaiul de mușețel (47%).

Nu am de spus lucruri bune nici despre anason, fenicul sau chimen, pentru că acestea acționează conform principiului lor activ, anetol, un deprimant neurologic care produce, în funcție de doză, somnolență, convulsii și comă. În cazul anasonului, utilizat pe scară largă de ani de zile pentru ameliorarea colicilor la sugari, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu recomandă utilizarea acestuia la copiii cu vârsta sub 18 ani. Din păcate, există multe cazuri de copii otrăviți cu aceste ierburi (în special anason stelat). Și, da, ai citit bine, OTRĂVIȚI, INTOXICAȚI.

Dar, în practică, aceste plante sunt utilizate pentru copiii care au colici, care plâng atunci cand sunt lăsați în pătuț, dar care sunt fericiți când sunt în brațe. Și când se spune că ceaiurile au funcționat foarte bine, că au fost eficiente, vrem să spunem că acum micuții pot fi lăsați în pătuț fără să protesteze, că nu mai este necesar să îi tineți în brațe. De fapt, acest ceaiuri sunt folosite pentru a ascunde de copil ce este dreptul său de la naștere, pentru a scădea riscul de a se învăța în brațe, pentru a-l reduce la singurătate și tăcere.

În plus, ceaiurile comercializate pentru ameliorarea simptomelor de colici la sugari și copii sunt presupuse a fi sigure, dar nu s-au dovedit eficiente și sunt în esență alcătuite din zahăr. Dacă ne uităm la compoziția acestor preparate, vedem că aproximativ 90% din conținutul lor este dextroză, care este glucoză pudră sau, cu alte cuvinte, zahăr.

Zahărul conține calorii goale (nu oferă nutrienți) și provoacă carii severe. Nu este recomandat să oferiți un lichid cu conținut ridicat de zahăr, de care bebelușul chiar nu are nevoie, în detrimentul laptelui matern sau artificial.

Dacă luăm în considerare și compoziția acestor ceaiuri, care nu este standardizată, pericolul crește. De exemplu, speciile de plante cu efect laxativ sau diuretic pot provoca deshidratare și dezechilibru electrolitic la copii mult mai repede decât la adulți. Doza va depinde de diferiți factori, cum ar fi originea plantei, atunci când aceasta este recoltată, concentrația cu care este preparată infuzia și numărul de administrări . Așadar, în mod accidental, părinții pot administra doze toxice imposibil de metabolizat de către copiii mici.

Asta înseamnă că nu putem oferi niciodată ceai copiilor noștri?

Nu, nicidecum dar bebelușilor cu vârsta sub șase luni nu li se va administra niciun alt tip de lichid sau alimente decât laptele matern sau laptele artificial; numai alăptarea exclusivă sau formulă. Nici infuzii, nici sucuri, nici apă.

  1. Tea drinking and microcytic anemia in infants -H Merhav, Y Amitai, H Palti, S Godfrey –The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 41, Issue 6, June 1985, Pages 1210–1213, https://doi.org/10.1093/ajcn/41.6.1210
  2. 1. FDA: Infants Often Get Herbal Teas, Supplements by Michael Smith – http://www.medpagetoday.com/Pediatrics/GeneralPediatrics/26215

3. WedMD-  http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20041112/herbal-tea-for-infant-colic-unsafe

4. Sutter Medical Foundation – http://www.suttermedicalfoundation.org/health/healthinfo/index.cfm?A=C&hwid=hn-11910065. Clinical Inquiries. What is the best treatment for infants with colic? by Crotteau, Wright and Eglash accessed at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822454

5. MedLine Plus – http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/752.html


1 comentariu

  1. Hajnalka spune:

    Multumesc de informatia data mai sus.Foarte folositor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *