Alaptarea A - Z

Dacă îi dau o sticlă cu lapte praf bebelușului meu alăptat seara, va dormi mai bine?

Cât de des ți-ai pus tu sau cât de des ai primit de la alții întrebarea: „De ce nu îi dai bebelușului tău alăptat o sticlă cu formulă la culcare, pentru a-l face să doarmă mai bine?”

Și nu este un sfat pe care să ți-l dea neapărat vecina, ci există și unii profesioniști din domeniul sănătății care recomandă acest lucru, chiar și pentru un nou-născut.

Concluzia multor studii este că micuții se trezesc în baza unor imperative biologice definite de mii de ani. Cercetările indică faptul că micii oameni sunt proiectați să sugă foarte frecvent noaptea timp de câțiva ani și să rămână aproape de mame în timpul somnului. Potrivit Dettwyler, este normal ca micuții să fie alăptați noaptea până în jurul vârstei de 3 sau 4 ani.

Unele mame au nopți foarte grele. Și întrucât se știe că laptele matern se digeră rapid, acestea se confruntă cu dilema dacă bebelușii lor vor dormi mai mult, sau poate neîntrerupt, dacă vor bea lapte praf care este mai greu digerabil și „ține mai mult de foame”.

Pentru că se crede că se trezesc pentru că sunt flămânzi. Nu ați auzit niciodată că stomacul plin face ca somnul să dureze mai mult?

Laptele matern este ușor de digerat pentru burtica bebelușului.

Orice altceva decât laptele matern perturbă echilibrul delicat al tractului gastro-intestinal al bebelușului. Intestinul unui copil alăptat este colonizat cu bacterii benefice care ajută la menținerea sănătății copilului – acesta este gazda sistemului imunitar în curs de dezvoltare.

Formula modifică tipurile de bacterii prezente în tractul gastro-intestinal, putând perturba procesul. În plus, laptele matern este extrem de ușor de digerat. Mai mult decât atât, spre deosebire de laptele matern, formula este mai greu de procesat pentru corpul bebelușului.

Acesta poate fi motivul pentru care bebelușul pare că doarme mai mult între hrăniri, dar poate fi, de asemenea, sursă de disconfort, gaze și agitație.

Doar că alăptarea evoluează în funcție de cerere și ofertă. Așadar, dacă începi să oferi biberoane cu formulă în orice etapă a alăptării, sânii tăi nu vor mai primi semnalul de a produce lapte la fel.

Confrom cercetărilor un sân „gol” ( impropriu spus deoarece sânul nu este niciodată gol), produce lapte mai rapid decât un sân mai plin. Așadar, oferind o sticlă de formulă ai putea compromite producția de lapte.

Deși bebelușii dorm mult (teoretic) – între 12 și 20 de ore pe zi – practic ei sunt programați să se trezească des, reușind rar să doarmă mai mult de 1-2 ore legate. Perioadele mai lungi de somn reprezintă o etapă de dezvoltare pe care bebelușii o ating când sunt pregătiți.

Dimensiunea burticilor, ciclurile scurte de somn și un sistem nervos imatur contribuie toate la treziri, indiferent dacă bebelușul este sau nu alăptat.

Burtica nou-născutului tău are doar dimensiunea unei caise, așa că este normal ca bebelușul tău să aibă nevoie de hrană frecventă în primele săptămâni. Acesta este un moment în care se stabilește cantitatea de lapte și, în perioada aceasta, vei dezvolta mai mulți receptori ai prolactinei (hormonul care sintează laptele). Dând formulă, organismul tău nu va primi doar mesajul de a produce mai puțin lapte, dar s-ar putea să inhibe dezvoltarea sânilor!

Alăptarea reduce semnificativ riscul SIDS tocmai datorită acestor treziri, întrucât perioadele lungi de somn profund măresc riscul SIDS al bebelușului.

În esență, ceea ce încerci să faci atunci când dai bebelușului formulă noaptea  rezultă în a-ți forța copilul să doarmă mai mult decât este pregătit să o facă. Acest lucru poate fi inadecvat copiilor mici, care trebuie să se trezească mai des pentru a regla funcțiile normale ale corpului, cum ar fi respirația și ritmul cardiac. Cercetătorii cred că alăptarea pe timp de noapte ajută acest lucru – bebelușii se TREZESC și aceste treziri mențin alte funcții esențiale.

Riscați „confuzia mamelonului”

Crede-mă … bebelușul tău nu este confuz. Bebelușul tău află repede că există o diferență de debit și dezvoltă o preferință pentru biberon. Nu numai atât, un bebeluș își folosește limba diferit cu biberonul decât atunci când se află la sân.

În timp ce unii bebeluși nu au probleme să folosească biberon și sug liniștiți și la sân, alții ajung să aștepte acel stimul rigid oferit de tetina biberonului și nu își pot da seama ce să facă atunci când li se oferă sânul ori ajung să nici nu mai accepte sânul. Află mai multe despre „confuzia mamelonului” aici.

Adevărul este că bebelușii au modele de somn foarte diferite față de adulți. Nou-născuții nu dezvoltă un ritm circadian până spre trei sau patru luni de viață, ceea ce înseamnă treziri frecvente pe timp de noapte. Ciclurile lor de somn sunt, de asemenea, mult mai scurte, în medie în jur de 25 de minute (un adult are aproximativ 45 de minute), ceea ce înseamnă mult mai multe oportunități de trezire.  Nu știu să adoarmă singuri și astfel se trezesc regulat pe tot parcursul nopții și acest lucru este perfect normal. De fapt, dintr-o perspectivă evolutivă, a avea un copil care doarme „prost” este de fapt un lucru bun, sugerând că sunt mai atenți la pericole!

Cercetările arată că există puține diferențe între cantitatea totală de somn pe care o au bebelușii alăptați și cei hrăniți cu lapte praf . Este puțin probabil ca bebelușul tău să doarmă mai bine cu lapte praf, deși există unele diferențe între bebelușii alăptați și cei care primesc formulă atunci când vine vorba de somn. Copiii alăptați sunt mai predispuși să doarmă în reprize mai scurte, să doarmă mai puțin profund. Dar ei beneficiază de melatonina din laptele matern, care îi ajută să adoarmă.

Nu uita că laptele are o componetă dinamică și diferă în funcție de ritmul circadian. Laptele matern de seară este bogat în triptofan, un aminoacid care induce somnul, un precursor al serotoninei. La rândul său, serotonina este un hormon vital pentru funcționarea și dezvoltarea creierului, care face creierul să funcționeze mai bine.

Laptele matern nocturn are, de asemenea, aminoacizi care promovează sinteza serotoninei, astfel încât alăptările seara și noaptea ar putea fi mai importante pentru dezvoltarea bebelușului tău decât promovarea unui somn mai lung.

Dându-te jos din pat pentru a pregăti un biberon și aprinzând lumina pentru a vedea ce faci, te va trezi complet. S-ar putea să îți fie mai greu să te întorci la somn fără ca hormonul somnului din laptele matern să vă ajute pe tine și copilul tău. Deci, dacă prepari un biberon cu lp noaptea, aceasta poate însemna că vei ajunge să dormi mai puțin decât dacă alăptezi.

Poate fi absolut epuizant să te adaptezi la viața cu un copil, dar ține cont, copilul este doar acum mic, perioada aceasta nu se mai întoarce. Crezi sau nu, vei privi în urmă în aceste zile și te vei întreba unde a trecut timpul. Profită la maximum de aceste zile prețioase, deoarece copilul este asa mic doar pentru o perioadă scurtă!

Referințe:

  1. The anatomy of the lactating breast: Latest research and clinical implications, https://www.infantjournal.co.uk/pdf/inf_014_lbt.pdf
2. Rosa Mª Jové Montanyola, licenciada en Psicología por la Universidad Autónoma de Barcelona, Dormir sin lágrimas. Rosa Jové. La esfera de los libros. Madrid, 2006

3.Brown A & Harries V. Infant Sleep and Night Feeding Patterns During Later Infancy: Association with Breastfeeding Frequency, Daytime Complementary Food Intake, and Infant Weight. Breastfeeding Medicine. June 2015, 10(5): 246-252. doi:10.1089/bfm.2014.0153.

4.Pillow Talk: Helping your Child Get a Good Night’s Sleep By Paul M. Fleiss, author of Sweet Dreams: A Pediatrician’s Secrets for Baby’s Good Night’s Sleep

1 comentariu

  1. […] Așteptările privind somnul unui bebeluș vin din conflictul între realitatea biologică si normel…, conflict care duce la recomandări nerealiste privind somnul micuților, recomandări cum ar fi să-i lasăm pe cei mici să plângă, să aplicăm tehnici de învățare a somnului, deoarece copilul trebuie „să înțeleagă” că trebuie să își lase părinții să doarmă toată noaptea. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *