Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Dacă alăptez mi se vor lăsa sânii?

Multe mame decid să nu își alăpteze copiii de teamă că li se vor lăsa sânii, în ciuda faptului că beneficiile alăptării sunt nenumărate și incontestabile. Totuși, alăptarea în sine nu are niciun impact asupra formei sânilor unei femei, potrivit unui studiu prezentat la congresul de specialitate al Societății Americane de Chirurgie Plastică (ASPS).

Studiul a analizat 93 de femei care au fost însărcinate o dată sau de mai multe ori și care doreau să aibă o intervenție chirurgicală estetică sau reconstructivă la sâni. 58% dintre paciente au raportat că și-au alăptat unul sau mai mulți copii.

Dr. Brian Rinker a stabilit că istoricul alăptării, numărul de bebeluși alăptați, durata alăptării fiecărui copil nu au fost predictori semnificativi ai pierderii formei sânilor după sarcină și implicit alăptare. Cu toate acestea, indicele de masă corporală, numărul de sarcini, mărimea mare a sutienului înainte de sarcină, istoricul de fumat și vârsta au fost factori de risc semnificativi pentru un grad mai mare de ptoză sau lăsare a sânilor la aceste paciente.

Deci principalii factori care au afectat lăsarea sânilor au fost vârsta, dacă mama este sau nu fumătoare și numărul de sarcini pe care le-a avut.

Rinker a remarcat că legătura cu fumatul are sens, deoarece „fumatul descompune o proteină din piele numită elastină, care conferă pielii aspectul elastic și susține sânul”. Tot el a menționat concluzia:  „De fapt, studiul nostru a arătat că acele efecte negative cresc cu fiecare sarcină”.

Modificările sânilor sunt normale în timpul sarcinii și apar mai ales din cauza modificărilor hormonale la femei. De fapt, majoritatea femeilor vor începe să experimenteze schimbări la nivelul sânilor încă din timpul primei săptămâni de concepție, iar acest lucru poate continua până când copilul este născut și chiar și după naștere.

Sânii (femeilor) nu au niciun mușchi și sunt atașați doar de mușchii pieptului prin niște benzi subțiri, numite ligamentele lui Cooper. Aceste benzi pot fi întinse cu ușurință și acesta este motivul pentru care sânii sunt moi și se pot mișca cu ușurință. În timpul sarcinii, sânii vor trece prin mai multe modificări și pot deveni mai mari pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru alăptare. Pe măsură ce sânii sunt mai mari, ligamentele care le oferă sprijin pot începe să se întindă și tocmai această întindere duce la sânii lăsați.

Aceste constări ar trebui să atenueze temerile proaspetelor mame cu privire la ceea ce alăptarea copilului lor le-ar putea face sânilor pe termen lung și să le  încurajeze să alăpteze, ținând cont de beneficiile pentru sănătate, atât pentru cea a copilului, cât și pentru cea a mamei.

Referinte:

https://www.plasticsurgery.org/news/2013/breastfeeding-does-not-cause-sagging-in-breast-augmentation-patients.html

https://www.plasticsurgery.org/news/press-releases/breastfeeding-does-not-cause-sagging-breasts-in-augmentation-patients-asps-study-finds

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *