Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Coronavirus și alăptarea

În lumina ultimelor evenimente din țară, mai exact apariția virusului Covid-19 în România, se pune problema managmentului alăptarii în cazul în care mama se infectează cu acest tip de virus. Deși, recunosc, mie epidemia îmi pare mai mult mediatică, o pandemie cauzată de media și COVID-19 parcă ar fi doi viruși noi, dar aceasta este o altă discuție.

Intrebarea care se pune este? Se poate alăpta în cazul infectării ? La fel in cazul infectarii cu virusul gripal, răspunsul este DA.

Infecția poate apărea în timpul sarcinii, cu puțin timp înainte de a naște, sau chiar in timpul alăptarii.

Într-adevăr, virusul a infectat și câteva femei în perioada sarcinii, însă acestea au fost urmărite riguros postpartum și nu există dovezi de transmisie a virusului in utero, de la mamă la făt. Câteva femei, mai exact 9 la  număr au fost urmărite după naștere, nașterea a fost prin cezariană iar nou-născuții nu au prezentat probleme de sănătate, virusul nu a fost identificat în lichidul amniotic, căile aeriene sau în laptele matern.

Deci atât în cazul mamelor infectate anterior nașterii cât și in cazul celor care se infectează în timpul alăptării, întrucât în laptele matern se produc anticorpi specifici secretorii IgA și mulți alți factori imunitari critici pentru a proteja  sugarii și a sporii răspunsurile imune ale acestora față de COVID –19, alăptarea trebuie și poate să continue.

„In limited reports of lactating women infected with SARS-CoV, virus has not been detected in breast milk; however, antibodies against SARS-CoV were detected in at least one sample.”

Practic având în vedere beneficiile alăptării și rolul semnificativ al laptelui matern in formarea  imunitatii copilului, mama poate continua alăptarea, aplicând în același timp toate măsurile de precauție necesare.

Pentru mamele simptomatice , dar care se simt suficient de bine pentru a alăpta,  aceaste măsuri includ :

1.Purtarea unei măști atunci când este lângă copil (inclusiv în timpul hrănirii).

  2. Spălarea corectă a mâinilor înainte și după contactul cu copilul (inclusiv hrănirea)   

3. Curățarea/dezinfectarea tuturor suprafețelor contaminate, atinse de mamă.

Așa trebuie procedat în toate cazurile în care o persoană cu COVID-19 confirmată sau suspectată interacționează cu alte persoane, inclusiv cu copiii.

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

 În cazul unei  mame cu simptomatologie agravată,  în cazul în care mama și bebelușul trebuie separați temporar este recomandat ca mama să fie ajutată să mențină producția de lapte prin muls manual sau cu pompă, ea ar trebui să fie încurajată să dea laptele copilului  în timp ce în urmeză aceleași metode de prevenire a infecțiilor, la care se adauga sterilizarea pompei,si sterilizarea tuturor recipientelor de colectare a laptelui. 

Toate mamele din zonele afectate și la risc, care au simptome de febră, tuse sau dificultăți de respirație, ar trebui să solicite asistență medical cât mai rapid, și să urmeze instrucțiunile de ministerul sănătății, OMS, UNICEF.

Surse:

https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext?fbclid=IwAR2_MI1vP-CHJ-GXnGXNVXjikJWe6fbx3f-0wgS-hPZEdCL9a_MP-Q8JvSc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *