Nutriție mami și bebe

Copilul meu nu mănâncă mai deloc carne!

„Copilul meu nu vrea să mănânce pui, porc, vită, pește – Ce pot face?”

Am auzit destul de des asta și da, creșterea copilului poate fi influențată când micuțul refuză carnea, dar nu îți face griji, există soluții!

Micuții noștri pot fi uneori destul de pretențioși când vine vorba de mâncare, și de cele mai multe ori, se pare că preferă carbohidrații în fața altor alimente. Haide, fiți sincere, nu că le plac pastele, covrigii, cartofii? De aceea, mulți părinți se întreabă dacă aceste mici și drăgălașe ființe primesc suficiente proteine în timp ce se hrănesc cu fructe, cereale, pâine și paste. Carbohidrații nu sunt cu siguranță dușmanii alimentației sănătoase, dar această întrebare firească apare din dorința de a ne asigura că micuții noștri primesc toți nutrienții de care au nevoie.

Această preocupare este cu atât mai mare pentru părinții care au copii  „vegetarieni accidental”. Nu ai auzit de ei? Un „vegetarian accidental” este un copil, ai cărui părinți evident că mănâncă diverse tipuri de carne, dar el, micuțul doar gustă carne ocazional, la o aniversare sau la restaurant, dar altfel evită cu îndârjire carnea.

Dacă micuțul tău se potrivește cu această descriere, am câteva sfaturi pentru tine. Deși proteinele pot fi o preocupare, se poate satisface necesarul de proteine chiar și fără a mânca carne în mod regulat.

Adevărul este că necesarul de proteină al copiilor mici nu este foarte mare, pentru copiii mici, poți împărți greutatea lui corporală la doi.  Bineînțeles sunt mai multe modalități de a calcula necesarul de proteină, forumla Frisancho, Harris-Benedict, Inoue, toate acestea au la baza rata metabolică bazală, care este cantitatea de energie necesară organismului pentru a funcționa în repaus. În fine, numărul pe care-l obții reprezintă numărul de grame de proteină de care are nevoie zilnic. Acesta este evident o estimare en bref, că tot îmi place mie franceza,  dar este suficient pentru a îți oferi o idee bună despre necesitățile copilului. Deci, dacă are o greutate de 30 de kg, are nevoie de aproximativ 15 grame de proteină pe zi.

De exemplu 100 de ml de chefir are 5.5 g proteina, un pahar de lapte de 200 ml conține cam 7- 8 grame de proteină, 100 de grame de ou conțin cam 13 g de proteină. Deci, dacă au în alimentație lactate, ouă își satisfac ușor nevoile de proteină. Majoritatea părinților se simt destul de ușurați când aud asta!

Deci, probabil copilul tău primește suficientă proteină în dieta sa. Dar ce altceva lipsește dacă nu mănâncă carne sau nu o consumă foarte des?

Este un cuvânt de patru litere, începe cu F… da, și pentru care în România se face profilaxie, și pe care cred că l-ai ghicit. FIER. Fierul este esențial pentru creștere și dezvoltare – ceva ce cei mici fac în mod constant! Merită să acordăm puțină atenție acestuia. Acest lucru este deosebit de important pentru bebelușii și copiii mici care s-au născut prematur sau au avut o greutate mică la naștere, deoarece pot avea mai puțin fier stocat în corpul lor decât bebelușii născuți la termen.

Dar nu îți face griji, te rog, există numeroase surse vegetariene de fier, care pot contribui la asigurarea unui aport adecvat de fier într-o dietă vegetariană. Iată câteva dintre ele:

* Spanacul este bogat în fier, iar frunzele verzi pot fi adăugate în salate,omlete, brioșe, smoothie-uri sau alte preparate gătite.

*Lintea  este o excelentă sursă de fier și poate fi utilizată pentru a prepara supe, tocănițe, pateu sau salate.

* Năutul este bogat în fier și poate fi folosit pentru a face hummus sau alte preparate.

* Semințele de dovleac conțin fier, precum și alte nutrienți benefici. Le poți adăuga ca gustare în niște biscuiți sau le poți adăuga în iaurt sau salate. Mare atenție, pană spre 4 ani au risc de înec deci nu le da ca atare!

* Ovăzul conține fier și este o alegere sănătoasă pentru micul dejun, în special când este servit cu fructe și semințe.

* Quinoa este un aliment bogat în fier, proteine și fibre. Poate fi folosită în loc de orez sau în salate.

*Meiul este o sursă bună de fier, el este, de asemenea, o sursă bună de fibre, proteine și minerale, cum ar fi magneziu, cupru și zinc.

* Unele nuci și semințe, cum ar fi migdalele și semințele de susan, conțin fier și sunt bune pentru gustări.

* Sfecla roșie este o sursă excelentă de fier și poate fi consumată sub formă de salată sau sucuri sau chiar minunatul borș de sfeclă.

* Fasolea neagră este o sursă bună de fier și poate fi folosită în chili, burritos sau salate.

* Broccoli conține fier și este o legumă sănătoasă, care poate fi gătită sau consumată crudă.

Deci, asigură-te că incluzi o varietate din aceste alimente în dieta vegetariană (fără voie) a copilului, pentru a obține suficient fier pentru a-i menține sănătatea la nivel optim. Este important să ții cont că fierul din surse vegetariene poate fi mai greu de absorbit de organism decât cel din surse animale, dar poate fi îmbunătățită absorția prin consumul de alimente bogate în vitamina C (cum ar fi citricele,pătrunjelul) la aceeași masă cu alimente bogate în fier.

Așadar, să ne străduim să facem alegeri alimentare înțelepte și să cultivăm obiceiuri sănătoase. Să ne bucurăm de frumusețea meselor în familie și să îi învățăm pe cei mici cât de importantă este nutriția pentru viața lor. Cu toții merităm să fim fericiți și sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *