Nutriție mami și bebe

Copilul meu nu mănâncă, ce pot face?

Și tu ai idealizat diversificarea? Te-ai gândit că totul va merge strună, doar ai văzut atâția bebeluși mâncăcioși și bucuroși? Si tocmai micuțul tău nu prea acceptă mâncarea, nu vrea să mănânce nimic?

Este o perioadă cu totul specială, foarte mult dorită și așteptată de multe familii, unii așteaptă cu camera pregătită să înregistreze momentul în care bebelușul servește primele alimente. Sunt multe așteptări în jurul acelui moment… Care în unele cazuri se desfășoară cu succes, bebelușul deschide gura și mănâncă ce este în castronel, dar în multe alte cazuri, bebelușul scuipă mâncarea oferită, afișează o față de dezgust, generând incertitudine și frustrare părinților săi.

Este necesar de știut că perioada de tranziție de la laptele matern/lapte artificial la diversificarea alimentației înseamnă o nouă etapă de explorare pentru bebeluș, în care aspectul emoțional joacă un rol important, întrucât atitudinile și comportamentele neadecvate pot ajunge să fie cauza obiceiurilor alimentare incorecte mai târziu în viață.

Această situație generează uneori anxietate, incertitudine și teamă de necunoscut.

Pentru a-l face pe copilul tău să fie dispus să încerce alimente noi, este important să-l implici în întregul proces, arătându-i cum se mănâncă alimentele și lăsându-l să le atingă și să le exploreze. Poți, de asemenea, să-i oferi alimente colorate și cu texturi diferite, care să-i atragă atenția..

De fapt, este ceva de așteptat, copiii au nevoie de expunere repetată la alimente până când acceptă un nou gust, face parte din procesul acestei noi învățări, de cunoaștere a acestui „nou” care li se oferă brusc. A învăța să mănânce este cea mai complexă sarcină senzorială pe care trebuie să o facă copilul tău în primul său an de viață și totul este gestionat și organizat de creier.

Iată câteva sugestii care te-ar putea ajuta:

•            Asigură-te că cel mic nu are alergii alimentare, intoleranțe la anumite alimente sau o deficiență a anumitor vitamine sau minerale.

•            Copiii care au fren lingual restrictiv au adesea dificultăți în a mânca, a mesteca și a înghiți și au tendința de a mesteca zgomotos și au adesea un reflex hiperactiv de gag. Găsește un specialist și exclude această variantă.

•           Continuă să îi oferi copilului alimentele noi, chiar dacă refuză să le mănânce la început. Copiii au nevoie de mai multe oportunități pentru a se obișnui cu un aliment nou.

•            Încearcă să oferi alimentele noi împreună cu alimente pe care copilul le cunoaște și care îi plac.

•            Încearcă să îi oferi alimentele noi în diferite forme, cum ar fi piureuri sau întinse pe pâine sau un biscuite, dacă refuză să le mănânce întregi.

•            Asociază mâncarea cu activități plăcute, cum ar fi așezatul la masă cu familia sau implicarea sa în prepararea mâncării (este suficient să atingă alimentele și să vadă ce gătești), pentru a face mâncarea mai atractivă.

•            Nu face din mâncare o problemă dacă bebelușul/copilul mai mare refuză să mănânce. Nu-l pedepsi sau nu-l forța să mănânce alimentele noi.

💛 Trebuie doar să îi dai voie să mănânce mai puțin în acea zi sau doar să guste și să încerci din nou a doua zi. Nu uita că scopul scopul diversificării cu succes a copilului tău nu îl reprezintă farfuria goală!

Este important să reții că fiecare copil este diferit și unii pot fi mai deschiși la încercarea de noi alimente decât alții. Răbdarea și multă dragoste sunt necesare în această etapă a vieții, însă toate trebuie însoțite de informație corectă….💛

Și dacă vrei mai multe informații despre cum să începi diversificarea în SIGURANȚĂ și să ai un bebeluș dispus să încerce alimente noi, alătură-te cursului meu de DIVERSIFICARE ONLINE. Avem și grup de whatsapp (SOS – Începem Diversificarea), vorbim detaliat și personalizat despre primele mese ale copilului tău și despre toate necunoscutele care apar – păstrăm, așadar, legătura pe parcursul primelor 2 luni în care puiul tău se împrietenește cu mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *