Nutriție mami și bebe

Copilul meu mănâncă mai puțin vara, de ce?

Există mai multe motive pentru care mulți copii mănâncă mai puțin vara sau par să mănânce mai puțin. Dar, presupunând că niciun copil sănătos nu va deveni subnutrit dacă există mâncare pusă pe masă, ei mănâncă ceea ce au nevoie. În principiu, nu este nimic de care să te îngrijorezi.

Mulți copii, chiar și adulți, mănâncă mai puțin vara, dar de multe ori „problema” este percepția pe care o au părinții care cred că, într-adevăr, copilul mănâncă „puțin”.

De ce mănâncă copiii mai puțin vara?

Toți oamenii mănâncă mai puțin în timpul verii deoarece metabolismul nostru încetinește în perioada caldă. Hipotalamusul, care controlează foamea, acordă mai puțină atenție acesteia atunci când organismul încearcă să transpire. Acest lucru se datorează faptului că procesul digestiv generează căldură considerabilă, astfel încât hipotalamusul încearcă să suprime pofta de mâncare în încercarea de a-și reduce volumul de muncă. Organismul trebuie să se răcească mai des, adică este nevoie de mai mult sânge care circulă  pe sub piele și mai puțin sânge care să dirijeze digestia în intestin. 

În plus, știm că o parte din caloriile care sunt ingerate sunt folosite pentru menținerea temperaturii corpului. Adică iarna corpul consumă mai multă energie/calorii ca să se mențină cald. Vara sunt necesare mai puține calorii pentru a menține temperatura corpului, prin urmare este necesar să mănânci mai puțin.

De ce părinții percep că vara copiii lor mănâncă mai puțin?

Când nu mai e școală, cu vacanțele, cu excursiile, rutinele sunt rupte. Odată cu schimbările de rutină și de program, mesele nu sunt adesea la orele fixe, copiii mănâncă gustări între mese, mănâncă aperitive, mănâncă înghețată…. Încălcarea rutinei îi afectează semnificativ pe mulți copii în comportamentul lor în general.

Deci copilul mănâncă mai mult sau mai puțin ceea ce are nevoie, dar nu mănâncă cum și când cred părinții că ar trebui.

Totodată, cu această schimbare de obiceiuri apar noutăți, mai mulți stimuli, iar copilul este mai interesat să  se joace, să fie în piscină, să meargă cu bicicleta… decât să mănânce. Mai ales dacă știe deja că mama lui este acolo și-l urmărește cu mâncare toată ziua (deci „nu va fi foamete”).

În orice caz, părinților li se pare că al lor copil nu mănâncă nicio mâncare „cum trebuie”.

Se poate face ceva pentru a-l face să mănânce „mai bine” vara?

Vacanțele și vara sunt pentru relaxare, pentru a rupe puțin rutina și pentru a face alte lucruri; așa că nu-ți face griji prea mult dacă mănâncă sau nu.

Oferă-i mâncare sănătoasă și lasă-l să mănânce ce vrea.

Pe de altă parte, a avea mai mult timp împreună în familie poate fi folosit pentru a-ți încuraja copiii să mănânce variat și sănătos. Este mult mai important ca ei să mănânce o varietate de alimente, chiar și în cantități foarte mici, decât să mănânce „mult”, dar din 3 feluri. Nu cădea în capcana ca, dacă îi place doar „paella”, să ajungeți să mâncați paella de două ori pe zi.

Ce se poate face este:

 – Să oferi alimente care sunt mai gustoase pe vreme caldă.

În acest scop, dieta mediteraneană are o ofertă incomparabilă: gazpachos, posibilități nesfârșite de salată și marea varietate de fructe proaspete care sunt disponibile în acest sezon. Pepene, roșii, zmeură, castraveți, afine și orice smoothie cu apă de cocos – Potasiul, electroliții și o mulțime de nutrienți îmbogățiți din apa de cocos mențin organismul hidratat și sănătos.

Și bineînțeles că îi poți da înghețată! Cum poate un copil să nu mănânce înghețată vara?! Dar trebuie să știi că acea înghețată are și o mulțime de calorii și, de asemenea, te „hrănește”, chiar dacă nu sunt cele mai sănătoase calorii. Alege întotdeauna variantele sub 6 ingrediente și care au la bază sorbetul de fructe. Nu este nimic rău să iei o înghețată din când în când, dacă chiar este din când în când și dacă îți încurajezi copilul să mănânce și alte lucruri sănătoase.

Mult mai nepotrivit este să îî dai copilului băuturi răcoritoare sau sucuri comerciale deoarece acestea chiar interferează foarte mult cu apetitul său și nu contribuie cu nimic nutrițional. Mai mult, consumul lor frecvent este dăunător.

 – Să bea apă! Asigura-te că ai un copil bine hidratat – Pe lângă evitarea razelor directe ale soarelui sau expunerea la atmosfera fierbinte, consumul de multe lichide ajută la prevenirea supraîncălzirii, deshidratării și a insolației.

Oferă-i mâncare în cantități mici și întodeauna dă-i de ales între două variante sănătoase.

Vara și vacanțele sunt un moment ideal pentru a desfășura activități pentru întreaga familie și pentru a te bucura alături de copiii tăi…. chiar și de mese!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *