Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Confuzia sân-tetina

Sunt sigură că având bebeluș ați auzit acest termen, sau ați citit pe undeva despre faptul că biberoanele, suzetele, protecțiile de silicon, nu sunt chiar prietenoase cu alăptarea. Si chiar așa este.

De obicei problema este mai puțin legată de confuzie și mai mult de preferințe.Vorbim de confuzie/PREFERINȚĂ când bebelușul se enervează la sân , plânge ba chiar urlă, refuză sânul, se atașază de sfârc ,suge prea puțin sau adoarme foarte ușor la sân.

Această confuzie poate fi și un simptom al unei alte probleme (frenuri restrictive, torticolis, lactație scăzută), ba chiar poate fi urmarea unei astfel de probleme și din păcate poate însemna incheierea alăptării.  

Cum poate apărea aceasta preferinţă?

Dacă unui copil alăptat, sau care se dorește a fi alăptat i  se dă un biberon  încă primele zile din spital, sau primele săptămâni acasă, în timp ce el încă învață să sugă eficient,  poate apărea această confuzie- preferință.

Practic copilul știe exact ce își dorește – metoda de hrănire care produce cel mai mult lapte cu cel mai puțin efort – și, prin urmare, acest comportament ar trebui să fie mai exact numit „preferință ”

 În plus, se pare că nou-născutul își imprimă un tipar de supt odată cu primul lui contact cu hrana, practic dacă primul lui contact, odată ieșit din pântecul mamei, va fi cu un biberon umplut cu o cantitate deseori enormă de lapte praf, bebelușul îsi poate imprima acest tipar de supt și chiar poate refuza sânul.

După mine, dintre suzetă, protecția de silicon și biberon, biberonul este campionul acestei confuzii, iar acest lucru se datorează debitului rapid și lipsei de efort necesare pentru a obține lapte.

În cultura noastră biberoanele sunt niste  ustensile pentru care există o predispoziție destul de răspândită, până la punctul în care poate părea că este imposibil să crești un copil fără a le folosi.

În cazul alăptării, există o mare cantitate de dovezi științifice care arată că utilizarea biberoanelor ori a suzetelor  prezintă  dezavantaje suplimentare, printre care :

 1. Scurtează durata alăptării. Cu cât este mai mic copilul căruia i se administrează suplimente cu biberonul, cu atât  mai ușor apar probleme care duc la abandonarea alăptării.
 • Scade producția de lapte matern. Suptul la sân este total diferit ca și mecanism, de suptul pe biberon ; de exemplu, atunci când copilul se hrănește din biberon, nu deschide gura  larg, nu își folosește musculatura , nu există stimulare a mandibulei şi toate acestea duc la supt  ineficient, ceea ce echivalează cu lactaţie care va continua să scadă.
 • Crește riscul de mastită, ducte galactofore blocate.  Este foarte posibil ca bebelușul, odată ce primeşte supliment oferit cu biberonul, să refuze sânul sau să adoarma foarte usor la sân. De ce? Din cauza fluxului și a tipului de supt. Dacă bebelușul se va atașa la sân ca pe biberon, atunci sânul nu va fi drenat suficient și pot apărea perle de lapte, ducte galactofore blocate, ducând chiar şi la mastită.

Ceea ce nu realizează pe deplin părinții și specialiști este faptul că scoaterea laptelui din sân este o muncă pentru un copil. Pentru a reuși, este nevoie de o atașare bună, precum și de mișcări coordonate ale limbii și ale maxilarului. Pe când pentru a scoate lapte dintr-un biberon , copilul poate folosi aproape orice tip de mișcare de supt,uneori este nevoie să apese ușor cu gingiile pe tetina biberonului și laptele va curge.

Bebelușii se nasc cu refexul de supt,  reflex necesar pentru supraviețuire.

Sunt momente în care bebelușul dă semne de nemulțumire când este pus la sân, sau momente în care un nou născut nu se poate atașa pentru a suge și diada mamă-copil își poate pierde sprijinul celor din jur,al specialiștilor,al familiei. Ba chiar prietenii devin specialiști în alăptare și hotărăsc că mama a rămas fără lapte sau laptele nu este consistent, și mama ajunge sa fie criticată chiar mai puternic decât de obicei iar soluția salvatoare vine deghizată într-un biberon plin cu lapte praf. 

Într-adevăr sunt cazuri în care este nevoie de suplimentare, dar ce suplimentarea trebuie să se facă musai cu biberonul? De ce cu lapte praf și nu cu lapte muls?

Aici găsiți 4 metode de suplimentare care nu necesită utilizarea unui biberon și care nu interferează , cel puțin atât de mult, cu alăptarea ca și biberonul.

Dacă  treceți prin această provocare cu micuțul dumneavoastră , sfatul meu este să faceți următoarele lucruri

 1. Apelaţi la ajutor specializat. Un consultat în lactație acreditat internațional vă poate ajuta să faceţi un plan personalizat de readucere a copilui la sân.
 2.  Schimbaţi metoda de suplimentare și alegeţi un recipient mai puțin riscant, care necesită ca bebe să depună efort : o linguriță, cup feeder, seringa, un SNS.
 3. Lucraţi la relația cu bebelușul:  purtaţi-l în sisteme ergonomice, faceţi cât mai mult skin to skin, lăsaţi-l să adormă lângă sân, să îl miroasă, să-l lingă. Puteţi încerca chiar şi baia de renaștere.
 4. Întrețineţi sau creșteţi lactația. Pentru a putea face acest lucru este nevoie de o pompă profesională de extragere a laptelui. Alegeţi una cu ajutorul consultantului.

Un start cât mai bun în alăptare reduce la minimum necesitatea oricărei suplimentări (și potențiala utilizare a biberoanelor).  Înțelegerea comportamentului, ritmului normal al nou-născutului și a mecanismului alăptarii ajută la evitarea utilizării unei tetine.

Realitatea este, din păcate, că astăzi din cauza lipsei de interes pentru alăptare, profesioniștii din sistemul medical nu  se  informează și nu informează mamele despre posibilitea acestei confuzii. Chiar și ei cred că este un mit sau este un risc care nu există în prima lună de viață a unui nou-născut, că este suficient dacă biberonul este dat de altcineva decât mama.

Ei răspândesc aceste concepții greșite și răspândesc dezinformarea în jurul lor începând cu biberonul oferit încă din maternitate .

 Așadar, mamele rămân cele care trebuie să se informeze și să lupte pentru fiecare picătură de lapte, nu uitați benefiiciile laptelui matern merită această luptă!

4 comentarii

 1. […] să folosiți biberonul, chiar și cu lapte matern exprimat, deoarece tetina poate provoca confuzie pentru bebeluș și poate modifica suptul acestuia, devenind deloc […]

 2. […] introduci un biberon, suzetă sau protecție de silicon, suptul se va schimba, se va adapta, iar bebelușul nu va mai folosi mișcările adecvate necesare pe…. El va suge mai puțin eficient și va drena mai puțin […]

 3. […] •          Folosirea suzetei. Suptul la sân este total diferit ca și mecanism de suptul pe suzetă. Suptul pe tetină nu stimulează musculatura, gura nu se deschide larg ca la suptul natural, așadar nu există stimulare a mandibulei. Toate acestea duc la supt ineficient, ceea ce echivalează cu lactaţie care va continua să scadă. De asemenea, suzeta reduce semnificativ timpul petrecut de bebeluș la sân, ceea ce determină stim… […]

 4. […] În timp ce unii bebeluși nu au probleme să folosească biberon și sug liniștiți și la sân, alții ajung să aștepte acel stimul rigid oferit de tetina biberonului și nu își pot da seama ce să facă atunci când li se oferă sânul ori ajung să nici nu mai accepte sânul. Află mai multe despre „confuzia mamelonului” aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *