Alaptarea A - Z

Colostrul este lapte

„În spital nu am alăptat, am așteptat să îmi vină laptele, aveam doar colostru!”

Colostru este lapte, colostru este lapte, colostru este lapte, colostru este un super lapte!

Colostrul este primul lapte produs de sânii tăi din aproximativ a 16-a săptămână de sarcină. Acesta este primul aliment pentru bebelușul tău și conține factori imunitari vitali. Colostrul ajută la colonizarea intestinului bebelușului cu bacterii sănătoase care îl protejează împotriva alergiilor și bolilor.

În primele 2-5 zile după naștere sânul tău va produce numai colostru, apoi va trece la laptele matern uzual. Următoarea etapă este una de tranziție și durează 10-14 zile. Laptele de tranziție este un amestec de colostru și lapte matern, care în cele din urmă va fi înlocuit cu lapte matern matur.

Colostrul este mai gros, mai cremos și mai galben decât laptele matur. Această culoare gălbuie se datorează faptului că are o cantitate mai mare de caroten. Are mai puține calorii pe mililitru decât laptele matur: colostru are aproximativ 58 cal/100ml și laptele matur 68-74 cal/100ml. El are principal rol protector, secundar nutritiv,  fiind bogat în componente antiinflamatorii. Este mai bogat în proteine, vitamine liposolubile, minerale și imunoglobuline A (IgA) care îi oferă imunitate micuțului tău. Rolul nutritiv este secundar, fiind mai sărac în carbohidrați, grăsimi și vitamine solubile în apă decât laptele matur.

Anticorpul IgA, pe care îl regăsim din plin în colostru, este esențial pentru a stabili flora bacteriană în endoteliul intestinal, mucoasa care căptușește intestinul. De asemenea, IgA se concentrează și în sistemului respirator. În acest fel, bebelușul beneficiază de imunoglobuline sau anticorpi pe care sistemul imunitar al mamei i-a „fabricat” ca răspuns la bolile pe care aceasta le-a avut de-a lungul vieții. Super puteri, super lapte, doar v-am zis!

Pe scurt, beneficiile colostrului pentru nou-născut:

  • Colostrul este bogat în celule active imunologic: anticorpi și alte proteine ​​protectoare. Constituie prima imunizare a nou-născuților, îi ajută să-și regleze sistemul imunitar, protejându-i împotriva diferitelor infecții.
  • Conține factori de creștere, care ajută la maturizarea intestinului subțire pentru a funcționa eficient. Acest lucru face mai dificilă dezvoltarea microorganismelor și a substanțelor alergene în corpul nou-născuților.
  • Stimulează mișcarea intestinală (PERISTALTISMUL) a bebelușului, în așa fel încât meconiul să fie eliminat rapid. Astfel, colostrul ajută la eliberarea substanțelor care provoacă icterul, contribuind astfel la reducerea acestuia.
  • Are factori stimulatori și hormoni care reglează un nivel mai bun al glicemiei în primele zile de viață.
  • Vine în cantități mici, exact ceea ce are nevoie nou-născutul. La naștere stomacul unui bebeluș este de mărimea unei cireșe, astfel încât se satură cu doar o lingură de lapte. În a treia zi de viață stomăcelul său ajunge la dimensiunea unei nuci, iar bebelușul va avea nevoie de 20-25 de mililitri de lapte la o masă.
  • Este bogat în vitamina A, care ajută la protejarea vederii și a ochilor, reducând riscul de infecții.

Un mit: colostrul vine în cantitate prea mică pentru copil

Deși ți se pare că produci o cantitate mică de colostru, nu trebuie să uiți de capacitatea stomacului nou-născutului. Aceasta este foarte mică și, prin urmare, va solicita hrană puțină, dar foarte des. Colostrul este, de asemenea, foarte ușor de digerat.

Densitatea mare de nutrienți pe care îi conține satisface micul stomac al nou-născutului. Reține că majoritatea mamelor produc doar aproximativ 30 de ml colostru în primele 24 de ore. Aceasta este totuși cantitatea perfectă, deoarece bebelușul are nevoie doar de aproximativ 1-1,5 lingurițe din acest aur lichid per hrănire.

Există însă un mit că în acele prime zile bebelușul are nevoie de puțin ajutor din lapte artificial pentru a-i crește aportul caloric.

Această afirmație este falsă și, din păcate, a făcut multe familii să renunțe la alăptare. Un nou-născut ar trebui să ingereze cantități foarte mici de colostru, proporționale cu stomacul său.

În loc să te concentrezi asupra a cât de plini se simt sânii (în primele zile nu se simt) ar trebui să monitorizezi scutecele bebelușului și starea generală de spirit!

Referințe:

https://www.nature.com/articles/s41372-019-0556-x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24472888/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *