Cearcănele, căscatul acela care arată că noaptea nu ți-a fost deloc ușoară, că nu te-ai odihnit suficient. Poate pentru că ai în grija un copil care se trezește de 3-4 ori noaptea să sugă și tu nu mai reușești să adormi între acele treziri. Toate semnele acestea au făcut-o pe bunica, prietena fără copii, mătușa sau chiar pe medicul de familie să te întrebe cum dormiți, iar tu le-ai spus adevărul. Bineînțeles, ei știu mai bine decât oricine că nu ai lapte sau că laptele nu e bun și îți recomandă celebra sticlă cu lapte și cereale înainte de culcare. Sigur nu dormi tu bine fiindcă el, copilul, nu este sătul!
Oboseala ta și faptul că tot auzi și primești recomandări de biberon cu lapte și cereale te fac să te îndoiești și poate te gândești că nu ar fi o idee rea să încerci să dormi mai bine și să îi oferi micuțului tău un biberon cu cereale. Până la urmă, îl faci cu lapte matern, nu poate fi așa rău, nu?
Problema apare când se ține cont de aceste recomandări și copilul are sub 6 luni. În special atunci sunt riscuri majore pentru sănătatea și dezvoltarea copilului!
Studii recente au arătat că introducerea timpurie a alimentelor solide (înainte de 6 luni) este asociată cu un risc crescut de diabet, obezitate, eczemă, boală celiacă, diaree sau gastroenterită, deoarece bebelușul are nevoie să dezvolte bacteriile intestinale și enzimele necesare pentru a avea o digestie mai sigură. În plus, există unele cerințe nutriționale pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului care sunt obținute în mod optim prin lapte matern sau formulă.
Există percepția în cultura noastră conform căreia un copil cu stomacul plin va dormi mai mult dar, din păcate, acest lucru este departe de a fi adevărat și poate fi chiar periculos pentru sănătatea copilului.
În schimb, nu există studii care să arate că acest lucru îl va ajuta să doarmă noaptea. Concluzia multor studii este că micuții se trezesc în baza unor imperative biologice definite de mii de ani. Cercetările indică faptul că micii oameni sunt proiectați să sugă foarte frecvent noaptea timp de câțiva ani și să rămână aproape de mame în timpul somnului.
Într-un studiu realizat de Universitatea St. George din Londra, au fost urmăriți 1.303 copii timp de 3 luni, aceștia fiind împărțiți în două grupe: bebeluși care au fost alăptați exclusiv până la 6 luni și bebeluși care au primit substanțe solide în plus față de laptele matern de la 3 luni. Grupul de bebeluși care au început să consume solide de la 3 luni au dormit cu 7 minute mai mult decât bebelușii cărora nu li s-au dat solide până la 6 luni. În plus, nu au prezentat tipare de somn mai lungi.
Așadar, riscurile în acest caz depășesc beneficiile dormitului încă 7 minute. Care sunt riscurile?
Producția de lapte MATERN. Amintiți-vă că alăptarea FUNCȚIONEAZĂ PE SISTEMUL CERERE ȘI OFERTĂ; Cu cât copilul suge mai mult, cu atât riscul să scadă producția e mai mic.
Consumul frecvent de lapte previne complicații precum deshidratarea și episoadele de apnee. Somnul „ușor” al bebelușului este un mecanism de supraviețuire! Somnul bebelușului este un proces evolutiv și se dezvoltă odată cu nevoile copilului.
Mâncarea sau cerealele din biberon la vârste mici prezintă un risc de sufocare! Cu cât este mai mic copilul, cu atât mai mare este riscul!
În plus, cu cât timpul dintre masă și ora de culcare este mai scurt la cei cu reflux gastroesofagian, cu atât este mai mare riscul de simptome legate de reflux.
Deci merită încă 7 minute de somn să-ți expui copilul la complicații de sănătate și dezvoltare?
Aceste preparate, indiferent cât de colorată și frumoasă este cutia, conțin zahăr ca al doilea sau al treilea ingredient –zahăr sub forma multiplelor sale forme: trestie de zahăr, fructoză, maltodextrine, amidon, cereale hidrolizate – deci nu trebuie administrate. Deși în lista de ingrediente nu găsim cuvântul „zahăr”, procesul de dextrinare a cerealelor le rupe structura și trec de la carbohidrați complecși la simpli, care se absorb extrem de rapid și care se depun foarte ușor sub formă de grăsime, determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (ale zahărului din sânge). La unul dintre cursurile la care am participat, profesorul spunea despre acest lucru, că „în cazul în care un bebeluș bea/mănâncă un terci făcut cu aceste cereale o dată pe zi de la 6 luni până la 12 luni, pe baza indicațiilor producătorului, ar fi consumat nu mai puțin de două kilograme de zahăr.
În aprilie 2018, organizația Global Food Justice a publicat raportul My First Poison, “Marea înșelătorie a alimentației infantile”, în care s-a remarcat promovarea – dar și protecția chiar de către asociațiile de pediatrie!!!– a produselor nesănătoase prezentate ca sănătoase. „Dacă s-ar dovedi că aceste artefacte alimentare sunt de fapt produse foarte procesate, cu valoare nutritivă mică (când sunt în mod clar nesănătoase), de proastă calitate și departe de beneficiile incontestabile ale gătitului acasă adaptat?”, s-au întrebat autorii. Am scris și aici despre mâncare specială de bebeluși și de ce nu o recomand.
Când ne-am născut, produsele alimentare pentru copii erau o noutate, deoarece au fost inventate în jurul anilor `20 ai secolului trecut. Când un bebeluș creștea, acesta era hrănit cu „hrană”, evident adaptată ca textură, ca formă, ca proporții etc. Dar astăzi sunt mulți care văd acest lucru ca pe ceva ciudat, iar ceea ce văd normal este să hrănească copiii cu o mare varietate de produse alimentare pentru sugari, care în cele mai multe cazuri nu sunt nici necesare, nici sănătoase. Din acest motiv, cel mai bun mod de a hrăni un bebeluș atunci când începem cu hrănirea complementară este cu „hrană adevărată” și nu are sens să-i oferim mâncare atât de radical diferită de ceea ce mâncăm noi, adulții.
La sfârșitul anului 2018, revista Acta Paediatrica a publicat un studiu realizat de cercetători de la Academia Sahlgrenska și de la Universitatea din Göteborg (Suedia), care a corelat consumul de băuturi lactate pe bază de cereale cu un risc crescut de cancer,dublat de riscul de a fi supraponderal până la vârsta de cinci ani. Acest studiu face parte dintr-unul anterior -cu aceiași copii- în care au constatat că un consum de preparate din lapte cu cereale la vârsta de șase luni, a fost asociat cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat la 12 și 18 luni. Acest studiu a examinat asocierea dintre consumul zilnic la vârsta de 12 luni și IMC la vârsta de cinci ani. Au urmărit 1870/2666 (70%) copii recrutați la naștere în 2007–2008 cu o medie de 5,09 ± 0,28 ani . La cinci ani, 11,6% erau supraponderali și 2,3% obezi. Băuturile cu lapte si cereale au fost consumate de aproximativ 85% și 10% la vârsta de unu și, respectiv, cinci ani. Consumul la 12 luni a fost asociat cu un risc apoape dublu de a fi supraponderal la vârsta de cinci ani (odds ratio ajustat 1,94, interval de încredere 95% 1,08–3,50). Alți factori de risc au fost antecedentele familiale de obezitate, nivelul scăzut de educație paternă și fumatul patern.
Dragilor, copilăria este o etapă crucială pentru sănătatea și obiceiurile alimentare viitoare, motiv pentru care, fără să ne temem, este important să avem grijă de alegerile pe care le facem pentru copiii noștri. Care este cel mai bun mod de a oferi cereale și de când? După șase luni, întotdeauna după laptele matern (sau artificial) și sub formă de hrană adaptată bebelușului: orez, cartofi fierți, porumb, terci de fulgi de ovăz, pâine, cartofi dulci la cuptor, budincă de mei,… Întotdeauna progresiv, la cerere și adaptându-se la nevoile bebelușului.
Referințe :