Alaptarea A - Z Evenimente Resurse

Ce este născut din dragoste se crește cu dragoste

Attachment is a deep and enduring emotional bond that connects one person to another across time and space.–  

Vizitând o prietenă cu un bebe mic mi-a venit în minte acest citat care îi aparține lui John Bowlby (1907-1991) medic pediatru, psihiatru și psihanalist britanic, considerat un pionier al teoriei atașamentului securizant. Conform cercetărilor acestui medic, atașamentul față de o ființă umană este nevoia naturală a oricarui sugar, întrucât pentru copil reprezintă un refugiu emoțional sigur.

bty

  Și cum poate un bebeluș să beneficieze de acest atasament dacă nu prin purtarea lui în brate?

Purtarea bebelușului asigură acest atașament securizant deoarece aduce bebelușul în contact direct cu îngrijitorul său.

 Ce este născut din dragoste se crește cu dragoste….copii se cresc în brațe, sau și mai ușor în sisteme ergonomice de purtare.

Și nu, nu trebuie să il poarte doar mama, tații pot de asemenea purta copiii și bineînțeles și  bunicii, iar eu profit de fiecare ocazie și încerc să îmi ajut astfel toate prietenele.

Purtarea bebelușului este o practică ancestrală, nu puțini sunt antropologii care susțin că printre primele instrumente inventate de către oameni au fost, (da, ați ghicit) sistemele de purtare a bebelușului.

Deși această tradiție și-a pierdut oarecum popularitatea în anumite părți ale globului în special în occident, în alte zone ale lumii  precum Africa, Asia, America de Sud și America Centrală aceasta nu a dispărut niciodată

La noi babywearingul a revenit în atenția părinților, undeva prin 2008-2010 din câte îmi amintesc  iar acest lucru este minunat întrucat beneficiile sunt numeroase atât pentru bebeluși cât și pentru părinți.

Acest concept de holding, sau purtare a bebelușului, a fost dezvoltat de Winnicott, medic englez și psihanalist, si reprezintă un concept centrat pe psihomotricitate care înglobează atât purtarea fizică a bebelușului cât și o purtare emoțională, dacă pot spune așa, astfel că atenția părintelui este concentrată pe nevoile și emoțiile bebelusului. Holdingul permite copilului să se simtă în siguranță, totodata acesta păstrându-și libertatea de mișcare.

Purtarea bebelușului, alături de tehnica piele pe piele reprezintă un atu semnificativ chiar și în alăptare. Poziția de alăptare variază în funcție de vârsta și dimensiunile copilului, astfel că după ce alegeți sistemul potrivit, al doilea pas este să învățați cum se folosește. Este posibil să nu puteți alăpta de la primele purtări dar nu uitați, nimeni nu s-a născut învățat.

Premergător alăptării în timp ce copilul stă în sistem, este necesar ca mai întâi să stăpâniți aranjarea acestuia, astfel încât să vă simțiti confortabil și în siguranță atât dvs. cât și bebelușul.

Dacă sunteți un părinte activ, o mamă singură sau la al doilea copil, sistemul de purtare vă poate salva la propriu. Puteți alăpta în timp ce faceți cumparături sau in timp ce insoțiti copilul mai mare la scoală /grădinița etc, puteți merge chiar și la cursuri de dans cu micuțul în sistem.

Acest contact fizic cu bebe favorizează de asemeni și producerea de lapte, mama își dă seama cu ușurință atunci când copilului îi este foame și îi poate oferi sânul rapid , practic răspunzând astfel la nevoile acestuia. Totodată este respectat astfel și principiul cerere-ofertă, iar mama va avea o lactație bogată.

Pentru copil, poziția verticală este foarte naturală în ceea privește alăptarea și are următoarele beneficii: previne colicii, ajută la scoaterea gazelor, ameliorează refluxul prevenind astfel regurgitarea.

Doresc să insist asupra aspectului calitativ al sistemului de purtare, acesta trebuie să fie ergonomic si întotdeauna vă recomand să probați înainte de a cumpăra.

Pentru primele zile de viață ale bebelușului vă sfătuiesc să folosiți un wrap elastic sau un sling,iar dacă aveți experientă anterioară în ceea ce priveste purtarea copilului puteți încerca chiar și un ssc potrivit micutului.

Purtarea ergonomică respectă fiziologia copilului și a purtătorului, ce înseamnă asta? Bebelușul se află în poziția ghemuit sau broscuță, o poziție naturală pe care o ia copilul și atunci când este în brațe cu picioarele natural deschise cu coapsele sustinute si incheieturile soldului si genunchii flexati, de asemenea, spatele bebelusului trebuie sa formeze o usoara curbura fiziologica, in loc sa fie fortat sa stea perfect drept, doar aceasta pozitie garanteaza dezvoltarea corecta a soldului bebelusului.

Puteți proba astfel de sisteme ergonomice, în cadrul întâlnirilor săptămânale pe care le organizez.

Tot gândindu-mă la babywearing îmi vine în minte titlul unei lucrări pe care am citit-o acum ceva ani  “S’attacher pour mieux se detacher “ (a se atașa pentru a se detașa mai ușor)  titlu care sugereaza că stabilirea atașamentului față de părinte este esențial și că mult mai ușor va permite apoi copilului să fie indepentent, fără anxietați , totul datorându-se acestui tip de atașament securizant.

Văzând bebeluși aproape zilnic, descopăr că, una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților este legată de nevoia copilului de a își simți părintele aproape….

Trăim într-o societate care pe deoparte promovează ideea că e normal să dormi cu animalul de companie în pat, însă nu și cu bebelușul ca nu cumva să se învețeînbrațe sau să fie prea dependent, de parcă este imperios necesar ca acesta să devină independent  încă din primele sale zile de viață.

Mă întreb uneori cum readucem normalul în viața de zi cu zi? Un prim pas poate fi acela de a ne purta copiii oriunde: pe stradă, la magazin, la petreceri, doar așa creștem șansele de a promova normalitatea în ceea ce privește creșterea copiilor vs. teribilul se învațăînbrațe.

3 comentarii

  1. Norina spune:

    Un articol scris pe sufletul meu, de o persoana minunata, care a așternut pe foaie tot cu sufletul. Este minunat ca ajuți cu astfel de articole, pe noi mamele. Chiar dacă sunt la al doilea copil, pentru mine a fost neașteptat de greu începutul, iar cunoștințele tale, nu numai în alăptare, m-au ajutat enorm.

    1. Loredana spune:

      Multumesc tare mult.

  2. […] să fi disponibilă în orice moment, indiferent de metoda de hrănire aleasă.  Nu uita, ce se naște din dragoste se crește cu dragoste.  Chiar dacă îți pare că bebelușul tău suge NON STOP ,cel puțin în primele 6 […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *