Nutriție mami și bebe

Când dăm apă bebelușilor?

Conform recomandărilor marilor organizații (OMS, AAP, CNSMF, ESPGHAN), apa potabilă poate fi oferită bebelușilor după vârsta de 6 luni, odată cu începerea diversificării. Înainte de această vârstă, bebelușilor le este asigurat tot necesarul nutrițional din laptele matern sau formula pentru sugari. Asta înseamnă ca nu le dăm nici ceai!

Adevărul este că da, bebelușii au nevoie de apă (70% din corpul unui copil între 0 și 24 de luni este format tocmai din acest lichid). De fapt, au nevoie de mai mult decât adulții, dar natura este foarte înțeleaptă și nu au nevoie de noi să le dăm din exterior înainte de 6 luni. Laptele matern sau formula oferă toată hidratarea de care are nevoie un copil în acest interval de vârstă(0-6 luni). Laptele matern conține aproximativ 87% apă și formula este, de asemenea, hidratantă, deci nu este necesar să oferiți bebelușului apă în plus, deoarece poate interfera cu aportul adecvat de nutrienți din lapte.

Între 6 și 12 luni, apa trebuie oferită celor mici pentru a îi obișnui cu idea, pentru a face o asociere și pentru a exersa băutul.

În funcție de hrana pe care o mănâncă bebelușul, acesta poate avea nevoie de un plus de apă. Din acest motiv, este suficient că ii oferi din când în când apa și îl lași să decidă câtă bea.

Nu-l forțați să bea și nu-i dați apă în mod continuu. Dacă micuțul bea prea multă apă, i-ar putea provoca dureri de stomac, suprima foamea, determinându-l chiar să slăbească sau, deși se întâmplă rar, îi poate fi perturbat echilibrul electrolitic prin diluarea concentrației de sodiu din organism.

Câtă apă?

Potrivit Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), este important ca organismul unui bebeluș cu vârsta cuprinsă între șase luni și un an să primească între 800 ml și un litru de lichide pe zi, cantitate care va crește pe măsură ce și copilul se dezvoltă, până când va ajunge la 1,6 litri de lichide pe zi. Dar este important să rețineți că acesta este totalul de lichide necesare, adică trebuie luat în calcul și aportul din lapte și celelalte alimente, ceea ce duce la concluzia că bebelușii nu au nevoie de foarte multă apă consumată ca atare. Ei primesc deja cantitățile esențiale de lichide prin laptele matern sau formula pentru sugari. În general, la început se recomandă să oferiți aproximativ 30-60 ml de apă pe zi în plus față de alimentația obișnuită a bebelușului. Vă las un ghid vizual pentru a fi mai ușor.

A bea apă ar trebui să fie o experiență plăcută și răcoritoare. Apa are și ea beneficiile ei, chiar de la o vârstă fragedă.

💧 Facilitează tranzitul intestinal.

💧 Menține starea de hidratare în organism.

💧 Transportă electroliții în și în afara celulelor.

💧 Ajută la reglarea temperaturii corpului.

💧 Fundamentală pentru eliminarea toxinelor prin rinichi.

Când oferiți apa bebelușilor este important să utilizați apă potabilă și dacă nu aveți o sursă bună de apă puteți alege să o fierbeți timp de cel puțin 1 minut, apoi lăsați-o să se răcească înainte de a o oferi copilului. Aceasta ajută la eliminarea bacteriilor și a altor contaminanți din apă.

Copiii învață prin imitație și interarcțiune cu mediul, așadar părinții vor fi cel mai bun exemplu. Este important ca bebe să vă vadă consumând apă, nu băuturi răcoritoare, tot felul de sucuri. Doar apă pură, așa cum ar trebui să facem toți!

Cu ce dăm apă bebelușilor?

Este important să ajuți bebelușul în dezvoltarea lui ca acesta să învețe să țină obiecte, să capete putere în extremități și pentru asta este important să alegi un recipient potrivit pentru a-și facilita învățarea. Un pahar de shot sau cană specială cu mânere, de preferat făra tetine speciale. Da, bebelușul se poate descurca foarte bine cu un pahar sau cu o cană mică, orice bebeluș este capabil să bea așa dacă i se acordă încrederea și timpul necesare procesului de deprindere cu acest nou obicei care îl va ajuta atât de mult!

Nu este indicat să dai bebelușului apă direct dintr-un biberon sau cană cu tetină deoarece mușchii pe care i-ar folosi ar fi predominat aceiași pe care îi folosește atunci cand bea lapte. Limba lui ar fi plasată în jos și spre partea din față a gurii și ar suge pentru a extrage lichidul din gura de scurgere. Și pentru că bebelușul tău știe deja cum să facă acest lucru, nu are rost să îi perturbi dezvoltarea și să inhibi progresia uniformă a abilităților motorii orale. Acest lucru poate crește riscul de a dezvolta întârzieri în vorbire, dificultăți în gestionarea texturilor și chiar și probleme de respirație.

În schimb, atunci când bea dintr-o cănuță sau dintr-un pahar de shot, limba este de fapt ridicată, astfel încât să atingă partea din față și partea superioară a gurii (cerul gurii) pentru a crea o mișcare în formă de undă pentru a aduce lichidul în jos pentru o înghițitură. Aceasta este abilitatea nouă pe care vrem să o dobândească!

Credeți sau nu, bebelușii la vârsta de 6 luni au abilitățile motorii orale de bază pentru a învăța cum să bea dintr-o ceașcă deschisă și, cu ajutorul dvs. și multă practică, vor putea controla foarte bine ceașca și nu vor mai vărsa multă apă după vârsta de 1 an! În plus, exersarea cu o ceașcă deschisă face ca trecerea de la hrănirea cu lapte dîntr-un biberon la o cană, ceașcă, pahar să fie mult mai ușoară! Se recomandă să începeți tranziția de la biberon la 11-12 luni și nu este întotdeauna cea mai ușoară tranziție atunci când bebelușul nu este deloc familiarizat cu băutul din pahar deschis.

Dacă aveți întrebări despre alimentația sau creșterea bebelușului dvs programați o întâlnire chiar cu specialistul nostru!

Referinte

  1. American Academy of Pediatrics. (2021). Infant Food and Feeding.
  2. World Health Organization. (2020). Infant and young child feeding.
  3. Becker, G. E., & Remmington, T. (2014). Early additional food and fluids for healthy breastfed full-term infantsCochrane Database of Systematic Reviews, na.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *