Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Tratament canal blocat in timpul alaptarii

Cum tratezi un canal infundat în timpul alăptării? Iată o întrebare pe care multe dintre noi și-au pus-o atunci când ne-am confruntat cu o astfel de situație neplăcută.

Canalele înfundate sunt atât de dureroase și atât de frustrante! Dar ce se întâmplă, mai exact, atunci când acestea se blochează, cum ne dăm seama că ne aflăm în această situație?

Canalul înfundat este o obstrucție a unui canal de lapte (una dintre numeroasele conducte care transportă laptele de la lobii mamari către mamelon, sfârc) și poate apărea din mai multe motive.

Când una dintre aceste conducte se blochează, are loc o acumulare de lapte care nu poate trece prin ductul respectiv, ceea ce provoacă durere și inflamație. Un duct galactofor blocat se simte ca o zonă întărită, dureroasă într-un cadran al sânului. Cea mai comună zonă în care apare de obicei este în cadranul superior spre axilă. Această durere poate fi însoțită de febră mică (până în 38,5) și stare generală de rău. Practic, mama observă un nodul localizat în sân, dureros la atingere și care, de obicei, poate scădea oarecum în dimensiune după hrănire.

 Unul dintre motivele principale care pot cauza aceasta problemă este cauzat de traumatismele aplicate la nivelul sânilor: mușcături, lovituri la sân … sau doar un sutien strâns,  o presiune excesivă aplicată asupra sânilor, de exemplu, cauzată de postura adoptată la culcare.

 Obstrucția sânului poate apărea, de asemenea, din cauza unui drenaj insuficient al laptelui.  Aceasta este o cauză destul de frecventă. Drenajul insuficient este produs fie prin restricționarea hranei: alăptarea la program, înțărcarea, întoarcerea la locul de muncă sau prin faptul că bebelușul începe brusc să spațieze hrănirile sau să doarmă mai multe ore la rând … Sau poate apărea și din cauza drenării slabe a sânului atunci când copilul are o dificultate fizică care îl poate împiedica să sugă eficient (frenul lingual scurt, torticolis, văl palatin înalt, mandibulă retrognată).

Această afecțiune, destul de dureroasă, afectează multe dintre femei, iar atunci când un canal obstrucționat nu este tratat corespunzător, mastita îl poate urma. Ductul galactofor blocat este diferit de furia laptelui și se tratează diferit, această inflamație poate apărea oricând pe parcursul alăptării.

 Așadar, atenția reacția dvs. promptă și tratamentul adecvat reduce riscul de complicații.

Cum se tratează canalul înfundat?

Cheia tratamentului este scoaterea laptelui blocat, iar cel mai eficient mod de a îl scoate este prin suptul bebelușului.

Așadar, primul pas ar fi creșterea numărului de hrăniri. De asemenea, nu lăsați să treacă mai mult de 2 ore între supturi, astfel încât laptele să nu se acumuleze din nou. Adică, întreruperea alăptării în acest moment poate fi dăunătoare, deoarece poate contribui la agravarea afecțiunii prin neevacuarea laptelui.

Așezați bărbia bebelușului în direcția umflaturii în timpul hrănirii. De ce? Deoarece cu ajutorul bărbiei, bebelușul începe să extragă lapte, deci este convenabil pentru noi ca bărbia sa vină spre zona obstrucționată.

Oms

Există diferite poziții pe care le putem adopta în funcție de locul obstrucției: dacă se află în cadranul inferior al sânului, putem pune bebelușul în poziția biologică de alăptare. Dacă se află în cadranele interioare, în poziția leagăn. Dacă se află în cadranele exterioare, poziția de rugby.

Alte soluții sunt:

 1. Lecitina, o proteină fie din soia, fie din floarea soarelui, un supliment alimentar care se pare că diminuează vâscozitea laptelui prin creşterea procentului de poliacizi graşi nesaturaţi din lapte.
 2. Aplicarea foilor de varză sau a feliilor de cartof crud servește ca antiinflamator local.
 3. Evitați căldura: deși căldura este vasodilatatoare și poate ajuta fluxul de lapte, trebuie să avem în vedere că poate provoca proliferarea bacteriilor, deci nu ar trebui să o folosim pentru perioade lungi. Dacă dorim să o  folosim, acesta poate fi la duș, câteva minute sau aplicată local, dar niciodată mai mult de 2 minute.
 4. Probiotice: deși eficacitatea lor în timpul obstrucției nu a fost dovedită, totuși este cert că nu au nici un efect negativ, căci un adaos de bacterii benefice nu poate aduce decât un plus de sănătate prin fortificarea organismului pentru a reuși să evite o potențială infecție.
 5. Aplicarea de comprese reci, de asemenea, servește ca antiinflamator local

După cum vedeți, există multe lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de un canal înfundat, între care mai amintesc și de utilizarea unei periuțe electrice de dinți sau a unui aparat de masaj cu vibrații în 3 puncte (pe cel din urmă îl poți găsi la orice magazin chinezesc).

DAR

Așa de des văd mame care încearcă să maseze nodulul începând din spatele lui. Nu e indicat să procedați astfel! De dorit este să faceți masaj în fața nodulului sau a zonei blocate. Începeți de la mamelon și masați încet până acolo unde este înfundat.

La fel ca atunci când ai un nod în păr, începi din partea de jos pentru a subția zona și a continua să descâlcești părul. Dacă pornești din spatele canalului blocat în  încercarea de a scoate laptele, nu faci decât să aduni mai mult din acel lapte. Ca sa vedeti exact cum trebuie procedat vizionati videoclipul

Sunt și situații în care desfundarea canalelor blocate nu poate fi făcută pe cont propriu, ci necesită consultarea unui specialist în lactație, la care vă sfătuiesc să apelați cu toată încrederea pentru a evita orice posibilă complicație care v-ar îngreuna alăptarea.

Voi cum ati procedat cand ati trecut prin asa situatie?

2 comentarii

 1. Jeni mirea spune:

  Am luat lecitina
  Este f dureros

  1. Loredana spune:

   Este foarte important sa va tratati corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *